Obavijesti

News

Komentari 105

'Vlada je protiv monetizacije, moguće je uvođenje vinjeta'

'Vlada je protiv monetizacije, moguće je uvođenje vinjeta'
1

Butković je kazao kako je Vlada protiv monetizacije. Vožnju autocestama u budućnosti bi regulirao modelom po kojem bi svaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe

VIDEO

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji Otvoreno je kazao kako je Vlada protiv monetizacije i prodaje autocesta. Skup inicijative "Ne damo naše autoceste" nazvao je podsjetnikom, a ne prosvjedom. Istaknuo je kako ovu Vladu ne treba na to ni podsjećati jer o prodaji autocesta nikad nisu ni razmišljali. Vožnju autocestama u budućnosti ministar bi regulirao GPS-om, odnosno modelom po koji bi svaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe, no dotad ne isključuje uvođenje vinjete.

Što se sigurnosti tiče, Butković je kazao kako je vrijeme da za konkretne mjere i zato će unutar Ministarstva ustrojiti Zavod za sigurnost. 

- Činjenica da je to kod nas strukturirano da je za sigurnost nadležan MUP, a ne ministarstvo prometa, a mi bi trebali u tom djelu zakonodavno i edukativno djelovati s MUP-om - rekao je. 

Butković:  Ceste nisu nesigurne, problem je brzina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar Butković ne smatra da su ceste nesigurne, štoviše, u više je navrata istaknuo kako su sve najkritičnije točke sanirane, no ipak se na njima i dalje događaju nesreće. 

- Hrvatske ceste već 15 godina su snimila sva opasna mjesta i većina ih je sanirana. Većina je cesta obnovljena, a opet se događaju nesreće. Brzina je u većini slučajeva glavni uzrok nesreća i zato treba educirati građane. Moramo djelovati eukacijski na naše građane i oko reduciranja brzine i oko rješavanja tog problema. Implementirati ćemo jedan sustav u sve zemlje u okruženju. Tako će vozač kada uđe u Sloveniju znati gdje su gužve i nesreće u Hrvatskoj - kazao je.

Stanić: Vinjete nisu dobro rješenje

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je kako sindikati ne mogu odlučivati o vinjetama. Ipak, misli da su one nepravedne i da nisu dobro rješenje. 

- Nitko nema pravo naplaćivati građanu stvari koje im nije omogućio. Preporuke EU ide pravednom naplati cestarine - rekao je. 

Zato i Stanić preporuča naplatu po prijeđenom kilometru, odnosno uvođenju GPS uređaja u automobile. 

- GPS je izvediv. Slovenija ide na neko prijelazno rješenje. Teška motorna vozila će imati neki novi uređaj, to je budućnost jer putem kretanja vozila će biti naplaćivanje - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!