Obavijesti

News

Komentari 14

Čačić: Za radnike Kraljevice osigurali smo 63 milijuna kuna

Čačić: Za radnike Kraljevice osigurali smo 63 milijuna kuna
1

"Da bi se mogle izvršiti isplate na račune, svaki radnik će s ministrom gospodarstva ili čovjekom kojeg on ovlasti potpisati ugovor o otkupu i prijenosu potraživanja"

VIDEO

Vlada je na sjednici u petak odlučila o financiranju procesa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u većinskom vlasništvu za 2012. godinu. Ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da je u otvaranju i provođenju stečajnog postupka zaštita socijalnih prava radnika. Naime, Vlada je odlukom od 22. ožujka zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva za pokretanje stečaja za Brodogradilište Kraljevica.

- Prije otvaranja stečaja, s predstavnicima sindikata dogovoreno je da se prije otvaranja stečajnog postupka iz proračuna namire sva potraživanja radnika Kraljevice. Kako bi se mogle izvršiti isplate na tekuće račune, svaki radnik će s ministrom gospodarstva ili čovjekom kojeg on ovlasti potpisati ugovor o otkupu i prijenosu svojih dospjelih potraživanja. Iz proračuna je za njih namijenjeno 63.7 milijuna kuna - rekao je Čačić. Izvijestio je i o privatizaciji brodogradilišta Split, kojeg je kupio samoborski DIV.

Vlada u Sabor poslala prijedlog za donošenje zakona o osobnom imenu

Vlada je u petak na sjednici u Sabor poslala prijedlog za donošenje zakona o osobnom imenu. Kako je objasnio ministar uprave Arsen Bauk, prijedlogom zakona nastoji se ljudima, koji su rođeni u inozemstvu ili sklapanjem braka stekli prezime koje se sastoji od više riječi omogućiti i korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu.

- Višegodišnjom primjenu dosadašnjeg zakona uočen je niz problema kod primjene u praksi, što je dovelo do različitog postupanja u tijelima državne uprave. Veliki broj hrvatskih državljana iskazivao je nezadovoljstvo postojećim ograničenjima za ljude koji su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastoji od više riječi (npr. Vander Beck).Tijekom dosadašnje primjene zakona utvrđeno je da neke zakonske odredbe koje se odnose na samu provedbu postupka promjene osobnog imena nisu ostvarile svrhu - rekao je Bauk. Objasnio je da će novim zakonom za promjenu imena biti dovoljno samo hrvatsko državljanstvo, te uvjerenje da se protiv čovjeka ne vodi kazneni postupak. Nadalje, zahtjev za promjenu osobnog imena više nije potrebno stavljati na oglasnu ploču i čekati istek roka od 30 dana, a kojem građani mogu iskazati protivljenje na promjenu.

- Na ovaj način u vrlo kratkom vremenu može se riješiti zahtjev stranke, jer je postoje zakonski rokovi koji moraju proteći prije donošenja odluke o zahtjevu. Osim toga, produžili smo zakonski rok na godinu dana u kojem se supružnik po prestanku braka može vratiti na prezime koje je imao u trenutku sklapanja brka. Produženjem ovog roka smanjit će se potreba promjene prezimena u upravnom postupku i plaćanje upravne pristojbe - objasnio je Bauk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.