Obavijesti

News

Komentari 0

Virus inspirira umjetnost: F**k Covid-19, peri ruke, dijeli papir

Virus inspirira umjetnost: F**k Covid-19, peri ruke, dijeli papir
5

Umjetnici su posebno pogođeni novonastalom situacijom, ali zato je u Beču na ulicama sve više grafita koji odražavaju stvarnost te u vrijeme pandemije podsjećaju što nam je činiti...

VIDEO

Sunce i lijepo vrijeme je izvuklo Bečane iz svojih domova. Danas se bilježila najbolja atmosfera od početka strogih mjera zaštite koje su nastupile prije tri tjedna. Da se stvari vraćaju na staro pokazali su i redovi na blagajnama u prehrambenim dućanima. Kurzova najava kako će se na ulazu u njih dijeliti maske, u praksi je trajala jako kratko. Prema vlastitom svjedočenju svega nekoliko sati.

Podržite svoje lokalce

Žalosno je što nisu otvoreni manji specijalizirani dućani u koji bi se, kao što je recimo primjer u ljekarnama, puštale samo 2 osobe sa zaštitnim maskama. Poslovni mediji navode činjenicu kako su otvoreni samo veliki trgovački lanci kao refleksija jakog lobija koji stoji iza njih. Za razliku od Beča koji je jako tih u poduzetničkim inicijativama, vjerojatno zato što su nezaposleni namireni od strane AMS-a, stanovnici Amsterdama su pokrenuli akciju ‘’Support your locals’’. Posebno me razveselila i akcija koju sam vidjela u Hrvatskoj ‘’kupuj lokalno’’.

No, vratimo se činjenicama zašto su Bečani živnuli. Poznato je da korona virus nije domaći austrijski proizvod već je uvežen iz inozemstva. Tako je trebalo ući u trag svim tijelima gdje se nastanio, a kako znanstvenici tvrde korona se razmnožila jako brzo u više generacija. Dakle oni koji su je došlepali u Austriju prenijeli su je članovima obitelji, ti članovi obitelji na poslovne kolege itd.

Možemo na to gledati iz perspektive inkvizicije: Lov na koronu, prema riječima Franza Allerbergera ispred ‘Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane’ bio je uspješan i bolest se stavila pod kontrolu. Da pače, već ih je većina iz prve i druge generacije oboljelih zdrava ko dren. To uključuje Švicarku, konobaricu koja je dobila oznaku nulta pacijentica te Norvežane koji su radili na skijalištu u Ischglu, a pretpostavlja se kako su upravo oni u svojim tijelima ‘’prošvercali’’ koronu u Austriju gdje se nastavila širiti uz pomoć lokalnog stanovništva.

Kada u karanteni ne razvijete simptome korona virusa već alkoholičara

Druga sretna vijest je stigla kao šećer na kraju proteklog tjedna od Kurza. Kancelar je na parlamentarnoj sjednici najavio kako će u ponedjeljak objaviti plan i protokol kojim će se Austrija početi vraćati u normalu. Osobno smatram ovo pametnim potezom jer smo u tri tjedna samoizolacije svi mogli ustanoviti tko je bolestan, a tko nije.  No, zato se vladajućima u zemlji razboljela ekonomija. Ona sada pati od PTSP-a. Brojka nezaposlenih koja je prešla više od pola milijuna vratila je Austriju u 1945 godinu.

No, to nije sve! Osim šećera na kraju tu je bio i šlag. Restorani se mogu otvoriti te primati narudžbe za hranu. Hrana i piće ne mogu se konzumirati unutar ugostiteljskih objekata, ali se zato mogu kupiti za van. Odmah sam poslala poruku susjedi: Pozivam te na koktel ‘’to go’’! Ona naravno nije odgovorila negativno, ali se ‘obrecnula’ kako je naš prvi izlazak nakon samoizolacije na koktel, a ne na kavu. Također je zapazila kako je unazad nekoliko tjedana razvila simptome, ali ne pandemije, već redovitog konzumiranja alkohola u većim količinama. Meni je samo preostalo da nazdravim tome!

 - Mislim da će nam nakon ove samoizolacije svima trebati terapija i to ne zbog korona virusa, već zbog alkoholizma – zaključila je ona.

Umjetnost je odraz društva, a poruka u podzemnoj: ‘’Fuck Covid 19’’

Korona je zasigurno promijenila naše navike, a refleksiju onoga što se događa sada tek ćemo vidjeti u budućnosti. Od edukacije, organizacije kongresa, kupovine i odnosa. Hoće li se sve preseliti online? Jedna stvar kod mene se nije promijenila, a to je aranžiranje svježeg buketa cvijeća subotom. Navika koju nosim iz Nizozemske, a dodatnu ljubav je usadilo pohađanje tečaja pod vodstvom slavnog florističkog para ‘’Putnam i Putnam’’. Industrija uzgoja cvijeća trenutno je strašno pogođena, a dnevno ga se baca u tonama.

Kaže se: gdje god ideš, ponesi najbolje sa sobom. Tako sam u Beču organizirala izložbu od nizozemskog glumca i fotografa Noah Valentijn-a koja se zbog korone morala odgoditi do daljnjeg. Pogled na galerijsku izložbu fotografija ’’Crying boys’’ koja duboko psihološki govori o muškim emocijama zamijenili su murali inspirirani prostom javnom pojavom korona virusa.

- Umjetnost ima vrijednost samo ukoliko ju možete podijeliti. Ukoliko može inspirirati druge – izjavio je moj omiljeni kolekcionar i dizajner interijera Alex Vervoordt.

Trenutno umjetnine možete vidjeti samo na ulici ili pak putem internata jer veće galerije i muzeji nude virtualne ture. Korona je pogodila i umjetnike. To je vidljivo i na stanici Jagerstrasse, linije U6, gdje je osvanuo grafit s jasnom porukom ‘’Fuck Covid 19’’. 

Hoće li državna tijela oprati ruke od umjetnika?

Obzirom da je umjetnost oduvijek smatrala odrazom društva upućena poruka koroni je jasna. Beč je postao bogatiji za još dva murala pored Dunav kanala. Jedan je riječ LOAD koja označava proces inkubacije virusa te reakciju tijela na njega. Tu je dodatak, poruka: Share Your Toilet paper! (Podijeli svoj toaletni papir!).

Drugo djelo je izobličeni čovjek pod maskom sa sprejom u ruci, koji asocira na dezinfekcijski sprej, ali i alat uličnih umjetnika -  boju u spreju. Poruka je: Wash Your hands!

Slobodni umjetnici su posebno pogođeni novonastalom situacijom jer se njihov izvor prihoda u većini slučaja temelji na prodaji radova putem izložbi ili angažmanom na projektima koji su odgođeni. Hoće li državna tijela oprati ruke od njih

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.