Obavijesti

News

Komentari 4

Više od stotinu Nobelovaca pozvalo je na mir u Ukrajini

Više od stotinu Nobelovaca pozvalo je na mir u Ukrajini

Navode da je znanost stavila moćno oružje u ruke političara, ali da se ono mora koristiti u miroljubive svrhe

Više od stotinu dobitnika Nobelovih nagrada za znanost potpisalo je poziv za mir u Ukrajini i pozvalo Rusiju da povuče svoju vojsku, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Znanstvenici u deklaraciji navode da je znanost stavila moćno oružje u ruke političara, ali da se ono mora koristiti u miroljubive svrhe.

"Otkriće nuklearne fizije stvorilo je osnovu za izgradnju nuklearnog oružja za uništavanje. Njegovi sadašnji razmjeri imaju potencijal učiniti Zemlju nenastanjivom za ljude i izbrisati ljudsku civilizaciju. Takvo oružje se stoga nikada ne smije koristiti!"

Blinken: NATO ne traži sukob, ali je spreman braniti saveznike
Blinken: NATO ne traži sukob, ali je spreman braniti saveznike

Znanstvena otkrića moraju se, napisala su 103 potpisnika, "koristiti isključivo u miroljubive svrhe i za dobrobit i sreću svih ljudi, uz poštivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima".

"Pozivamo ruskog predsjednika Vladimira Putina da poštuje sporazume temeljem međunarodnog prava, da opozove svoje oružane snage, da započne pregovore i uspostavi mir", zaključuje se u priopćenju objavljenom u četvrtak.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Deklaraciju, koju su potpisali laureati iz cijelog svijeta, inicirali su Društvo Max Planck i Lindau susreti Nobelovaca.