Obavijesti

News

Komentari 19

'Vidjet ćemo što će reći Kosor, sljedeći put bit će nas još više'

'Vidjet ćemo što će reći Kosor, sljedeći put bit će nas još više'
8

Hrvatski vatrogasci nezadovoljni su ukidanjem broja 93 i preusmjeravanje na 112 te smanjenjem plaća. U Zagreb je na štrajk došlo 50 vozila iz cijele Hrvatske

VIDEO

Zaglušujuća buka sirena i dugačka kolona vatrogasnih vozila prestrašila je građane Zagreba kad je u srijedu ujutro krenuo prosvjed vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Pedesetak vozila sa stotinjak vatrogasaca zaustavili su se ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje koju smatraju krivcem za svoje probleme.

- Znači, hoćemo izmjenu Vladine uredbe o smanjenju sredstava za plaće i materijalne troškove i to na način da se svim postrojbama smanji jednako. Ne želimo ukidanje broja 93 i njegovo preusmjeravanje na 112. Tražimo osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om i njegovo izdvajanje iz DUSZ-a. Također treba riješiti naš radno pravni status jer vatrogasci moraju svoj posao raditi do 65. a za to nisu sposobni - rekao je Mladen Magdić, vođa prosvjednika i predsjednik Odbora za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. 

Također je istaknuo kako zahtijevaju i smjenu glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina i smjenu ravnatelja DSUZ-a Damira Truta.

- U prosvjedu sudjeluju članovi četiri sindikata, od njih pet, a sadašnjim stanjem u vatrogastvu nisu zadovoljni ni oni u dobrovoljnim društvima, koji po tri mjeseca čekaju dnevnice. 'Voda nam je došla do grla' i vjerujte mi,  vatrogastvu prijeti kolaps - naglasio je Magdić. Dodao je i kako su odlučili pričekati do četvrtka da vide što će odlučiti premijerka Jadranka Kosor, a ne bude li pomaka s njihovim zahtjevima, sljedeći put okupit će ih se još više.

Mladen Jurin kaže da Vlada odvaja godišnje 33 milijuna kuna za postrojbe i da se prosvjednici obraćaju na krivu adresu.

- Zašto nisu išli gradonačelnicima i načelnicima svojih mjesta jer su, prema Ustavu i zakonu, gradovi i općine dužni financirati javne vatrogasne postrojbe koje su i osnovali. Magdić obmanjuje javnost¸. Apsurd je da se napada država koja izdvaja novce, a nije to dužna činiti. I recite mi tko će snositi troškove današnjeg prosvjeda? - kazao je Jurin. Na konferenciji za novinare u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje čule su se i optužbe da Magdić nastoji ispolitizirati vatrogastvo te da nema masovnu potporu vatrogasaca jer se na sastanku u DUZS-u, održanom 9. ožujka, iz ukupno 61 javne vatrogasne postrojbe, svih 53 tada prisutnih zapovjednika, izjasnilo protiv njegovih aktivnosti.

- Magdić svake godine u ovo doba istupa u javnost, stvara zbrku i anulira sve ono dobro u vatrogastvu - rekao je Damir Trut. Bijesan na Magdića bio je i zapovjednik vatrogasne postrojbe iz Slavonskog Broda Ivan Vuleta.

- On je ogrezao u kriminal jer je 2003. godine bio dobio otkaz jer je krivotvorio svjedodžbu. Čak je i pravomoćno osuđen zbog toga - dodao je Vuleta. Magdić je to odbacio kao neistinu, tvrdeći da je presuda bila oslobađajuća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu