Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vinko Pintarić: Casanova i monstrum s puškom u ruci

Monstruozna ubojstva u zagorskim selima podsjetila su na krvave pohode Vinka Pintarića koji je u 20 god. ubio 5 ljudi. Ubili su ga 1991.

VL Arhiva
Foto: VL Arhiva

Zloglasni zagorski serijski ubojica Vinko Pintarić rodio se 1941. u okolici Bjelovara. Prvo ubojstvo počinio je u Zaboku sa 32 godine, u travnju 1973. Pijan i u napadu ljubomore zamislio je kako ga njegova supruga Katica vara s prvim susjedom Vidom Želimorskim. Ubio ga je hicem iz puške, a potom pobjegao. No 18 dana nakon zločina ipak se predao policiji, a sudac ga je poslao na psihijatrijsko vještačenje u bolnicu Vrapče.
Tri mjeseca kasnije pobjegao je iz bolnice, te stigao do doma svoje supruge u trenutku dok ga je ogovarala rođakinji. Bez razmišljanja povukao je i okidač. Metak ju je pogodio u glavu i na mjestu je poginula. Opet se dao u bijeg, te se tri mjeseca skrivao od policije. Opet se odlučio predati, i tada ga je sud zbog dva ubojstva, jednog pokušaja ubojstva i pucanja po kućama osudio na smrt. Pintarić je tada iskoristio zakonsko pravo da mu smrtna kazna bude preobličena u kaznu zatvora u trajanju 20 godina. Kaznu je služio u Staroj Gradišci. Nakon osam godina, odlučio je opet pobjeći, te u veljači 1982. i uspio u tome.
Sljedećih osam godina skrivao se po zagorskim selima. Bio je u selu Andraševci, pa kod ljubavnice Barbare Šipek u Donjoj Stubici. Požalila mu se kako joj je susjed Štef Kišur štapom zatukao pile i bacio ga u njezino dvorište. Pintarić mu je presudio metkom u čelo u lipnju 1990. Istoga mjeseca ubio je u Začretkom Proseniku Rudolfa Belinu, ovoga puta zbog paranoje. Vjerovao je da ga je Belina izdao policiji. Posljednji put Vinko Pintarić ubio je Božu Habeka u kolovozu 1990. također zbog svoje paranoje. Nesretni čovjek pitao je Pintarića: "Tražite li koga?", a ovaj mu je presudio hicima iz pištolja.
Hrvatski specijalci i umirovljeni general Mate Laušić uhvatili su ga u svibnju 1991. godine. Pintarić se skrivao u kući svoje ljubavnice Ankice Buhiniček kod Velikog Trgovišča. Specijalci su opkolili kuću, a Pintarić je odbio izaći iz nje. Tvrdeći da ga je teta izdala, ranio ju je metkom u trbuh. Specijalci su ubacili suzavac, a u unakrsnoj vatri Pintarića su dva metka pogodila u trbuh, te jedan u lijevu nadlakticu. Pintarićev pohod zaustavio je specijalac koji ga je metkom pogodio u glavu.

Možda vas zanima i ovo:
Message