Vlada je za osjetljive sektore u poljoprivredi osigurala 121 milijun kuna državne potpore | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Vlada je za osjetljive sektore u poljoprivredi osigurala 121 milijun kuna državne potpore

Vlada je za osjetljive sektore u poljoprivredi osigurala 121 milijun kuna državne potpore

Na sjednice je Vlada usvojila i Zakon o provedbi Uredbe o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje, kojim se osigurava transparentno obavješćivanje o riziku u postupku odobravanja GMO hrane

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu,  a za što je osigurano 121 milijun kuna.

- Taj je program važan za očuvanje održivosti i unaprjeđenje proizvodnje iznimno osjetljivih poljoprivrednih sektora u Hrvatskoj - poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Potpora u iznosu od 51 milijuna kuna, istaknula je, odnosi se na mliječne krave od čega je prvi dio u iznosu od 32,7 milijuna kuna isplaćen u studenome 2021., dok će se drugi dio u iznosu od 18,3 milijuna kuna isplatiti u svibnju ove godine.

Vučković upozorila: Zbog rata u Ukrajini i poskupljenja EU treba aktivirati set izvanrednih mjera
Vučković upozorila: Zbog rata u Ukrajini i poskupljenja EU treba aktivirati set izvanrednih mjera

Za rasplodne krmače predviđen je iznos potpore od 18,5 milijuna kuna, za maslinovo ulje 8,5 milijuna kuna, za duhan 42 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih kultivara milijun kuna.

Isplate za iznimno osjetljive sektore za koje se zahtjev podnosi za 2022. predviđaju se u sljedećoj godini, odnosno do kraja lipnja 2023. godine.

Zakon o GMO hrani i hrani za životinje

U saborsku proceduru Vlada je uputila Zakon o provedbi Uredbe Europskoga parlamenta i Vijeća o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje i Uredbe o sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama i sljedivosti hrane i hrane za životinje proizvedenih od genetski modificiranih organizama.

- Predloženim zakonskim prijedlogom osigurava se transparentno, stalno i vjerodostojno obavješćivanje o riziku u postupku odobravanja GMO hrane i hrane za životinje, radi zaštite zdravlja ljudi, životinja, biljaka i okoliša, odnosno interesa potrošača - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši kako se zakonskim prijedlogom izmjenjuju odredbe važećeg zakona i radi usklađivanja sa unutarnjim ustrojstvom Državnog inspektorata, a s obzirom na to da je nekadašnja inspekcija za kakvoću hrane sada poljoprivredna inspekcija.

- Razrađuju se i prekršajne odredbe - rekao je. 

Plenković o stanju u Ukrajini: 'Raste broj nedužnih žrtava', hrvatski vojnici idu u Mađarsku
Plenković o stanju u Ukrajini: 'Raste broj nedužnih žrtava', hrvatski vojnici idu u Mađarsku

Naime, u javnosti postoji određena zabrinutost zbog činjenica da se ocjena sigurnosti hrane Europske agencije za sigurnost hrane u području postupka odobravanja genetski modificirane hrane temelji prvenstveno na studijama koje naručuje industrija. Kako bi se pružila potrošačima dodatna razina jamstva i kako bi se osigurao pristup svim dostupnim relevantnim znanstvenim podacima i studijama o predmetu zahtjeva primjereno je predvidjeti i savjetovanje s trećim stranama s ciljem utvrđivanja dostupnosti drugih relevantnih znanstvenih podataka.

- Samim time potrebno je utvrditi i dodatni instrument za provjeru podataka, odnosno naručivanja dodatnih studija s obzirom na to da na samoj industriji leži teret dokazivanja usklađenosti sa zahtjevima Europske unije, među ostalim i u segmentu odobravanja genetski modificirane hrane i hrane za životinje. Zbog različitih pravila o transparentnosti procjene rizika i povjerljivosti podataka utvrđenih u zakonodavstvu o hrani, kao i drugim sektorskim aktima Europske unije donesena je Uredba kojom će se unificirati odredbe cjelokupnog zakonodavstva u području hrane u vezi s transparentnošću i održivosti procjene rizika s naglaskom na odredbe koje se odnose na obavješćivanje o riziku u području hrane s posebnim naglaskom na genetski modificiranu hranu i hranu za životinje - stoji u odluci.

Rasponom prekršaja od 5000 do 15.000 kuna, navodi se nadalje, omogućuje se tijelima nadležnima za provođenje službenih kontrola kažnjavanje odgovorne osobe u pravnoj osobi, odnosno fizičke osobe u skladu s vrstom prekršaja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.