Obavijesti

News

Komentari 10

Vlada popustila: Francuzi neće morati raditi 2 godine duže

Vlada popustila: Francuzi neće morati raditi 2 godine duže
1

Kako bi se uskoro okončali masovni prosvjedu u Parizu i okolici, Francuska je vlada objavila kako je spremna povući spornu mjeru plana mirovinske reforme koja potiče na rad do 64 godine

Francuska vlada je 'spremna povući' iz svog plana mirovinske reforme mjeru koja potiče na rad do 64 godine koju su sindikati jednoglasno odbili, rekao je premijer Edouard Philippe u pismu koje je u subotu poslao sindikatima i poslodavcima.

Premijer je obećao da će dati izjavu tijekom dana ne bi li prekinuo štrajk koji već pet tjedana paralizira javni prijevoz, napose u Parizu i u okolici.

U pismu ipak dodaje da se socijalni partneri moraju dogovoriti o mjerama koje treba provesti radi osiguranja financijske ravnoteže mirovinskog sustava do 2027., u protivnom će se ta mjera ponovo uvesti. Dobna granica za punu starosnu mirovinu od 64 godine bila je najspornija mjera planirane mirovinske reforme. Cilj joj je bio da Francuze postupno potiče na odlazak u mirovinu sa 64 godine, u protivnom će im mirovina biti manja, dok je sada zakonska granica za odlazak 62 godine.

Najveći sindikat CFDT je u priopćenju objavljenom u subotu 'pohvalio povlačenje dobne granice za punu starosnu mirovinu od 64 godine iz nacrta zakona o mirovini' koje, drži, govori o 'spremnosti vlade na postizanje nagodbe'.

- CFDT će nastaviti pregovore u ponuđenom okviru kako bi odgovorio na nejasnoće u vezi s budućim jedinstvenim sustavom - napisao je.

Još treba vidjeti hoće li nagodba omogućiti prekid štrajka. Sindikati koji predvode prosvjede - CGT i FO - zahtijevaju bezuvjetno povlačenje prijedloga mirovinske reforme.