News

Komentari 617

Više od 86% zaraženih nije se cijepilo. Oni koji su primili obje doze i umrli bili su teško bolesni

Više od 86% zaraženih nije se cijepilo. Oni koji su primili obje doze i umrli  bili su teško bolesni

Iako je cijepljeno tek 40 posto ukupnog, odnosno 50 posto odraslog stanovništva, cjepivo djeluje - u bolnicama je zbog Covida-19 čak 80 posto necijepljenih, kojih je i daleko više među zaraženima

Od 3216 osoba čiji je test na koronu bio pozitivan od 16. do 24. kolovoza, njih 2779 odnosno preko 86 posto nije bilo cijepljeno, podatak je dostavljen nam iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI

Dobili smo i podatke o tome koliko je hospitaliziranih zbog Covida-19 cijepljeno odnosno nije cijepljeno te koja je njihova dob, i odgovor kaže kako je od 16. do 22. kolovoza u cijeloj Hrvatskoj hospitalizirano 107 osoba, od kojih njih 85 nije bilo cijepljeno, jednu dozu cjepiva je dobilo njih petero, s dvije doze je cijepljeno 14 hospitaliziranih, dok je kod tri pacijenta evidentiran neispravan zapis o cijepljenju. 

U postocima, gotovo 80 posto hospitaliziranih zbog Covida-19 nije cijepljeno, 13 posto ih je cijepljeno s obje doze, oko pet posto samo s jednom, a za preostale nije dobar zapis o cijepljenju. Nadalje, od 16. do 24. kolovoza su zbog/sa Covida preminule 23 osobe. Njih 70 posto nije bilo cijepljeno.

Šest preminulih je bilo cijepljeno s obje doze i svi su bili stariji od 70 godina, s težim popratnim bolestima, komorbiditetima. Pet preminulih je bilo mlađe od 65 godina, i nitko od njih nije bio cijepljen, kažu podaci HZJZ-a. Među njima, necijepljenima, bilo je i prethodno potpuno zdravih ljudi, pojašnjavaju u Ministarstvu zdravstva. 


Detaljniji podaci o zaraženim osobama od 16. do 24. kolovoza kažu kako njih 2779 ili 86,41 posto nije bilo uopće cijepljeno, s obje doze je cijepljeno njih 331, a s jednom dozom 98. Za preostalih osmero je zapis o cijepljenju neispravan. 
U postocima, od ukupnog broja pozitivnih u tom periodu, s obje doze je cijepljeno njih nešto malo više od deset posto, s jednom dozom oko tri posto, zapis je neispravan za 0,25 posto zaraženih, a necijepljeno ih je bilo čak 86,41.

Čak i ovako mali uzorak pozitivnih na korona virus govori koliko je cjepivo učinkovito i u sprečavanju zaraze, a pogotovo u sprečavanju teških simptoma i smrti. Tome svjedoče navedeni podaci o hospitalizaciji zaraženih, i smrtnim slučajevima. Od 107 primljenih u bolnicu, dakle, njih 85, što je gotovo 80 posto, nije bilo uopće cijepljeno, a ukupno se u Hrvatskoj dosad cijepila tek polovica odraslog stanovništva. Medijan godina hospitaliziranih je 66, kažu podaci iz bolnica koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odnosno Ministarstva zdravstva. To znači da je središnja dob 66, a da je polovica hospitaliziranih u dobi od 54 do 76 godina, te da je 25 posto pacijenata mlađe od 54, i isto toliko njih starije od 76. Najstarija hospitalizirana osoba u navedenom periodu ima 101 godinu, a najmlađe je dojenče koje nije napunilo niti godinu dana. 

Dostupni podaci za pacijente na respiratorima kažu da ih je od 1. do 24. kolovoza bilo 79,  u sedam bolnica, i njihova je prosječna dob 68 godina. 

U Splitu nitko nije cijepljen

Podaci iz 19  bolnica kažu da je od 16. do 22. kolovoza od 107 hospitaliziranih zbog/sa Covida-19, njih najviše, dvadeset i jedan, završilo u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu, a zatim u KBC-u Split, njih 17. Velika većina onih iz Infektivne klinike je necijepljena, njih 70 posto, a u Splitu nije cijepljen nitko od njih sedamnaest. U bolnicu u Dubrovniku je primljeno deset pacijenata zbog COVID-19, i također nitko od njih nije bio cijepljen. Od 11 pacijenata primljenih u KBC Rijeka, njih dvoje je bilo cijepljeno s obje doze, a još jedna osoba s jednom, što znači da je u bolnici 72 posto necijepljenih. U šibensku bolnicu je primljeno, primjerice, šestero zaraženih, od kojih petero nije cijepljeno, a za jednu je osobu zapis o cijepljenju neispravan. Od ukupno 107 hospitaliziranih, zanimljivo je, zapis je neispravan za njih troje. Ako se takva računica preslika na ukupan broj cijepljenih dosad, kojih je nešto malo više od 1,7 milijuna (s barem jednom dozom), neispravnih podataka o cijepljenju ima možda i pedeset tisuća. U posljednja 24 sata zabilježeno je 638 novih slučajeva zaraze, hospitalizirano je 358 pacijenata, od kojih njih 43 treba i respirator.

Cijepljeno je 42 posto ukupnog, odnosno 50 posto odraslog stanovništva. Prema statistikama Our World in Data, cijepljenje u Hrvatskoj već neko vrijeme stagnira, i ide najsporije dosad, od sredine veljače, kad je započelo. Na svakih sto stanovnika sad se cijepi samo 0,16 njih. Lošije od nas su samo Bugarska, Slovačka i Rumunjska, dok se u Norveškoj, najbolje plasiranoj na toj ljestvici, usporedbe radi, na svakih sto stanovnika cijepi jedan. U Sloveniji njih 0,25, a u Srbiji 0,22. Na Islandu, koji je cijepio 90 posto starijih od 16 od svibnja nema niti jednog novog preminulog od COVID-19. 

'Zamislite što bi tek bilo da je cijepljeno puno više ljudi' 

Podaci o hospitaliziranima i zaraženima, među kojima je velika većina necijepljenih su očekivani, napominje imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača. 

- Među zaraženima je preko 86 posto, a među hospitaliziranima gotovo 80 posto necijepljenih, i to u ukupnoj populaciji u kojoj je cijepljena tek polovica odraslog stanovništva. Zamislite koliko bi hospitaliziranih manje onda bilo kad bi i većina populacije bila cijepljena, napominje imunolog. Kako dodaje, imamo dvije mogućnosti - ili se u dovoljnom broju cijepiti, ili tko zna još dokad imati epidemiološke mjere na snazi. Tko se cijepi, a ipak se zarazi, dodaje, u sebi nosi manju koncentraciju virusa, brže će i lakše bolest preboljeti. 

- Jer, jedino što je bitno u cijeloj priči jest ne opteretiti zdravstveni sustav do granice pucanja. Izbor je na nama, zaključuje dr. Trobonjača. Što se tiče cijepljenih koji su ipak završili u bolnici ili čak na respiratoru, imunolog ponavlja kako određeni dio ljudi ne može razviti imunost. 

- Cjepivo nas ne štiti sto posto od zaraze, i cijepljenjem, nažalost, ne možemo dostići kolektivni imunitet, osim ako se ne cijepi i djecu, no ono itekako ima smisla kako bismo se zaštitili od najtežih posljedica bolesti, zaključuje profesor.