News

Komentari 4

Vlada neće blokirati zakon o odgodi Brexita bez sporazuma

Vlada neće blokirati zakon o odgodi Brexita bez sporazuma

Konzervativci u Domu lordova uputili su u proceduru niz amandmana kako bi spriječili usvajanje zakona prije suspenzije parlamenta, koja stupa na snagu u ponedjeljak

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona odustala je od pokušaja blokiranja zakona, kojim se želi spriječiti napuštanje EU-a bez sporazuma, u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta.

Ako se zakon usvoji Johnson će morati zatražiti od EU-a tromjesečnu odgodu Brexita, ako ne postigne sporazum s Bruxellesom do sredine listopada.

Johnson je kazao kako se protivi produženju roka za napuštanje EU-a te da je spreman izvesti Veliku Britaniju iz Unije bez sporazuma, ako je to potrebno.

Donji dom je u srijedu s 329 glasova za i 300 protiv glasao za zakon koji Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za Brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Konzervativci u Domu lordova uputili su u proceduru niz amandmana kako bi spriječili usvajanje zakona prije suspenzije parlamenta, koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Naime, zakon treba usvojiti Dom lordova, nakon čega ga treba potpisati kraljica.

Međutim, rano u četvrtak, konzervativci u Domu lordova objavili su da odustaju od protivljenja zakonu.

Richard Newby, vođa liberalnih demokrata u Domu lordova, koji je ponio pokrivač u parlament kako bi se pripremio za noćnu diskusiju, kazao je da je vlada odustala od protivljenja nakon što su doživjeli teške poraze i odbijanja nekih od predloženih amandmana.

"Došlo je na spoznaje na drugoj strani da je to više nego uobičajeno glupo i da izgledaju glupo te smo morali pronaći izlaz", rekao je za BBC Radio.

Britanski zastupnici u srijedu su odbili prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, a Johnson je iz stranke izbacio 21 zastupnika koji su glasali za parlamentarno preuzimanje kontrole nad dnevnim redom u srijedu te je izgubio većinu u parlamentu.

 

Najčitaniji članci