Obavijesti

News

Komentari 240

Plenković: Ograničit ćemo cijene benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna u sljedećih 30 dana

Plenković: Ograničit ćemo cijene benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna u sljedećih 30 dana

Mi smo odlučili iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene goriva i to na 11,10 kuna za benzin i na 11 kuna za dizel -  kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković

VIDEO

Na temelju rasprava koje smo imali ovih dana, danas donosimo Uredbu koja je vezana za Zakon o naftnim derivatima i mogućnost Vlade da njome uređuje maksimalnu cijenu benzina i dizelskog goriva. Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, a s ciljem neometanog daljenjeg gospodarskog oporavka, mi smo odlučili iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene goriva i to na 11,10 kuna za benzin i na 11 kuna za dizel, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

To je na svom Twitteru odmah objavio i ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić

- Odlučili smo se na donošenje ove Uredbe kako bi stabilizirali cijene goriva. Ona se primjenjuje na benzin Eurosuper BS 95, 98 i 100 u iznosu od 11,10 kuna te za dizel na 11 kuna. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade i druge troškove koji nisu propisani ovom Uredbom. Vjerujemo da će u idućih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu te da ćemo nakon toga nastaviti normalno funkcionirati - rekao je Ćorić.

Idućih mjesec dana, dodao je Plenković, analizirat će kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu te opet reagirati ukoliko će biti potrebe. 

Ivo Milatić: Iskoristit ćemo sve mogućnosti da se zaustavi povećanje cijena goriva
Ivo Milatić: Iskoristit ćemo sve mogućnosti da se zaustavi povećanje cijena goriva

Izmjene Zakona o obnovi: Štete od potresa procijenjene na 128 milijardi kuna

Nakon godinu i sedam mjeseci od zagrebačkog potresa, odnosno godinu i tri mjeseca od donošenja Zakona o obnovi, Vlada je danas usvojila njegove izmjene. Plenković je naglasio kako će se time poboljšati sam proces obnove. Jedna od novina je oslobađanje građana od sufinanciranja konstrukcijske obnove, što znači da će država na sebe preuzeti 80 posto, a Grad Zagreb 20 posto dok će na području gdje je proglašena katastrofa, dakle na Banovini, država financirati trošak konstrukcijske obnove u 100-postotnom iznosu. 

- Posebno inzistiramo na antikorupcijskim mjerama koje su uključene u Zakon i na redovitim izvješćima o dinamici obnove - poručio je.

Do sada je, istaknuo je ministar graditeljstva Darko Horvat, ukupno pregledano 49.648 objekata, od čega je njih 32.911 označeno zelenom oznakom, 10.600 žutom, a 5.305 crvenom.

- Štete u Zagrebu i okolici te na Banovini procijenjene su na oko 128 milijardi kuna, od čega je 86 milijardi kuna procijenjena šteta za Zagreb i okolicu te 41,6 milijardu kuna na Banovini - rekao je dodavši kako su do sada zaprimili 12.346 zahtjeva za obnovu, od kojih se njih 10.281 odnose na obnovu zgrada.

- Ovaj broj zgrada uključuje 316 stambeno-poslovnih, 516 višestambenih, 100 poslovnih te 8456 obiteljskih kuća - rekao je.

Štern: Marže na goriva su stvarno velike, Vlada pred sobom ima vrući krumpir
Štern: Marže na goriva su stvarno velike, Vlada pred sobom ima vrući krumpir

Do 20. rujna Ministarstvo je donijelo ukupno 967 akata obnove, odluka, privremenih odluka ili zaključaka, naveo je ministar.

- Ovim izmjenama se oslobađaju građani sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove zbog čega više neće biti potrebno utvrđivati složene imovinsko-pravne odnose, a koji su znatno usporavali postupak, uvode se posebna pravila za nabave čija je procijenjena vrijednost manja od europskih pragova te pravila žalbenog postupka. Nadalje, uvodi se mogućnost gradnje stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada, uređuje se postupak obnove nepostojećih zgrada. Uvodi se isplata novčane pomoći prije početka obnove, u tijeku obnove po ispostavi računa, kao i nakon završene obnove te se pojednostavljuje postupak početka obnove, ali i uređuje djelotvorniji i brži način uklanjanja uništenih objekata - naveo je Horvat.

Damir Vanđelić će ipak platiti za sve gluposti ministra Horvata
Damir Vanđelić će ipak platiti za sve gluposti ministra Horvata

Vezano za obnovu kulturne baštine, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se detaljnije uređuje postupak uklanjanja kulturnih dobara, kako u redovitim okolnostima, tako i u izvanrednim. Nadalje, predlaže se da se za vrijeme trajanja izvanredne okolnosti ovlasti ministra kulture da može samostalno utvrditi smjernice za obnovu kulturnih dobara posebnim rješenjem po užurbanoj proceduri te da se odrede tijela javne ustanove da provedu sve hitne mjere. 

U smislu izmjene Zakona o obnovi, izmjenjuje se i Zakon o Državnom inspektoratu, kojima se dodatno jačaju građevinske inspekcije Državnog inspektorata na način da donose rješenja o uklanjaju objekata. 

Izmjene Zakona o minimalnoj plaći

Vlada je u drugo čitanje u Sabor poslala i izmjene Zakona o minimalnoj plaći. 

- Spriječit će se zlouporabe u područjima koja su bila nedostatna regulirana. U odnosu na prvo čitanje, ovdje je Zakon izmijenjen samo u dijelu koji se odnosi na stupanje na snagu 1. prosinca 2021., umjesto 1. studenog te je dodana prijelazna odredba kojom poslodavci moraju do 1. veljače 2022. ugovore o radu uskladiti s novim Zakonom - istaknuo je ministar rada Josip Aladrović.

Božinović: Trenutne mjere produžuju se do 31. listopada

Vezano za epidemiološku situaciju, premijer je naglasio kako smo danas dosegli 55 posto odraslog stanovništva cijepljenih s jednom dozom, a da je za 51,6 posto cijepljenje završeno. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je kako danas imamo 1851 novih slučajeva zaraze te da su bolnice u proteklih tjedan dana zaprimile 638 Covid pacijenata. 

- Drugi je tjedan korištenja Covid potvrda. Prema najnovijim podacima, među zaposlenicima zabilježen je 41 pozitivan nalaz. Ravnatelji izvještavaju da gotovo i nema djelatnika koji nemaju Covid potvrde, a da se odbijaju testirati - poručio je dodavši kako bilježimo rast novozaraženih i blagi pad cijepljenih prvom dozom.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović istaknuo je kako se trenutne mjere produžuju do 31. listopada.

- Do ublažavanja i ukidanja mjera može doći samo ukoliko svi zajedno utječemo djelotvornije na smanjenje zaraze - rekao je. 

Premijer se osvrnuo se i na godišnjicu napada na Banske dvore 12. listopada istaknuvši kako su primili ozlijeđenog policajca Oskara Fiurija te da se on dobro oporavlja. 

- To je bio teroristički napad i očekujem da DORH i policija utvrde motive ovog napada, da otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača, odakle mu oružje, tko ga je naučio pucati na taj način... Vjerujemo da će većina u društvu, a tu posebno mislim na neke političke stranke, biti jednoznačni u osudi tog napada i borbi protiv svakog oblika nasilja i radikalizacije - rekao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa