Obavijesti

News

Komentari 41

Vinković: Opet će se pjevati ''Ustajte, vi zemaljsko roblje''

Vinković: Opet će se pjevati ''Ustajte, vi zemaljsko roblje''
2

U raspravi su izlagali Zoran Vinković (HDSSB) i Laburist Mladen Novak. Vinković je rekao kako HDSSB neće podržati prijedlog jer se zakon piše zbog pojedinih slučaja

VIDEO

Sabor raspravlja o prijedlogu izmjena Zakona o upravljanju državnom imovinom čime bi se omogućilo da zaposlenici društava u vlasništvu RH stječu dionice ili udjele u tim društvima tako da ih mogu založiti ili prenijeti pravo nad njima radi osiguranja zajma koji traže kod banaka ili drugih institucija, kao i da sredstva za kupnju dionica ili udjela društva mogu steći uz financijsku pomoć društva. Time se omogućuje radnicima očuvanje vrijednosti imovine i stvaranje dodane vrijednost. 

Laburist Mladen Novak zaključio je kako izmjene ovog zakona omogućuju daljnju tajkunizaciju.

- Taj EZO program je poznati hrvatski izraz. Ne znam zašto se ovdje ne zove radničko dioničarstvo? - zapitao se Novak te zaključio kako izmjene nisu pisane za radnike.

- U čemu je razlika između ovog prijedloga i one nekadašnje pretvorbe? Nema razlike - zaključio je Laburist. Smatra da je opet riječ o udaru po radnicima. Ipak, ističe kako nije protiv radničkog dioničarstva, ali smatra da se ono ne može rješavati jednim člankom u zakonu. Predlagača je pitao zbog kojeg je poduzeća pisan prijedlog ovog članka.

- Mi smo već navikli da se ovdje zbog pojedinih slučajeva pišu izmjene zakona. Pa imamo već famozni Komadinin zakon, pa imamo Zakon o grobljima. Je li ovo možda izmjena zakona zbog Uljanika kao što mediji najavljuju? - pitao je Novak.

Vinković: Ni radnik niti seljak neće imati što jesti

Zoran Vinković (HDSSB) također je ukazao na to kako radničko dioničarstvo ne smije biti obuhvaćeno samo jednim člankom zakona. Dotakao se Đakovštine te rekao kako su radnici sudjelovali u novoj prevari nakon privatizacije. HDSSB, rekao je, ne podržava hitnost ovog prijedloga niti će podržati prijedlog.

- Nastavimo li s ovakvim programima i mjerama, uskoro će se u Hrvatskoj opet pjevati "Ustajte vi zemaljsko roblje, vi sužnji koje mori glad", jer više niti radnik niti seljak niti hrvatski građanin neće imati što jesti - zaključio je Vinković.

Petar Baranović (HNS) zaključio je kako Novak i Vinković u pola sata svog izlaganja nisu dotakli meritum stvari. Kaže kako se radi o jednostavnoj izmjeni i da je vrlo jasno što je predlagatelj htio postići.

- Suština izmjene ovog zakona je omogućavanje radnicima, koji žele ući u radničko dioničarstvo, da predmetne dionice, koje žele steći ili udjele u poduzećima, založe kao jamstvo. Izmjena ovog članka ide u pravcu omogućavanja radnicima, koji vide svoj interes i svoju budućnost u preuzimanju vlasništva nad poduzećima, tvrtkama u kojima rade, da to mogu napraviti - rekao je Baranović.

- Ušli smo mi in medias res - ispravio je Vinković Baranovićev netočan navod te dodao kako je zakon izuzetno loš, da ne predstavlja razvoj dioničarskog društva nego novu tajkunizaciju Hrvatske te propast poduzeća.

Ana Lovrin rekla je kako se Klub HDZ-a protivi hitnoj proceduri donošenja ovog zakona te podsjetila kako je samo jedan zakon donesen u redovitoj proceduri. Lovrin kaže kako HDZ u načelu prihvaća ideju radničkog dioničarstva, ali i da treba imati na umu u kojoj su gospodarskoj i ekonomskoj situaciji i država i radnici.

- Nemojmo gledati na modele nekih visoko razvijenih država, u kojima je to dioničarstvo razvijeno. Ako ga i mi želimo razvijati i poticati, trebali bismo donijeti sustavni zakon, kojim bi se ta materija regulirala - zaključila je Lovrin.

Ivo Jelušić (SDP) zaključio je kako kod nekih nema razumijevanja za ovaj prijedlog.

- Razgovaramo o tome kako omogućiti zaposlenicima, u tvrtkama koje nisu privatizirane, da dođu do udjela. Ovom izmjenom omogućujemo im da do tih udjela mogu doći tako što će te udjele založiti pa dobiti zajam ili kredit i na taj način ih otplatiti - rekao je Jelušić te podsjetio privatizaciju po HDZ-ovom modelu devedesetih godina.

- Tada je napravljen najveći dio privatizacije, samo što su to tada radili tajkuni, menadžeri, ali sada je problem kad to treba dati zaposlenicima - rekao je.

Holy službeno vraćena u Sabor, Zmajloviću zamrznut mandat 

Sabor je jednoglasno, sa 128 glasova potvrdilo mirovanje zastupničkog mandata novog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, te potvrdilo Ljiljanu Cvjetović za njegovu zamjenu. Mirela Holy i službeno je vraćena u saborske klupe. Njen zamjenik Dan Špicer više nije saborski zastupnik.

Sabor je jednoglasno prihvatio i Zakon o osobnom imenu sa 130 glasova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...