Obavijesti

News

Komentari 15

Vlada odbila ukidanje članarina za HGK i turističke zajednice

Vlada odbila ukidanje članarina za HGK i turističke zajednice
1

Šef Mosta, Božo Petrov, u Sabor je uputio prijedlog ukidanja plaćanja članarine HGK-u za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca te turističkim zajednicama za cijelu godinu, no Vlada je to na današnjoj sjednici odbila

VIDEO

Vlada je u četvrtak na sjednici odbila prijedloge izmjena niza zakona kojima bi se pomoglo gospodarstvu i poduzetnicima za vrijeme ove krize koje je podnio predsjednik Mosta Božo Petrov, među ostalim i izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o članarinama u turističkim zajeednicima Petrov je predložio da se donesu zakonske odredbe kojima bi se u uvjetima posebnih okolnosti poduzetnike oslobodilo od plaćanja članarina HGK-u i turističkim zajednicama.

Vlada je u svom obrazloženju, koje šalje Saboru da taj prijedlog ne prihvati, istaknula kako nema potrebe za intervencijom u Zakon jer je HGK već donijela odluku o privremenom ukidanju plaćanja članarina.

- Osim poduzimanja zakonodavnih inicijativa postoje i drugi mehanizmi, aktiviranjem kojih se daje odgovor na nastale okolnosti. Kao dokaz uspješnosti takvog mehanizma možemo navesti upravo primjer Skupštine Hrvatske gospodarske komore koja je donijela Odluku o privremenom ukidanju obveze plaćanja članarine, a kojom je privremeno stavila izvan snage odredbe Odluke o financiranju Hrvatske gospodarske komore, kojima se propisuje obveza, visina i način plaćanja članarine za članice Hrvatske gospodarske komore. Ovakav pristup omogućava brzo i učinkovito djelovanje bez pokretanja zakonodavne inicijative - obrazložili su iz Vlade. 

HGK je naime donijela odluku o ukidanju naplate članarine od 1. ožujka do 31. svibnja. Petrov je tražio na duži period, no ništa od toga. 

- Zbog posebnih okolnosti, dubine i dalekosežnih posljedica krize zbog epidemije COVID-19 bolesti na hrvatsko gospodarstvo, predlaže se u cjelosti, sve obveznike, osloboditi od obveze uplate članarine HGK za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2020. - prijedlog je Bože Petrova.

Što se tiče izmjene Zakona o turističkim članarinama, Petrov je predložio oslobađanje plaćanja članarine za čitavu 2020., a za one koji su već izvršili obveze uplate da im vrate novac. Vlada je Saboru uputila također da ne prihvati ni taj prijedlog oporbenog Petrova jer, kako su obrazložili, sami razmatraju prijedlog ukidanja. 

- Vlada priprema novi krug mjera za olakšavanje poslovanja gospodarstvenika. U sklopu tih mjera razmotrit će se i navedeni prijedlog. Odgoda plaćanja članarine (kao javnog davanja) koja se plaća turističkim zajednicama i koja je regulirana Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama, rješava se kroz izmjene Općeg poreznog zakona i pripadajućeg pravilnika, s obzirom da poslove evidencije, obračuna i naplate članarine od pravnih i fizičkih osoba obavlja Ministarstvo financija, Porezna uprava - stoji u obrazloženju Vlade. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.