Obavijesti

News

Komentari 95

Dan uhljeba: Tepeša i ekipu su potrpali po državnim tvrtkama

Dan uhljeba: Tepeša i ekipu su potrpali po državnim tvrtkama
2

PODJELA FOTELJA: Vlada HDZ-a dobila je s HNS-om stabilnost. Nedavno smo otkrili da će u fotelju zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića (HDZ) sjesti dubrovački HNS-ovac

VIDEO

Nakon što je Vlada Andreja Plenkovića osigurala stabilnost u partnerstvu s HNS-om, krenuli su u velike kadrovske rošade u javnim tvrtkama i ustanovama. I namiruju apetite svojih partnera.

Nedavno smo otkrili da će u fotelju zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića (HDZ) sjesti dubrovački HNS-ovac Valentin Dumović. No sad saznajemo da će direktor imati dva zamjenika s plaćom od 15.000 do 20.000 kuna. Jednog za sjeverno područje Hrvatske, a jednog za južno. I oba su iz koalicijiskih partnera HDZ-a.

Dva zamjenika direktora

Iako iz Hrvatskih voda uporno šute o ovim imenovanjima, saznajemo da je Đuroković predložio Upravnom vijeću dva zamjenika. Jedan je, kako smo i najavili, Valentin Dujmović, a drugi je Davor Vukmirić (HDS). Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) nastala je nakon što su se bivši šef HSS-a Branko Hrg i njegovi pristaše sukobili s Krešom Beljakom, koji je HSS odveo u koaliciju sa SDP-om. Hrg i HDS, za razliku od HSS-a, podržavaju vladu Andreja Plenkovića. Pa očito smatraju da je red imati svojeg čovjeka u jednoj od najbogatijih državnih ustanova (iako Hrvatske vode djeluju kao tvrtka, one to nisu, op. a).

- Obojica će biti izglasani jer je sve stvar dogovora - kaže nam upućeni član upravnog vijeća.

Vukmirić je bio član HSS-a, ali je otišao s Hrgom. Kad su vladu sastavljali Tomislav Karamarko i Božo Petrov, a HSS bio uz njih, Vukmirića su predložili za ministra obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Vlada se brzo raspala, ali sad je druga prilika ako već nisu našli mjesto za svojeg člana u državnoj upravi.

Vukmirić je iz Križevaca, kao i Hrg, tamo je kao investitor sagradio starački dom.

Mito? Ma ne, samo poker

Ne može se naći ništa o tome da se bavio vodnim gospodarstvom. No on je bio i jedan od svjedoka u slučaju protiv osječkog poduzetnika Drage Tadića, koji je optužen da je pokušao organizirati mito za suce Vrhovnog suda da oslobode Branimira Glavaša.
- Ne sjećam se točno, no taj je razgovor vjerojatno imao veze s organizacijom turnira u teksaškom holdem pokeru, za koji sam bio zadužen... - svjedočio je Vukmirić iako su mu na sudu puštali razgovore koje je vodio, pa čak i predočili SMS koji je dobio i u kojem piše “Bježi od svega! Provala”. Ustrajao je da je razgovarao o pokeru i da se ne sjeća ničega. Sudac Zdravko Majerović je dobio blagi živčani slom.

- Vaša obrazloženja su nesuvisla i krajnje nelogična. Kao svjedok ste dužni govoriti istinu. Znate koje su posljedice - podviknuo je na Vukmirića.

Posljedica izgleda nije bilo, a svjedok je sad predložen za visoku funkciju u Hrvatske vode.

Za drugog zamjenika, HNS-ovca Valentina Dujmovića, HDZ-ovci su u Dubrovniku tvrdili da je kronično nesposoban.
Dujmović je ekolog koji je vodio prvo gradsko poduzeće Sanitat, a zatim i Vodovod. HDZ, koji je sad u dogovoru s HNS-om ipak pristao da bude zamjenik u Hrvatskim vodama, tad ga je žestoko napadao.

