Obavijesti

News

Komentari 100

Sindikati pristali na ukidanje božićnica, 2013. nema regresa

Sindikati pristali na ukidanje božićnica, 2013. nema regresa
5

Ima u Vladi i razumnih ljudi, ali ima i onih koji nisu sposobni razgovarati, rekao je Ribić. U srijedu su se nastavili pregovori između Vlade i sindikata javnih službi

VIDEO

Ministar Maras rekao je kako je završila prva runda pregovora i da druga počinje sljedeći petak. Sindikati su se odrekli božićnice za ovu i za sljedeću godinu te regresa za sljedeću godinu. Razgovarali su i o smanjenja dohotka na minuli rad, na što sindikati nikako ne pristaju. Sljedeći put planiraju razgovarati o prijevozu i nekim drugim materijalnim pravima, koje Vlada namjerava srezati. Vlada predlaže i da se dnevnice smanje sa 180 na 150 kuna, a da se jubilarna nagrada daje samo onima koji idu u mirovinu.

- Ne dolazi u obzir da se diraju plaće. Odrekli smo se svega, ne moraju nam oguliti i kožu - rekla je Spomenka Avberšek. Dodala je kako ne pristaje ni da se ukine plaćanje prijevoza. Do sada su sindikati i Vlada riješili 50 posto problema, a nadaju se kako će u petak doći do konačnog rješenja. 

Pregovori između Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnih kolektivnih ugovora nastavili su se danas u 15.30 sati. Predstavnici Vlade na ulazu su kratko poručili kako se nadaju da će razgovor dovesti do rješenja.

- Nadam se da će pregovori dati rješenje, koje će odgovarati i Vladi i sindikatima. Svatko se mora odreći nekog svog dijela da bi svi od toga prosperirali - rekao je ministar obrazovanja Željko Jovanović. S druge strane, predstavnici sindikata nisu nimalo optimistični po pitanju pregovora.

- Hrvatski liječnički sindikat neće prihvatiti nikakvo smanjenje osnovne plaće. O jednokratnim pravima možemo razgovarati - poručio je Ivica Babić iz Liječničkog sindikata. Predsjednica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi je na ulazu u zgradu Vlade kratko rekla da ne očekuje ništa dobro. Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kaže kako je tema pregovora preozbiljna da bi se pregovori završili na brzinu. Kritizirala je stav članova Vlade 'uzmi ili ostavi' te najave ukidanja Temeljnih kolektivnih ugovora.

- Ako ćemo raditi na taj način, reći ću još samo jednu rečenicu, da privremeno zamrznemo sindikalnu scenu - kaže Avberšek. Zapitala se što će Vlada uzimati sljedeći put kad bude falilo novca, a, kako kaže, falit će.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je kako ne očekuje ništa, jer vlast nije pokazala elementarne pregovaračke sposobnosti.

- Iskazuju samo volju za moć, vladanje nad ljudima. Nisu svi isti. Ima u Vladi i razumnih ljudi, ali ima i onih koji nisu sposobni razgovarati - rekao je Ribić, ali nije htio reći koji su to. Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama upozorio je kako je rezanje plaća dosad značilo da se najviše uzima najstarijim zaposlenicima javnih službi što, kaže, nije u redu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.