Obavijesti

News

Komentari 1

Više nećete moći podnositi prijave anonimno Prosvjetnoj inspekciji: 'To se sad zlorabilo'

Više nećete moći podnositi prijave anonimno Prosvjetnoj inspekciji: 'To se sad zlorabilo'

Zlonamjerno se pokretalo postupke, što je uvelike otežavalo samo djelovanje Prosvjetne inspekcije, poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs na sjednici Vlade obrazlažući izmjene Zakona

VIDEO

Uvidom u ukupni broj prijava po kojima Prosvjetna inspekcija treba postupati, a i uz pritužbe i sugestije određenih djelatnika i korisnika u obrazovnom sustavu osnovnog i srednjeg  školstva, utvrđeno je da je oko jedne četvrtine anonimnih prijava neutemeljeno. Dapače, taj se instrument dosta često zlorabio u smislu čak i negativnih međuljudskih odnosa u nekoj sredini, zlonamjerno se pokretalo postupke, što je uvelike otežavalo samo djelovanje Prosvjetne inspekcije, poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs na sjednici Vlade. 

Stoga je Vlada izmijenila Zakon o prosvjetnoj inspekciji kojim se ukida mogućnost podnošenja prijava anonimno. Ovim izmjenama se jasnije definira način pokretanja postupka te će se morati jasno naznačiti tko podnosi samu prijavu, a definira se i obveza Prosvjetne inspekcije da po izvršenom postupanju u osnovnim crtama izvijesti onoga tko je prijavu podnio. Tako će prijava morati sadržavati podatke o prijavitelju, i to - ime i prezime, adresu stanovanja te podatke za kontakt, odnosno za pravnu osobu: naziv, sjedište i potpis ovlaštene osobe.

- Prosvjetna inspekcija morat će čuvati te podatke, u kategoriji službene tajne, pri čemu je samo pokretanje postupka u potpunosti očuvano - istaknuo je Fuchs.

Provodeći inspekcijski nadzor, inspektor je tako dužan čuvati osobne i druge povjerljive podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna, a provodeći inspekcijski nadzor dužan je čuvati identitet podnositelja prijave.

Prosvjetna inspekcija bit će, pak, dužna odgovoriti na prijavu te je o pokretanju postupka, odnosno o nepostojanju uvjeta za pokretanje postupka, ovlaštena osoba dužna podnositelja prijave obavijestiti u roku 30 dana od dana podnošenja prijave.

Podnositelj prijave ima pravo u roku od osam dana od dana primitka obavijesti izjaviti prigovor Ministarstvu ako primi obavijest da prema navodima u prijavi ne postoje uvjeti za pokretanje postupka ili ako obavijest ne primi u roku.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk