Obavijesti

News

Komentari 72

'Više mi nije ugodno kad šetam šumom sam kroz Gorski Kotar'

'Više mi nije ugodno kad šetam šumom sam kroz Gorski Kotar'
20

Ilegalni migranti iz Bosne i Hercegovine do Slovenije prolaze kroz Gorski Kotar. Stanovnici pitoresknih mjesta u tom kraju ogorčeni su na migrante koji im provaljuju u vikendice, planinarske domove...

VIDEO

Migranti koji su smješteni u kampovima u Bosni i Hercegovini na putu do zapadnih zemalja EU, ilegalno prolaze granicu s Hrvatskom. Zatim do Slovenije idu rutom kroz Gorski Kotar. Idu preko Risnjaka, Platka do Snežnika u Sloveniji.

Policija ima sve više u Gorskom Kotaru, a stanovnici tih mjesta su im zahvalni zbog posla koji odrađuju. Kristijan Kolar koji čuva motel Jezero u Lokvama kaže nam da su migranti provalili u motel.

- Razbili su prozor i ušli unutra. Ukrali su odjeću, tablet, sve stvari porazbacali, izvršili nuždu nasred prostorija i otišli. Također, nisu im se svidjela niti raspela na zidu koja su potrgali - kaže Kristijan. Dodaje kako je situacija u Gorskom Kotaru kritična. Migranti se kreću u grupama od 15 do 20, no u šumama su zatečene i veće grupe od 50-ak migranata.

- Nije nam se više ugodno šetati sami po šumama. Većina migranata su mladići od 20 do 35 godina. Moja punica ih je hranila neko vrijeme i pomagala im dok nije dobila upute od policije da ih prestane hraniti. Naime, kad im netko pruži pomoć, zapamte tu lokaciju te daju upute ostalim migrantima koji su u Bosni i Hercegovini. Po šumi ostavljaju crne vreće kojima označavaju rutu koja je sigurna. Stalno je neka drama s njima - kaže Kristijan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rudolfu Poliću, koji živi preko ljeta u Lepenici, migranti su dva puta provalili u kuću.

- Prije godinu dana, migranata je u našem području bilo puno manje. No, sada ih ima stvarno puno. Prolaze našu granicu kao kroz sir. Ove godine su mi dva puta provalili u kuću. Sad sam im ostavio i vrećicu s hranom i vodom te napisao na vrećici da je to za njih. Susjedu su u kuću provalili čak sedam puta - kaže nam Polić. Inače, u planinarske domove Hahlić na Jelenju i Schlosserov dom na Risnjaku migranti su provalili više od deset puta. Zbog toga, planinarski dom na Risnjaku, Schlosserov dom čuva specijalna policija.

- Na policiju se nitko od nas ne može požaliti. Dečki odrađuju svoj posao vrhunski. Od kada su oni tu, osjećamo se sigurnije - kažu nam stanovnici naselja Mrzla Vodica.

Ilegalni migranti ne zaobilaze niti Platak.

- Prije tjedan dana, Indijac i Pakistanac došli su na Platak. Rekli su nam da su izgubljeni te da su ih opljačkali Afganistanci s kojima su bili u grupi. Uzeli su im novac i mobitel pa više nisu znali gdje trebaju ići. U nekoliko navrata vidio sam da imaju kreditne kartice UNHCR. Kazali su mi da nemaju puno novca sa sobom, a da sad idu do Italije gdje mogu podići 2000 eura s tih kartica - kaže nam jedan od stanovnika Platka. Neslužbeno doznajemo da je na području od Platka do Jelenja uhvaćeno više od 600 migranata u proteklih nekoliko mjeseci. Inače, do 1. lipnja ove godine hrvatska policija privela je 5978 ilegalnih migranata. Među njima je najviše Pakistanaca i Afganistanaca. Protekle cijele godine privedeno je 8207 ilegalnih migranata. Također, ove godine kažu nam iz Ministarstva unutarnjih poslova uhitili su 340 krijumčara, a protekle cijele godine uhićeno je njih 620.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...