News

Komentari 156

Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

Aktualno stanje s korona virusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele, naveo je Beroš

MInistar Vili Beroš danas je objavio da je pozvao potpunu mobilizaciju zdravstva.

"Aktualno stanje s korona virusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele.

Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na Facebooku.

POGLEDAJTE VIDEO: Ispovijest liječnika koji se vraćaju iz mirovine

Potom je poziv objasnio u razgovoru za N1 televiziju.

- U prenesenom smislu moja objava znači da svaki zdravstveni radnik i radnica moraju ovu situaciju shvatiti najozbiljnije moguće i da svi moramo, uključujući mene, dati svoj maksimalan doprinos u sanaciji ove situacije - rekao je Beroš, te dodao.

"Može se još više mobilizirati. Stalno govorimo da postoje planovi još od proljetos za postepenu mobilizaciju zdravstvenog sustava, a sada nam brojke stvarno znatno rastu. Možemo i moramo upregnuti kapacitete tako da adekvatno odgovorimo na ovaj izazov", kazao je ministar.

"Svjedočimo tome da se KB Dubrava polako puni. Kako se pune postojeći kapaciteti, dodajemo nove. Za sad je sve pod kontrolom. Isto tako, još proljetos sam govorio kako ćemo moći organizirati 250 do 300 respiratora, oni sukcesivno dolaze u KB Dubravu, kao i radnici koji će se brinuti za bolesnike", dodao je ministar.

"Jutros smo se posvetili opskrbi kisikom, koja je sada puno važnija nego što je bila proljetos. Priprema se Arena, razmišljamo o opskrbi kisikom i same Arene. Na izazove se odgovara iz sata u sat", kazao je ministar.

"Zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženi, ali formirali smo registar onih koji su već preboljeli virus. Oni koji su već preboljeli koronu su osnova naše borbe u budućnosti. Poslali smo i dopis medicinskim fakultetima, šaljemo i srednjim školama, preko tisuću njegovateljica je na Zavodu, i njih se kontaktira, Ministarstvo potiče same ustanove da razmišljaju o zapošljavanju", kazao je.

Moj poziv usmjeren je u smislu da svatko od nas mora dati maksimum da savladamo situaciju. Sve i svi. Moj poziv je mišljen u smjenu homogenizacije sustava, ovaj virus nije prijevara, on je tu", rekao je.

Dodao je i kako današnji crni rekord broja umrlih i nije toliko neočekivan kada govorimo u kontekstu broja novozaraženih. "Ako ga gledate u kontekstu novozaraženih, on i nije neočekivan. Potrebno je naglasiti da je krajnje vrijeme da se osvijestimo", upozorava ministar.

Što se tiče današnjeg broja nobozaraženih, koji je ipak manji nego proteklih dana, ministar kaže sljedeće: "Bilo bi optimalno da je tako. Jedna lasta ne čini proljeće, pa tako rezultati jednog dana ne moraju značiti da je to rezultat novih mjera. U ponedjeljak smo uveli nove mjere, njihov rezultat očekujemo tek tjedna do dva od uvođenja. OVo bi bio sjajan znak", kaže ministar i zaključno ističe kako još ne može komentirati slučaj KB Dubrava jer je zdravstveni nadzor još u tijeku.

Beroš se danas inače javio bolnicama Sestre milosrdnice, Sveti duh, Dubrava, Merkur i Rebro u kojima je apelirao na njih da uspostave kontinuiranu komunikaciju, pojačanu suradnju, te povećaju kapacitete u hitnom bolničkom prijamu. Postavio im je rok do sutra, 28. listopada u 10 sati da ga izvijeste o povećanju kapaciteta u njihovim ustanovama.

Najčitaniji članci