Sadašnji HDZ-ov gradonačelnik Mato Franković je Dujmovića prozivao da zbog njega gube milijune iz EU fondova. Uprava Vodovoda nije raspisala natječaje po pravilima EU fondova pa su morali vratiti četiri milijuna kuna.

Ževrnjino prebacivanje

- Plače nam se od nesposobnosti Dujmovića i uprave Vodovoda - poručili su HDZ-ovci.

Navodno su se i dugo opirali da Dujmović bude drugi čovjek Hrvatskih voda, ali na kraju je Ivan Vrdoljak iz HNS-a, prema našim izvorima, uspio slomiti Andreja Plenkovića za to imenovanje.

No to nije sve. U srijedu su Hrvatske vode raspisale i natječaj za samostalnog ekonomista u Zagrebu.

A što me pitate...

To mjesto je, navodno, namijenjeno bivšem HDZ-ovu županu Zlatku Ževrnji. Ževrnja je bio na čelu Splitsko-dalmatinske županije, a nije išao u novi mandat jer ga je Andrej Plenković zamijenio zbog afere Zlatni rat i sumnjive dodjele koncesije. Neslužbeno iz Hrvatskih voda doznajemo da će Ževrnja, kad prođe na to mjesto, biti prebačen za zamjenika direktora područja južnih slivova Jadrana.

Iz Hrvaskih voda samo su poručili u odgovoru da se na natječaj može javiti svatko, a nisu htjeli potvrditi ni prijedlog za dva zamjenika iako znamo da će se o tome odlučivati sljedeći tjedan na upravnom vijeću.

Večernji list je pak otkrio da je i Ivan Tepeš, bivši čelnik HSP-a Ante Starčević, prošli tjedan postao zamjenik ravnatelja Matice iseljenika. Imenovan je bez natječaja u tu državnu instituciju, a ravnatelj Mijo Marić kaže da je kvalificiran jer je povjesničar etnolog i piše disertaciju o hrvatskom iseljeništvu. Na upit novinara Večernjaka kako su onda od svih povjesničara izabrali baš Tepeša, ravnatelj Marić je zastao.

- A, sad me pitate... - rekao je Marić.

I policija nije imuna

Tepeš je inače otišao iz politike i stranke. Međutim, HDZ-u je napravio veliku uslugu. Kad se HDZ-ovac Davor Ivo Stier vratio zajedno s Plenkovićem iz EU parlamenta voditi HDZ i državu, Tepeš je trebao umjesto njega otići u EU parlament. Blagodat je to koja mu je osigurana još koalicijom s Tomislavom Karamarkom. No Tepeš, koji je tad upravo dobio dijete, prepustio je dobrovoljno HDZ-u svoje mjesto, iako je Plenković HSP-AS izbacio iz koalicije. Kao potpredsjednik Sabora, šest mjeseci je dobivao plaću iz proračuna, a još šest mjeseci pola plaće. Kad je to isteklo, izabran je u Maticu iseljenika.

Osmi Nevistić u Zagrebu

Treba podsjetiti i da je većina imenovanih direktora na natječajima u druga javna poduzeća prije mjesec dana imala stranačke iskaznice. Osim toga, Vlada je napunila 20 ministarstava sa 153 dužnosnika kako bi zadovoljili sve koalicijske apetite. No ni to nije sve. Ovih dana načelnik Policijske uprave Karlovačke Josip Čelić za šefa najveće policijske postaje u Karlovcu postavio je šogora Darka Željkovića. Otkrili smo i da su u Policijskoj upravi Zagrebačkoj prošli kadrovi koji su lošije riješili test od svojih kolega. U Zagrebu je, pak, prenio je RTL, zaposlena i osma članica obitelji Nevistić. Zoran Nevistić je pročelnik za mjesnu samoupravu i bliski suradnik gradonačelnika Milana Bandića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"