News

Komentari 10

Vlada i Sabor ubrzali donošenje Zakona, Ustavni sud im poručio: 'Nije bilo razloga, neustavno je'

Vlada i Sabor ubrzali donošenje Zakona, Ustavni sud im poručio: 'Nije bilo razloga, neustavno je'

Ustavni sud odlučio je kako nije bilo razloga da se maksimalno skrati rok od osam dana od objave Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, do njegovog stupanja na snagu

Ustavni sud donio je odluku kojom je utvrdio da je Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (ZFPAIPR) od 24. ožujka do 31. ožujka 2019. godine bio neustavan. Problematična je zakonska odredba prema kojoj je Zakon stupio na snagu prvog dana od njegove objave u Narodnim novinama. 

Zakon je Sabor donio na sjednici 23. ožujak 2019. godine, stupio je na snagu 24. ožujka, a tadašnja predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović, je 25. ožujka raspisala izbore za zastupnike u Europskom parlamentu. Oni su se održali 26. svibnja. 

Ustavni sud je zaključio kako nije bilo razloga da se maksimalno skrati rok od osam dana, koji je inače propisan, za vrijeme od objave zakona do stupanja zakona na snagu (vacatio legis), te je brzanje Vlade i Sabora proglasio neustavnim. 

Suci napominju kako je Vlada obrazložila da je svrha novog zakona bila donošenje cjelovitog propisa kojim se na jedinstven i sustavan način uređuje pitanje financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. No, ističu, Vlada inicijalno nije predložila ni provođenje hitnog zakonodavnog postupka, ni skraćivanje vacatio legis, već je zakonski prijedlog uputila u redovnu proceduru 16. studenog 2018. 

U svojoj odluci Ustavni sud napominje i da je Sabor o prijedlogu raspravljao tek na sjednici 8. veljače 2019., u vrijeme kada je Zakon već trebao biti u primjeni obzirom da je Vlada predložila da na snagu stupi 1. siječnja 2019. 

- Zatim je mjesec dana kasnije (8. ožujka 2019.) Hrvatskom saboru dostavljen konačni zakonski prijedlog s predloženim osmodnevnim rokom stupanja na snagu. O konačnom prijedlogu raspravljalo se 23. ožujka 2019., kada je zakon i donesen, a Vlada, kao predlagatelj zakona, prihvatila je amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo o skraćivanju vacatio legis na svega jedan dan te je amandman postao integralni dio konačnog zakonskog prijedloga, prihvaćenog u Hrvatskom saboru - stoji u odluci Ustavnog suda. 

Najčitaniji članci