Obavijesti

News

Komentari 232

'Vlada je bezidejna i ležerna, zatvara vrata investitorima'

'Vlada je bezidejna i ležerna, zatvara vrata investitorima'
1

Objave u njemačkom listu Bildu ne iznenađuju, to isto govore Europska komisija i MMF, a isto govori i HDZ posljednjih devet mjeseci, kazali Šuker i Maletić

VIDEO

Iz HDZ-a su u ponedjeljak prozvali Vladu jer je, ocjenjuju, bezidejna i ležerna, a administrativnim barijerama zatvara vrata i stvara nestabilno i nesigurno okružje koje tjera investitore i poduzetnike, te loše koristi dostupne izvore financiranja, poput fondova EU.

- Imamo otvorene izvore financiranja, ali nemamo ni jedan ozbiljniji projekt niti poduzetnički pothvat, jer su svima zatvorena vrata za investicije i projekte. Nisu riješene administrativne barijere, a Vlada ne radi na potrebnim reformama - rekla je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu napisa u njemačkom "Bild am Sonntagu" koji je objavio da Hrvatskoj, kao i Grčkoj, prijeti bankrot.

Poruke koje su u Bildu objavljene, ističe Maletić, jasno su bile objavljene i od strane Europske komisije, MMF-a, Svjetske banke i drugih koji su ukazivali na katastrofalno stanje u Hrvatskoj. U HDZ-u su, podsjeća Maletić, upozoravali da se uspješnim korištenjem europskih fondova dolazi sigurno do gospodarskog rasta.

'Svi promašaju ekonomske politike'

- Ovo što je Bild napisao samo je potvrda onoga što mi u HDZ-u govorimo već devet mjeseci, što naš predsjednik govori već devet mjeseci - kazao je Ivan Šuker, a javlja Večernji list.

Bivši ministar financija podsjetio je da je HDZ prije 15-ak dana imao presicu o deficitu kojeg je objavila Europska komisija. On iznosi 5,7% ili 18,7 milijardi kuna, a istu informaciju objavio je i MMF.

- Što se događa u Hrvatskoj? Vlada onda prošli tjedan daje prijedlog odluke o izvršenju proračuna za 2014. i govori o nekakvom deficitu od 12,8 milijardi kuna. I sad zar se čudite ako EK i MMF kažu da je taj deficit veći za 6 milijardi kuna i ovakvoj ocjeni Bilda kad kaže da javne financije nisu u redu na prihodovnoj i rashodovni strani. Međutim, najveći je problem što će saborska većina takav prijedlog usvojiti - istaknuo je Šuker. Dodao je da HDZ taj prijedlog neće podržati i usvojiti.

'Javna poduzeća podijelili kao politički plijen'

- Da se prikazao deficit onakav kakav stvarno jest, onda bi se pokazali svi promašaji ekonomske politike ove Vlade. Sva ona jamstva koja su izdana i došla na naplatu posljedica su neprovođenja strukturnih reformi u javnim poduzećima. Ako ste vidjeli jedna od primjedbi EK su također nestrukturirana, nepripremljena javna poduzeća. Jedno javno poduzeće ima visoku dobit zbog toga što im je netko prije tri godine dao mogućnost da dignu cijenu električne energije 25% i građani RH već tri godine plaćaju električnu energiju skuplju zato jer im je netko rekao da će ta sredstva investirati. Nakon tri godine nema investicija u HEP-u, a građani i dalje plaćaju skuplju struju. Dakle, razlog zbog kojeg oni objavljuju deficit od 12, 8 milijardi je da prikriju ono što svi vide i govore je neprovođenje strukturnih reformi neimanje vizije što i kako treba napraviti i nemati hrabrosti da se uđe u dvorište koalicijskog partnera. I oni su javna poduzeća podijelili kao politički plijen nakon izbora i nitko se naprosto ne smije miješati u javno poduzeće koja pokriva druga politička opcija - kazao je Šuker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu