Obavijesti

News

Komentari 184

Povećali rodiljne naknade: Za nezaposlene odsad 2328 kuna

Povećali rodiljne naknade: Za nezaposlene odsad 2328 kuna
5

Vlada će raspravljati o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava, kao i predsjednicima, potpredsjednicima i članovima...

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, ali i Zakon o zaštiti životinja. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se radi o dvije važne točke. 

- Zakon o porodiljnim potporama doprinosi revitalizaciji demografije, a Zakon o zaštiti životinja ide u prilog dugom životu malih prijatelja u skloništima- istaknuo je Plenković. 

Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama donose povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 80 posto proračunske osnovice mjesečno, na 120 posto proračunske osnovice mjesečno. 

- Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3091,20 kunu. Drugo povećanje visine novčane naknade za nezaposlene roditelje te zaposlene roditelje koji ne ispunjavaju stavku o propisanom uvjetu staža osiguranja 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima, sa 1663 kune, na iznos od 2328 kuna. Odnosi se i na povećanje naknade roditeljima koji mogu koristiti pravo na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećanje sa 1663 kune na 2328 kuna. Povećava se novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju s 2161 kunu na 2328 kuna- obrazložila je ministrica demografije Nada Murganić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, ministrica se zabunila jer u materijalima prijedloga nacrta Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama stoji da se za zaposlene roditelje naknada povećava s 2668 na 3991 kunu. Kasnije je na presici novinarima potvrdila kako se povećava na 3991, a ne na 3091 kunu kako je rekla na sjednici.

Drugo što upada u oči iščitavanjem materijala nacrta prijedloga Zakona je da se naknada za zaposlene roditelje povećava za prvih šest mjeseci, no i to je greška. Ministrica Murganić na novinarski upit rekla je kako to nije primijetila te istaknula da se radi o greški. Ponovila je kako se rodiljna naknada zaposlenik roditeljima povećava s 2668 na 3991 kunu te da se to odnosi na drugih šest mjeseci dobivanja rodiljne naknade.

Dodala je i kako su za primjenu ovog Zakona osigurana dodatna sredstva u proračunu u iznosu od 156 milijuna u 2017 godini, 313 milijuna kuna za 2018. te 346 milijuna kuna za 2019. godinu.

Premijer Plenković poručio je da očekuje da se u Saboru donese Zakon kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2017. godine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vlada povećava rodiljne i roditeljske naknade za zaposlene, ali i nezaposlene roditelje Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on 18. svibnja 2017

 

Zakon o zaštiti životinja: Sva skloništa će biti 'no kill'

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je nacrt Zakona o zaštiti životinja. Istaknuo je kako se izmjene Zakona u nizu stvari puno bolje i kvalitetnije reguliraju odnos prema životinjama.

- Sva skloništa u Hrvatskoj će biti "no kill", niti jedno neće usmrćivati životinje nakon 60 dana - naglasio je Tolušić.  

Zakonom se, nadalje, propisuje zabrana držanja u zatočeništvu dupina i ostalih morskih sisavaca, kao i medvjeda osim u ZOO- u, spolni odnos čovjeka i životinje, čupanje perja živoj peradi, pucanje u životinje bez obzira na vrstu oružja, bacanje petardi na životinje, korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima osim u ZOO- u, izlaganje pasa s kupiranim ušima i repovima, držanje pasa stalno na lancu, ali i držanje životinja u cirkusima.

Jedinice lokalne samouprave obvezne su osnovati skloništa za životinje, barem jedno s kapacitetom od 50 životinja te financirati osnivanje i rad skloništa. Kako je istaknuo i ministar Tolušić, životinje u skloništima više se ne smiju usmrćivati nakon 60 dana, već tamo ostaju do udomljavanja. 

Ministar Tolušić istaknuo je kako skloništa još nisu osnovana na području Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske županije te kako je u svrhu osnivanja tri skloništa potrebno osigurati 13 milijuna i 873 tisuće kuna.

Prijatelji životinja: Tolušić pokazao da uvažava glas javnosti

Članovi udruge Prijatelji životinja okupili su se prije sjednice Vlade ispred Banskih dvora, i to ne kako bi prosvjedovali, nego konačno zadovoljni izmjenama Zakona, podržali Vladu. Smatraju kako je ovo povijesni trenutak.

- Nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja. Ističemo da je ovaj Zakon interes Republike Hrvatske koja se njime definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima će buduće generacije ocjenjivati kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačko. Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem, pokazuje da uvažava glas javnosti i vrlo glasne zahtjeve za poboljšanjem zaštite životinja. Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, što je u siječnju ove godine i u Hrvatskoj i u inozemstvu dočekano s oduševljenjem, zabrana usmrćivanja napuštenih životinja označit će još jedan povijesni trenutak. Novi Zakon odsad bi sankcionirao i: spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima…

To su samo neke od novih pozitivnih odredbi, što pokazuje da je Ministarstvo uvažilo više od 1000 komentara na javnoj raspravi o ovom Prijedlogu Zakona- istaknuo je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Vlada je, nadalje, na sjednici darovala Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nekretninu u vlasništvu države vrijednu 13.130.000,00 kuna. Radi se o palači Skočibušić u kojoj će se nalaziti Riznica sakralne umjetnosti u Splitu.

- Ovo je odluka koja će najširoj javnosti ne samo predstaviti bogatu baštinu, već dati Splitu i Dalmaciji veliku turističku ponudu- istaknuo je premijer Plenković. 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodala je da je ''pohvalno da se pokrenulo rješavanje ovog pitanja, a to će doprinijeti očuvanju bogate kulturne baštine i pokrenuti .

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor