Obavijesti

News

Komentari 93

Škola u Sinju ostaje zatvorena, zaražena je jedna djelatnica

Škola u Sinju ostaje zatvorena, zaražena je jedna djelatnica

U posljednja 24 sata zabilježeno je 225 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2758

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.50

Škola u Sinju ostaje zatvorena, zaražena je jedna djelatnica

U poslijepodnevnim satima epidemiološka služba i ravnatelj Osnovne škole fra Pavla Vučkovića u Sinju obavijestili su stožer Splitsko-dalmatinske županije da je pozitivna na COVID-19 jedna zaposlenica škole.

Mjera samoizolacije određena je za većinu zaposlenika te ustanove pa tako škola sutra ostaje zatvorena za učenike. Nastava će se organizirati po modelu C (kao nastava na daljinu) dok zaposlenici ne izađu iz samoizolacije. Ostale škole na području Splitsko dalmatinske županije započinju s nastavom po već unaprijed dogovorenom modelu.

18.10

Skladatelj William Pursell umro u 94. od posljedica covida-19

William Bill Pursell, američki skladatelj i studijski glazbenik, dvaput nominiran za nagradu Grammy, koji je na klavijaturama pratio umjetnike poput Patsy Cline i Boba Dylana, umro je u četvrtak u Nashvilleu od posljedica covida-19 u dobi od 94 godine.

Pursell je preminuo nakon "teške i vrlo brze bitke s upalom pluća" koja se razvila kao posljedica covida-19, rekla je njegova kći Laura Pursell.

Pursellova pjesma "Naša zimska ljubav" postala je veliki hit 1963. Glazbenik je dvaput nominiran za nagradu Grammy, prvi put za inspirativnu glazbenu izvedbu na albumu Kena Medeme iz 1974. "Listen", a drugu mu je nominaciju priskrbio aranžman božićnog napjeva "We Three Kings" za National Geographic iz 1978.

Rođen je 9. lipnja 1926. u Oaklandu u Kaliforniji. Pursell je studirao kompoziciju na Institutu Peabody, glazbenom konzervatoriju u Baltimoreu, a nakon Drugoga svjetskog rata nastavio je sa studijem klasične kompozicije na Eastman School of Music u Rochesteru u državi New York.

Nagrađen je za aranžman siimfonijske poeme "Christ Looking Over Jerusalem" koji je obradio 1953. za orkestar Eastman-Rochester.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća Pursell je na klavijaturama pratio velikane glazbene industrije, poput Johnnyja Casha, Bootsa Randolpha, Martyja Robbinsa, Jima Reevesa, Johnnyja Paychecka, Joan Baez, Willieja Nelsona, Dana Fogelberga i Boba Dylana.

Godine 1985. Udruga glazbenih nastavnika Tennesseeja proglasila ga je skladateljem godine. Premijera njegove simfonije "Heritage", koju su naručili Simfonijski orkestar Nashvillea i glazbenik Victor Johnson održana je 1989.

Dvije godine kasnije stekao je titulu doktora glazbenih umjetnosti na Eastman School of Music.

16.30

Novi proboj koronavirusa u vrtić u Dalmaciji: Samoizolacija određena djeci, odgojiteljicama i tehničkom osobolju

Stožer civilne zaštite Grada Drniša danas je izvijestio da je na Covid – 19 virus pozitivna odgojiteljica Dječjeg vrtića Drniš.

Odmah po saznanju obaviješteni su roditelji djece iz odgojne skupine ‘Sunce’, te je provedena epidemiološka obrada kontakata.

“Dana 06.09.2020.g. upoznati smo da je test djelatnice u Dječjem vrtić Drniš na COVID -19 pozitivan. Po navedenom saznanju od strane Dječjeg vrtića Drniš kontaktirani su roditelji djece iz odgojne skupine Sunce koji su upoznati sa novonastalom situacijom.

Od strane epidemiologa HZJZ Šibensko-kninske županije određena je samoizolacija za svih desetero djece iz odgojne skupine Sunce kao i njihovim odgojiteljicama te tehničkom osoblju.

Tijekom današnjeg dana obavit će se dezinfekcija prostora i opreme u kojima su djeca boravila, od strane ovlaštene tvrtke. Rad Dječjeg vrtića Drniš u pogledu organizacije u potpunosti se provodi uz poštivanje svih epidemioloških mjera te se prijem djece odvija na vanjskim ulaznim vratima objekta bez mogućnosti ulaska roditelja u objekt.

Vrtićke odgojne skupine međusobno su fizički odvojene, bez miješanja zaposlenika i djece. Svi zaposlenici imaju obavezu sebi izmjeriti temperaturu prije dolaska na posao te koristiti zaštitnu masku i provoditi mjerenje temperature djeci ujutro prilikom ulaska u objekt.

Sve prostorije i sva oprema vrtića se svakodnevno dezinficiraju na kraju radnog dana. Skreće se pozornost roditeljima djece ostalih odgojnih skupina da mogu slobodno dovoditi svoju djecu u Dječji vrtić Drniš ali uz obvezu poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera.

Ovim putem još jednom apeliramo na SVE građane da se moraju pridržavati svih preporuka HZJZ i odluka Nacionalnog Stožera civilne zaštite, da u zatvorenim prostorima u kojima dolaze u kontakt sa drugim osobama OBAVEZNO nose zaštitnu masku, drže međusobnu propisanu udaljenost te koriste dezinfekcijska sredstva.” – navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite Grada Drniša. Tijekom dana provedena je dezinfekcija Dječjeg vrtića Drniš od strane tvrtke AS-EKO d.o.o.

Napominjemo da je trenutno u Drnišu 32 aktivna slučaja oboljenja od COVID -19 virusa, što je na ovaj broj stanovnika popriličan broj, te se stanovnici Grada Drniša pozivaju da se ponašaju maksimalno odgovorno i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, te tako sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje drugih” – stoji u današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite Grada Drniša.

15:35

Drastično opao broj zaraženih u BiH, u nedjelju 122 nova slučaja koronavirusa

Broj zaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini drastično je pao u odnosu na prethodne dane s nova 122 slučaja, a četiri su osobe preminule.  

U odnosu na petak kada je bilo 296 osoba pozitivnih na testiranju na virus SARS-CoV-2, u nedjelju je taj broj bio 2,4 puta manji.

Međutim, i broj testiranih osoba preko vikenda u BiH je manji za 1,3 puta u odnosu na radni tjedan.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kod 84 osoba je zabilježeno oboljenje od Covida-19, a u Republici Srpskojo 38 takvih slučajeva.

U federalnome entitetu u zadnja 24 sata preminule su tri osobe, a u Republici Srpskoj jedna od zdravstvenih komplikacija izazvanih zarazom koronavirusom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se planira cijepiti protiv koronavirusa ako to cjepivo bude dostupno početkom sljedeće godine.

15:05

U Međimurskoj županiji u nedjelju je zaprimljen jedan pozitivan nalaz uzorka testiranoga na koronavirus, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Od jučerašnjih 107 testiranih osoba, 106 nalaza je negativno i jedan pozitivan na koranavirus. Nalazi svih danas do 9 sati uzetih uzoraka su negativni.

Do sada je ukupno testirano 4240 osoba. Trenutačno je aktivnih 26 slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom. U samoizolaciji je 210 osoba, pozitivnih na koronavirus i njihovih kontakata, što je 11 manje nego jučer.

 

Komentari 93