News

Komentari 35

Vlada podržala izvješće šefice DORH-a, a nagađa se da šefica Uskoka uskoro postaje bivša

Vlada podržala izvješće šefice DORH-a, a nagađa se da šefica Uskoka uskoro postaje bivša

Vlada je na sjednici dala pozitivno mišljenje o godišnjem izvješću Zlate Hrvoj Šipek o radu DORH -a u 2020. godini. Ona će u petak u Sabor, a nagađa se da Vanja Marušić od četvrtka više nije šefica USKOK-a

Zlata Hrvoj Šipek, šefica DORH-a, može odahnuti, barem što se podrške Vlade tiče. Na kasnoj sjednici u srijedu popodne ocijenili su njeno izvješće o radu županijskih državnih odvjetništava za 2020. godinu pozitivnim i poslali ga na glasanje u Sabor. Tako će ona u petak stati ispred saborskih zastupnika, među kojima su i oni iz SDP-a i MOST-a  koji traže njen opoziv zbog propusta u aferi Gabrijele Žalac i uhićenja bivše tužiteljice Mirele Alerić Puklin.

Rasprava o godišnjem izvješću je u petak popodne na dnevnom redu Sabora, a Mostov Nikola Grmoja je prije toga sazvao sjednicu Antikorupcijskog vijeća. Najavio je da će na toj sjednici zagovarati da se izvješće odbaci, a u Saboru će od Vlade tražiti da pokrene opoziv glavne državne odvjetnice.

Ministar Malenica je pak to sve izignorirao pa se o tome na sjednici Vlade nije ni pričalo. Po njemu, DORH je u 2020. godini zadržao zadovoljavajuću razinu ažurnosti u radu unatoč otežanim uvjetima zbog potresa i pandemije. 

I dok Hrvoj Šipek ima potporu, nagađa se da je šefica USKOK - a Vanja Marušić već u srijedu smijenjena s te funkcije. 

Zagreb: Predstavljena nova ravnateljica USKOK-a, Vanja Marušić

Podsjetimo, nakon što je ured EU tužiteljice uhitio Gabrijelu Žalac zbog afere Softver, koju je prije njih istraživao i USKOK, Hrvoj Šipek i Marušić su sazvale konferenciju za medije na kojoj su pokušavale objasniti da nije bilo propusta. Branile su rad DORH-a i USKOK-a, a dosta se govorilo o tome je li predmet Gabrijele Žalac bio mrtav ili ne. Marušić je rekla da su opsežni izvidi u tom slučaju trajali mjesecima, ali da nisu utvrdili dostatan stupanj sumnje kako bi otvorili istragu. U nekom trenutku Vanja Marušić priznala je kako je “bio propust” to što nisu sami obavijestili europske istražitelje o slučaju Žalac, koja je kao ministrica EU fondova posao izrade softvera od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, koja je pritom dugo bila u blokadi. 

Nakon toga, Hrvoj Šipek pokreće nadzor rada USKOK - a, no i tu nailazi na zapreku: USKOK je poslao sve spise u slučaju Žalac EU tužiteljici ali nisu napravili kopije pa su spise trebali tražiti natrag. 

Više optužnica nego 2019.

A šefica DORH -a je u izvješću rada županijskih državnih odvjetništava navela i podatke o broju kaznenih prijava, istraga, podignutih optužnica. 

DORH je tako prošle godine proveo 3858 kaznenih istraga, a većina, čak 76,5 posto završena je u roku od 6 mjeseci. U 14,6 posto predmeta istraga je trajala do godine dana, u 4,4 posto do 18 mjeseci. Duže od 18 mjeseci istraživali su svega 4,5 posto predmeta.

Optužnice su podignute u 81,5 posto slučajeva. Što se toga tiče, DORH je u 2020. godini podigao optužnice protiv 18.164 fizičke i pravne osobe što je 1257 (9,97 posto) optuženih više nego u 2019.

Sudska optužna vijeća odlučivala su o 14.754 optužnice. Potvrdili su 97,48 optužnica koje je podigao DORH, odnosno 14.383. Na doradu su poslali 314 (2,12%) optužnica, a obustavljeno je svega 59 postupaka, odnosno 0,38 posto.

Sudovi su u 2020. donijeli 17.235 presuda, od čega je 15.306 (88,81 posto) bilo osuđujuće, a 1098 (6,37 posto) oslobađajuće. Odbačeno je 399 (2,32 posto) optužnica. 

Najviše uvjetnih kazni

Među osuđenima najviše je onih kojima su izrečene uvjetne kazne: 10.802 osoba, odnosno 70,57 posto svih osuđenih. U zatvor je poslano 4125 (26,95 posto) ljudi, a njih 373 se izvuklo samo s novčanim kaznama. 

No nije svih 4125 u zatvoru jer je 16,1 posto od toga uspio zamijeniti zatvor za rad za opće dobro. 

USKOK je lani imao i više posla jer su zaprimili više kaznenih prijava nego u prijašnjim godinama. No broj optužnica koje su podigli se smanjio. 

Uskočki tužitelji primili su 1719 kaznenih prijava (25,93 posto) u odnosu na prijave godinu prije, a čak 63,11 posto je bilo zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Od ukupnog broja odluka koje je USKOK nakon provođenja izvida lani donio, 1380 ili 80,27 posto odnosile su se na odbačaj kaznene prijave, a 2 prijave su dane u rad državnom odvjetništvu jer je procijenjeno da nisu uskočki predmeti.  U slučaju 334 kaznene prijave USKOK je nakon izvida donio rješenje o pokretanju istrage, što je smanjenje od 15,44 posto u odnosu na godinu ranije. 

Za organizirani kriminal i korupciju optužili su 326 osoba, 12,36 posto manje nego godine prije. 

Najčitaniji članci