Vjerovali ili ne: Skoro 10 godina tražio je 186 nasljednika da se upiše na svoju nekretninu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 118

Vjerovali ili ne: Skoro 10 godina tražio je 186 nasljednika da se upiše na svoju nekretninu

Vjerovali ili ne: Skoro 10 godina tražio je 186 nasljednika da se upiše na svoju nekretninu

Stara kuća koju je odlučio kupiti ima oko 400 četvornih metara, a više od 60 posto nasljednika u njoj je imalo manje od desetine kvadrata - neki nisu ni znali da su nešto naslijedili

VIDEO

Gotovo deset godina trajao je proces otkupa stare kuće u središtu Imotskog zbog kojeg je Imoćanin Milan Katanušić morao pronaći 47 nasljednika. Barem je mislio da ih je toliko.

Broj se višestruko povećao jer su neki umrli, naslijedila su ih djeca, čak unuci. Na kraju se broj popeo na 186 ljudi koji polažu pravo na kuću. No Milana to nije pokolebalo, jer njegova želja, da na staroj Pjaci ima nešto svoje, nije bila tek neka obična želja. 

- Nekad davno su moji preci, koji su jedna od najstarijih obitelji u Imotskom, imali tri kuće tu u blizini, pedesetak metara od ove koju sam otkupio. Obitelj je s godinama te kuće izgubila, nešto je otišlo u dotu, nešto se prodalo... Uvijek sam želio da tu imam nešto svoje. U ovoj kući, koja prema natpisu na njoj datira iz 1755. godine, moj otac je prije 30-ak godina kupio poslovni prostor. Tu nije nitko živio, iznad je sve bilo ruševno i vrlo opasno jer je stalno nešto otpadalo. U toj kući nastala je pjesma ‘Najlipše je misto moje’ Vlade Vicića. Upravo Vicić i njegova obitelj dobili su u nasljedstvo pola četvornog metra - govori Milan. 

Vicić mu je to darovao, a tih pola kvadrata bili su okidač - odlučio je pronaći druge nasljednike i otkupiti kuću. Milan proteklih deset godina živi u Njemačkoj, gdje ima građevinsku tvrtku, koja se bavi i obnovom starih kuća. Stara kuća koju je odlučio kupiti ima oko 400 četvornih metara, a više od 60 posto nasljednika u njoj je imalo manje od desetine kvadrata. 

'Dragi gosti, na ovom računu vam je najveći PDV u Europi!'
'Dragi gosti, na ovom računu vam je najveći PDV u Europi!'

- Samo dva nasljednika živjela su u Imotskom. Ostali su rasuti po svijetu. Kako bi ih našao, kontaktirao sam veleposlanstva, policiju, ma sve sam pokušavao. Primjerice, žena se uda i promijeni prezime pa je ti sad nađi - prepričava nam. 

Proputovao je pola svijeta, od Južne i Sjeverne Amerike, gotovo cijelu Europu... Mnogi od njih nisu ni znali da su nešto naslijedili.

- A još kad im kažeš da je riječ o 0,002 kvadrata... Neki su mi darovali svoje kvadrate, a neki su me ucjenjivali. Jedna žena mi je za 17 četvornih metara tražila 35.000 eura, a to je njezino, ima pravo tražiti koliko god hoće. Ali nikad nisam požalio što sam se u to upustio i nikad nisam pomislio da neću uspjeti - prepričavam nam Milan. 

A bilo mu je sve i pomalo zabavno, čak detektivski. Studirao je pravo pa kaže da se u svemu snašao. Samo na otkup od vlasnika potrošio je 90.000 eura. Ali tu su bili i troškovi odvjetnika, bilježnika, putovanja... 

Sklopio je više od 100 kupoprodajnih ugovora. U kući planira napraviti stanove za najam. Investicija je vrijedna 2,7 milijuna kuna, a proteklih mjesec i pol dana radi se punom parom. U Njemačku se više ne želi vratiti. 

Zaboravili ih: 'Vlada je ostavila na cjedilu čak 20.000 radnika'
Zaboravili ih: 'Vlada je ostavila na cjedilu čak 20.000 radnika'

- Moja tvrtka će tamo ostati raditi, ali ja se želim vratiti kući, u Imotski. Obitelj mi je još tamo, djeca idu u školu. Uvijek sam htio, kad zaradim novac, vratiti se u svoje mjesto. Život u Njemačkoj nije lak, radi se od jutra do sutra. Ne odgovaraju mi više ni zrak ni hrana ni ljudi. Pomogao sam brojnima da pronađu posao u Njemačkoj, a danas ih odgovaram od odlaska. U planu mi je u Hrvatskoj otvoriti tvrtku, a sve ljude koji rade gore pozvao bih da rade za mene - kaže nam Milan, koji priznaje da u Njemačkoj nešto riješi za 15 dana, a kod nas za godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 118

VIDEO

'Nije dovoljno izaći na kavu te kod frizera pa je sve opet ok...'
VIDEO: PANEL O KRIZI

'Nije dovoljno izaći na kavu te kod frizera pa je sve opet ok...'

REFORME ODMAH U panel raspravi 24sata stručnjaci kritizirali ministra Marića: 'Trebao se prvo zadužiti vani, jer kad svi krenu to radit, mi ćemo izgledati najgori'. Za mlade kažu: ' Oni apsolutno ne puše političare...'

Nakupi se: Komore su lani od članarina ubrale  292 mil. kuna
KOLIKO TROŠE NA PLAĆE, USLUGE...

Nakupi se: Komore su lani od članarina ubrale 292 mil. kuna

U Hrvatskoj više od 20 komora raspolaže s gotovo 630 milijuna kuna imovine, pokazuju podaci inicijative Psihološko proljeće. To su prilično zatvoreni sustavi koji ubiru novac, a članovi često ne znaju kako se on točno troši
Hrvatska više ne može čekati. Trebamo reforme i to odmah!
KAKVU ZEMLJU ŽELIMO?

Hrvatska više ne može čekati. Trebamo reforme i to odmah!

‘Reforme odmah!’ je kampanja 24sata za provođenje nužnih reformi bez kojih Hrvatska ne može izbjeći gospodarski krah ni omogućiti bolju budućnost za sve. Podržite nas i pratite svaki dan