Obavijesti

News

Komentari 35

Vlada podržala izvješće šefice DORH-a, a nagađa se da šefica Uskoka uskoro postaje bivša

Vlada podržala izvješće šefice DORH-a, a nagađa se da šefica Uskoka uskoro postaje bivša
1

Vlada je na sjednici dala pozitivno mišljenje o godišnjem izvješću Zlate Hrvoj Šipek o radu DORH -a u 2020. godini. Ona će u petak u Sabor, a nagađa se da Vanja Marušić od četvrtka više nije šefica USKOK-a

VIDEO

Zlata Hrvoj Šipek, šefica DORH-a, može odahnuti, barem što se podrške Vlade tiče. Na kasnoj sjednici u srijedu popodne ocijenili su njeno izvješće o radu županijskih državnih odvjetništava za 2020. godinu pozitivnim i poslali ga na glasanje u Sabor. Tako će ona u petak stati ispred saborskih zastupnika, među kojima su i oni iz SDP-a i MOST-a  koji traže njen opoziv zbog propusta u aferi Gabrijele Žalac i uhićenja bivše tužiteljice Mirele Alerić Puklin.

Rasprava o godišnjem izvješću je u petak popodne na dnevnom redu Sabora, a Mostov Nikola Grmoja je prije toga sazvao sjednicu Antikorupcijskog vijeća. Najavio je da će na toj sjednici zagovarati da se izvješće odbaci, a u Saboru će od Vlade tražiti da pokrene opoziv glavne državne odvjetnice.

Ministar Malenica je pak to sve izignorirao pa se o tome na sjednici Vlade nije ni pričalo. Po njemu, DORH je u 2020. godini zadržao zadovoljavajuću razinu ažurnosti u radu unatoč otežanim uvjetima zbog potresa i pandemije. 

I dok Hrvoj Šipek ima potporu, nagađa se da je šefica USKOK - a Vanja Marušić već u srijedu smijenjena s te funkcije. 

Zagreb: Predstavljena nova ravnateljica USKOK-a, Vanja Marušić
Hrvoj Šipek traži nadzor zbog Žalac, ali nemaju kopiju spisa. Original su poslali EU tužitelju
Hrvoj Šipek traži nadzor zbog Žalac, ali nemaju kopiju spisa. Original su poslali EU tužitelju

Podsjetimo, nakon što je ured EU tužiteljice uhitio Gabrijelu Žalac zbog afere Softver, koju je prije njih istraživao i USKOK, Hrvoj Šipek i Marušić su sazvale konferenciju za medije na kojoj su pokušavale objasniti da nije bilo propusta. Branile su rad DORH-a i USKOK-a, a dosta se govorilo o tome je li predmet Gabrijele Žalac bio mrtav ili ne. Marušić je rekla da su opsežni izvidi u tom slučaju trajali mjesecima, ali da nisu utvrdili dostatan stupanj sumnje kako bi otvorili istragu. U nekom trenutku Vanja Marušić priznala je kako je “bio propust” to što nisu sami obavijestili europske istražitelje o slučaju Žalac, koja je kao ministrica EU fondova posao izrade softvera od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, koja je pritom dugo bila u blokadi. 

Nakon toga, Hrvoj Šipek pokreće nadzor rada USKOK - a, no i tu nailazi na zapreku: USKOK je poslao sve spise u slučaju Žalac EU tužiteljici ali nisu napravili kopije pa su spise trebali tražiti natrag. 

Više optužnica nego 2019.

A šefica DORH -a je u izvješću rada županijskih državnih odvjetništava navela i podatke o broju kaznenih prijava, istraga, podignutih optužnica. 

DORH je tako prošle godine proveo 3858 kaznenih istraga, a većina, čak 76,5 posto završena je u roku od 6 mjeseci. U 14,6 posto predmeta istraga je trajala do godine dana, u 4,4 posto do 18 mjeseci. Duže od 18 mjeseci istraživali su svega 4,5 posto predmeta.

Optužnice su podignute u 81,5 posto slučajeva. Što se toga tiče, DORH je u 2020. godini podigao optužnice protiv 18.164 fizičke i pravne osobe što je 1257 (9,97 posto) optuženih više nego u 2019.

Sudska optužna vijeća odlučivala su o 14.754 optužnice. Potvrdili su 97,48 optužnica koje je podigao DORH, odnosno 14.383. Na doradu su poslali 314 (2,12%) optužnica, a obustavljeno je svega 59 postupaka, odnosno 0,38 posto.

Sudovi su u 2020. donijeli 17.235 presuda, od čega je 15.306 (88,81 posto) bilo osuđujuće, a 1098 (6,37 posto) oslobađajuće. Odbačeno je 399 (2,32 posto) optužnica. 

DORH ide po starom unatoč činjenici što je raskrinkan
DORH ide po starom unatoč činjenici što je raskrinkan

Najviše uvjetnih kazni

Među osuđenima najviše je onih kojima su izrečene uvjetne kazne: 10.802 osoba, odnosno 70,57 posto svih osuđenih. U zatvor je poslano 4125 (26,95 posto) ljudi, a njih 373 se izvuklo samo s novčanim kaznama. 

No nije svih 4125 u zatvoru jer je 16,1 posto od toga uspio zamijeniti zatvor za rad za opće dobro. 

USKOK je lani imao i više posla jer su zaprimili više kaznenih prijava nego u prijašnjim godinama. No broj optužnica koje su podigli se smanjio. 

Uskočki tužitelji primili su 1719 kaznenih prijava (25,93 posto) u odnosu na prijave godinu prije, a čak 63,11 posto je bilo zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Od ukupnog broja odluka koje je USKOK nakon provođenja izvida lani donio, 1380 ili 80,27 posto odnosile su se na odbačaj kaznene prijave, a 2 prijave su dane u rad državnom odvjetništvu jer je procijenjeno da nisu uskočki predmeti.  U slučaju 334 kaznene prijave USKOK je nakon izvida donio rješenje o pokretanju istrage, što je smanjenje od 15,44 posto u odnosu na godinu ranije. 

Za organizirani kriminal i korupciju optužili su 326 osoba, 12,36 posto manje nego godine prije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"