Obavijesti

News

Komentari 4

Vlada neće blokirati zakon o odgodi Brexita bez sporazuma

Vlada neće blokirati zakon o odgodi Brexita bez sporazuma
1

Konzervativci u Domu lordova uputili su u proceduru niz amandmana kako bi spriječili usvajanje zakona prije suspenzije parlamenta, koja stupa na snagu u ponedjeljak

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona odustala je od pokušaja blokiranja zakona, kojim se želi spriječiti napuštanje EU-a bez sporazuma, u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta.

Ako se zakon usvoji Johnson će morati zatražiti od EU-a tromjesečnu odgodu Brexita, ako ne postigne sporazum s Bruxellesom do sredine listopada.

Johnson je kazao kako se protivi produženju roka za napuštanje EU-a te da je spreman izvesti Veliku Britaniju iz Unije bez sporazuma, ako je to potrebno.

Britanci izglasali zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora
Britanci izglasali zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora

Donji dom je u srijedu s 329 glasova za i 300 protiv glasao za zakon koji Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za Brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Konzervativci u Domu lordova uputili su u proceduru niz amandmana kako bi spriječili usvajanje zakona prije suspenzije parlamenta, koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Naime, zakon treba usvojiti Dom lordova, nakon čega ga treba potpisati kraljica.

Međutim, rano u četvrtak, konzervativci u Domu lordova objavili su da odustaju od protivljenja zakonu.

Richard Newby, vođa liberalnih demokrata u Domu lordova, koji je ponio pokrivač u parlament kako bi se pripremio za noćnu diskusiju, kazao je da je vlada odustala od protivljenja nakon što su doživjeli teške poraze i odbijanja nekih od predloženih amandmana.

Britanski zastupnici poduprli zakon: Ne žele neuređen Brexit
Britanski zastupnici poduprli zakon: Ne žele neuređen Brexit

"Došlo je na spoznaje na drugoj strani da je to više nego uobičajeno glupo i da izgledaju glupo te smo morali pronaći izlaz", rekao je za BBC Radio.

Britanski zastupnici u srijedu su odbili prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, a Johnson je iz stranke izbacio 21 zastupnika koji su glasali za parlamentarno preuzimanje kontrole nad dnevnim redom u srijedu te je izgubio većinu u parlamentu.