News

Komentari 2

Viktor Orban: 'Blokada plana oporavka je "brutalna sabotaža" koju provodi EU'

Viktor Orban: 'Blokada plana oporavka je "brutalna sabotaža" koju provodi EU'

Na konferenciji za novinare je rekao kako je cijeli proces sa stajališta jedinstva i budućnosti Europe je najbrutalnija sabotaža

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je u utorak blokadu poticajnih sredstava koju provodi Europska komisija i ponovio svoju odlučnost u pogledu politike azila, jedne od spornih tema.

"Cijeli proces sa stajališta jedinstva i budućnosti Europe je najbrutalnija sabotaža", izjavio je suverenistički čelnik na godišnjoj konferenciji za novinare koja je trajala više od tri sata.

EU koja posuđuje novac na tržištima "u ime 27-orice nema pravnu osnovu za zamrzavanje", ocijenio je i dodao da su "to kratkovidne odluke koje razbijaju EU".

U sklopu europskog plana postpandemijskog oporavka, Mađarska ima pravo na bespovratnih 7,2 milijarda eura tijekom pet godina.

O njegovim smjernicama, predanim Bruxellesu u svibnju, Europska komisija je trebala donijeti odluku do 12. srpnja, ali Bruxelles je odlučio produžiti proces razmatranja pritužbi na kršenje vladavine prava u Mađarskoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je tijekom posjeta Budimpešti sredinom prosinca ocijenio da je Orbanova vlada "odlučila ne napredovati po tim pitanjima" prije parlamentarnih izvora u travnju 2022. pa EU "do tada neće izvršiti isplate" sredstava.

Potpredsjednica komisije Vera Jourova je izrazila zabrinutosti u vezi neovisnosti mađarskog pravosuđa i slobode tiska, kao i mađarskog nepoštovanja odluke suda Europske unije (CJEU) o pravu na azil.

Najčitaniji članci