Obavijesti

News

Komentari 123

Više za siromašne: Trgovce će rasteretiti poreza na donacije

Više za siromašne: Trgovce će rasteretiti poreza na donacije
1

Ministar Lalovac tvrdi da je želja olakšati život građanima. Do sada se godišnje bacalo 300.000 tona hrane. Sindikalac Sever misli da je riječ o kupovanju birača

VIDEO

Nakon što je Vlada omogućila povećanje plaća građanima od početka godine i postavila temelje za oprost dugova najsiromašnijima, ministar financija Boris Lalovac ide dalje i najavljuje tzv. državno doniranje hrane socijalno ugroženim građanima.

- Prekršit ćemo direktivu EU koja sprečava da trgovački lanci budu oslobođeni od poreza prilikom donacije hrane jer želimo olakšati život našim građanima. Radimo na modelu kojim će država preuzeti dio plaćanja poreza na hranu koju će trgovački lanci ubuduće donirati socijalnim samoposlugama ili, primjerice, Caritasu. Bitno je da to bude strogo kontrolirano - rekao nam je ministar Lalovac.

Time se želi potaknuti velike trgovačke lance da što više prehrambenih proizvoda, kojima primjerice za mjesec dana ističe rok trajanja, doniraju bez straha da će biti kažnjeni.

- Lani je država dodijelila više od 100 tona hrane kroz Carinsku upravu. Riječ je o hrani koja je zaplijenjena na razne načine i od raznih prekršitelja te je dana u dobrotvorne svrhe. Riječ je o voću, povrću, konzerviranoj hrani i slično. Želja je promijeniti dosadašnju apsurdnu praksu. U zemlji u kojoj su mnogi građani na rubu gladi stotine tisuća tona hrane završava u kontejnerima i u “neškodljivom zbrinjavanju” umjesto u donacijama potrebitima.

Predsjednik Poljoprivredne komore Mato Brlošić pozdravio je najavljenu mjeru iako smatra da ju je davno trebalo prepoznati jer se na taj način omogućuje pomoć ljudima koji žive u vrlo teškim uvjetima. 

Sindikalac Krešimir Sever također pozdravlja namjeru vladajućih, iako se ne može oteti dojmu da tu nije riječ o brizi za sirotinju, nego o dodvoravanju građanima pred predstojeće parlamentarne izbore.

- Tu mjeru smo tražili godinama, pa čak i od ove Vlade. Volio bih da je ona ugledala svjetlo dana tijekom bivših vlada ili na početku mandata ove garniture. Ovako sve izgleda kao još jedna od mjera za peglanje ugleda vladajuće strukture te da se na taj potez nisu odlučili zbog naroda nego zbog sebe - izjavio je Sever koji je uvjeren da će još biti mjera za dodvoravanje koje služe isključivo za kupovinu birača.

Jeftinije je bilo baciti nego donirati

Trgovačkim lancima, prema propisima koji su trenutačno na snazi, bilo je jeftinije hranu kojoj ističe rok bacati nego donirati potrebitima. Prema zakonu, trgovci na donaciju moraju platiti PDV od 25 posto. Prema procjenama, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 300.000 tona hrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa