News

Komentari 0

Vijeće sigurnosti UN-a duboko su zabrinjeni zbog nasilja u Mjanmaru, pozivaju na prekid

Vijeće sigurnosti UN-a duboko su zabrinjeni zbog nasilja u Mjanmaru, pozivaju na prekid

Mjanmar je paraliziran prosvjedima i nasiljem od puča predvođenog vojnom huntom koja se suočava s oružanim otporom milicija i pobunjenika etničkih manjina u savezu s vladom u sjeni koju naziva "teroristima"

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u srijedu duboku zabrinutost zbog povećanog nasilja u Mjanmaru i u rijetkoj izjavi, koju je složilo 15-članica, pozvalo na hitan prekid borbi i suzdržanost vojske.

Postoje izvješća o nagomilavanju teškog naoružanja i trupa u državi Chin, što ukazuje na vojne napade na milicije formirane nakon što je vojska zbacila izabranu vladu Aung San Suu Kyi u puču 1. veljače, javlja Reuters.

"Članovi Vijeća sigurnosti izrazili su duboku zabrinutost zbog daljnjeg nedavnog nasilja diljem Mjanmara. Pozvali su na hitan prekid nasilja i osiguravanje sigurnosti civila", stoji u priopćenju.

Mjanmar je paraliziran prosvjedima i nasiljem od puča predvođenog vojnom huntom koja se suočava s oružanim otporom milicija i pobunjenika etničkih manjina u savezu s vladom u sjeni koju naziva "teroristima".

"Članovi Vijeća sigurnosti... ponovili su svoju duboku zabrinutost zbog razvoja događaja u Mjanmaru nakon proglašenja izvanrednog stanja uvedenog 1. veljače i poziva vojsku na krajnju suzdržanost", stoji u priopćenju koje je sastavila Britanija.

Dodaju da potiču "nastavak dijaloga i pomirenja u skladu s voljom i interesima naroda Mjanmara".

Najčitaniji članci