Obavijesti

News

Komentari 47

'Vlada je udvostručila dugove u zdravstvu. To je katastrofalno'

'Vlada je udvostručila dugove u zdravstvu. To je katastrofalno'
1

Stanje je neodrživo. Ministar ni ne zna koliko iznosi dug u zdravstvu jer se bavi privatnim poslovima i prepucavanjima s ravnateljima tko je gdje bio '91. godine, kaže Grbin

VIDEO

SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Siniša Varga, koji je bio ministar zdravlja u vladi Zorana Milanovića, upozorili su u petak na konferenciji za novinare na prevelike dugove u zdravstvu. Poručili su kako je SDP, dok je bio na vlasti, taj dug smanjio, kao i liste čekanja, dok su se sada ti segmenti u samo godinu dana udvostručili.

Ukupni dug u zdravstvu, poručuju, narastao je na više od osam milijardi kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO:

SDP-ovci Siniša Varga i Peđa Grbin u Saboru upozoravaju na sve veće dugove u zdravstvu Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on 17. ožujka 2017

- U samo godinu dana dug u zdravstvu vratio se na razinu na kojoj je bio krajem 2011. kada je SDP od HDZ-a preuzeo vlast - poručio je Varga dodavši kako je to posljedica ukidanja Zakona o sanaciji bolnica, nestručnog djelovanja bivšeg ministra Darija Nakića, ali i toga što se aktualni ministar Milan Kujundžić, uz svoj ministarski posao, bavi i drugim poslovima na Medicinskom i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, u KBC- u Dubrava, a navodno i u svojoj privatnoj klinici na čijim se stranicima na internetu i dalje reklamira. 

- Čuli smo premijera Plenkovića u slučaju Agrokor koji poručuje da je za takvo stanje u toj kompaniji kriv vlasnik. Kad govorimo o rezultatima i gubicima u zdravstvu, onda tu možemo analogno reći da se radi o gubicima koji su u direktnoj odgovornosti vlasnika, a to znači države, premijera Plenkovića i ministra Kujundžića, a isto tako i Uprave koju su naslijedili od prethodne HDZ- Most vlade i tadašnjeg ministra Darija Nakića - poručuje Varga. 

Kako su istaknuli Varga i Grbin, na kraju 2011. godine, kada je SDP preuzeo vlast, dug je iznosio 7,4 milijarde kuna, a od toga su dospjele obveze bile u iznosu 5,4 milijardi kuna, a to su do kraja mandata još i smanjili. Krajem 2014. dospjele obveze smanjene su na 2,8 milijardi kuna, a krajem 2015. kada SDP napušta vlast iznosile su 2,5 milijardi kuna, a danas dospjele obveze iznose gotovo pet milijardi kuna, ističu SDP- ovci.

Od predsjednika Vlade i ministra Kujundžića SDP stoga zahtjeva hitne mjere kako se taj dug ne bi povećavao, ali i hitnu sjednicu Odbora za zdravstvo. 

- Ono što se u četiri godina smanjivalo, u samo godinu dana vlasti Mosta i HDZ-a vratilo se u situaciju u kakvoj smo bili krajem 2011. godine. Ovo je izuzetno opasna situacija, a da ne kažem i katastrofalna. Ovdje dolazi u pitanje osiguranje dostupnih i cijenovno povoljnih zdravstvenih usluga. Takvo stanje je neodrživo. Ministar ni ne zna koliko iznosi dug u zdravstvu jer se bavi privatnim poslovima i prepucavanjima s ravnateljima tko je gdje bio '91. godine - poručio je Grbin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.