News

Komentari 117

Plenković: Treba se još utvrditi kako je dron završio u Zagrebu. Je li to sabotaža ili pogreška...

Plenković: Treba se još utvrditi kako je dron završio u Zagrebu. Je li to sabotaža ili pogreška...

Plenković je napomenuo kako se u Zagreb srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom, s upaljačem, a prilikom pada je došlo do eksplozije, bila je prilagođena da nosi oružje

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice. Rekao je da mu je drago da je ministar Paladina predstavio plan za ubrzanje obnove na Baniji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sjednica Vlade 

- Intenzivira se provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, raspisani su natječaji - rekao je. 

Osvrnuo se na obilježavanje Svjetskog dana Roma. 

- Kvalitetan međunarodni skup s brojnim predstavnicima iz 17 zemalja, ljudima koji se bave ovom problematikom. Naša je Vlada u zadnjih nekoliko godina ne samo udvostručila namjenska sredstva koja se tiču zapošljavanja Roma i niza drugih projekata, već smo u Zagrebu prije dva mjeseca otvorili i Romski kulturno-edukacijski centar - rekao je. 

- Podsjetili smo se i na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Procijenjeno je da je ubijeno oko 500.000 Roma. U Hrvatskoj je bilo teško utvrditi broj ubijenih Roma, ali najviše su stradali u Jasenovcu - rekao je. 

- NDH je bila fašistička, totalitarna država. Ona je nažalost dio naše povijesti na koju trebamo podsjećati, bezuvjetno i jasno osuđivati. Vrednote Hrvatske i pobjeda hrvatskog naroda u Domovinskom ratu istinske su vrijednosti i svako povezivanje s NDH je štetno i za našu Vladu neprihvatljivo - rekao je. 

Osvrnuo se i na razgovore sa sindikatima. 

- U okviru dijaloga koji je sustavan, redovit, bilo da se vodi kroz pregovore ili sastanke, redovito raspravljamo i tematske teme koje su bitne. Podignuli smo socijalni dijalog na najvišu razini, i međusobnoga povjerenja i stoga smo najavili da će se nastavak pregovora Vlade i sindikata o kolektivnih ugovora održati idući utorak. Vrlo je važno da aktivnosti dobro pripremimo i da organiziramo susret, osobno ću primiti predstavnike sindikata u Vladi. Vjerujem da ćemo pronaći rješenje - rekao je i podsjetio da su se plaće povećavale u mandatu ove Vlade. 

- Činimo i ulažemo maksimalne napore kako suzbiti rast cijena i kako udar na obitelji bude što blaži. Podsjećam i na paket mjera, ublažili smo rast cijena plina, struje, napravljene su mjere gdje je država napravila maksimalne napore - rekao je. 

-Vlada nije jedini akter, dio odgovornosti je i na trgovcima, da vode računa o cijenama da u ovim okolnostima se pokaže široka društvena odgovornost. Država nema mogućnost određivati koliko će neki proizvod koštati, ali treba voditi računa o društvenoj solidarnosti - rekao je. 

Osvrnuo se na policijsku akciju koja je uhvatila krijumčare droga. 

- Smatram da je Hrvatska država koja se tretira i koja je sigurna destinacija s dobrim pokazateljima stanja sigurnosti. Treba pohvaliti borbu protiv organiziranih kriminalnih skupina - rekao je. 

Osvrnuo se i na konferenciju za medije gdje su predstavnici ŽDO-a, Vojne policije i Centra za vještačenja objavili rezultate dosad provedene istrage o padu bespilotne letjelice. 

- Nastavljamo s aktivnostima da se utvrdi na koji način je letjelica baš završila u Zagrebu, je li to pogreška, sabotaža ili namjera. Radimo na tome i taj proces će trajati - poručio je premijer Plenković.

Naveo je kako izvješće o dosadašnjim izvidima pada bespilotne letjelice potvrđuju što se govorilo cijelo vrijeme te da su komunicirali istinito i točno. Napomenuo je kako se u Zagreb srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom, s upaljačem, a prilikom pada je došlo do eksplozije, bila je prilagođena da nosi oružje.  

- Pozivam sve aktere na ozbiljnost i shvaćanje te situacije ozbiljno kao što smo mi od prvog dana - kazao je. 

Plenković je na kraju sjednice Vlade rekao kako se odbija inicijativa Mosta o pokretanju prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.