News

Komentari 6

'Virus poremetio predsjedanje, no postignut je maksimum'

Prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, koje završava u srijedu, zbog koronavirusa nije prošlo po planu, ali je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na susretu sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

„Kad smo počeli smo htjeli poslati poruku o snažnoj Europi u svijetu punom izazova. Nitko nije znao da će jedan od izazova biti i covid-19 koji nije samo izmijenio hrvatsko predsjedništvo, nego i svijet, Europu, Hrvatsku i mnoge zemlje diljem svijeta“, kazao je Plenković u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK).

„Situaciju u Kini počeli smo pratiti već 8. siječnja, posebice u Wuhanu. To nam je omogućilo da na europskoj razini odgovorimo na krizu već 28. siječnja“, naglasio je premijer u govoru diplomatima, naglasivši kako je učinjen „velik posao u upravljanju tom krizom“.

Izrazio je žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije.

Plenković smatra kako je predsjedanje dobro krenulo, dolaskom niza europskih dužnosnika u Hrvatsku i posjetima nekoliko europskih prijestolnica.

Osiguran je uredan brexit, postignut konsenzus unutar Europskog vijeća o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na europsku perspektivu država zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju, rekao je Plenković.

'Virus poremetio predsjedanje, no postignut je maksimum'