Obavijesti

News

Komentari 13

Referendum? Odbor predložio da se pričeka s tom odlukom

Referendum? Odbor predložio da se pričeka s tom odlukom
2

Vladajuća većina na Odboru za Ustav prihvatila je da se pričeka s odlukom o raspisivanju referenduma, a Vladi su dali rok od 60 dana da predloži Saboru najavljene izmjene zakona.

Nakon što je Vlada odlučila usvojiti sve zahtjeve sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”, vladajuća većina na Odboru za Ustav predložila je zaključak da se pričeka s odlukom o raspisivanju referenduma o mirovinskoj reformi temeljem prikupljenih više od 700.000 potpisa.

Pokretanje videa ...

Također, zaključkom se Vlada obvezuje da u roku od 60 dana da dostavi Saboru najavljene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te izmjene Zakona o radu. 

Sindikati: Tek trebamo vidjeti odustajemo li od referenduma..
Sindikati: Tek trebamo vidjeti odustajemo li od referenduma..

Zaključak je prihvaćen glasovima vladajuće većine dok je oporba bila suzdržana. Vladajući članovi odbora smatraju da je odluka Vlade da u cijelosti prihvate zahtjevi referendumske inicijative razumna i politički zrela, ali i da je dokaz da Vlada osjeća bilo naroda te da shvaćaju poruku sindikata i 700.000 ljudi, koji su potpisali za referendum.

- Prijedlozi izmjena zakona će značiti da je referendum suvišan, a cilj je da se izbjegnu veliki troškovi referenduma - kazao je Vladimir Šeks, vanjski član odbora.

Vladajući su odbacili teze da se odluke donesene na referendumu ne mogu mijenjati te napominju da to nije moguće samo u roku od godinu dana.  Arsen Bauk (SDP) naveo je da je njihova stranka načelno za predloženi zaključak, ali ostali su suzdržani, jer nije prihvaćen njihov prijedlog da odbor zaključi kako je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

- U stvaranju dodatnog manevarskog prostora Vladi da se izvuče iz gluposti koje je sama napravila mi vam ne želimo dodatno asistirati - poručio je Bauk.  

Podsjetio je da je ranije u svojim javnim istupima predvidio ovakav scenarij odnosno da će Vlada prihvatiti sve što sindikati traže, a to bi kaže shvatio i "vizionar pripravnik".  

-  Svaka pohvala premijeru Andreju Plenkoviću, koji je prihvatio zahtjeve sindikata, šamar je Marku Paviću. Smatram da je Vlada ovo napravila jer je morala, a ne zato što je htjela. Vlada i većina bi sad htjela da ispadne da su oni od početka bili za ovo. Dakle, ne. Nije više bilo manevarskog prostora, potpisa je bilo puno. Politička šteta koju je Vlada napravila kampanjom je bila prevelika i sada su stjerani u kut ovo napravili - kazao je Bauk.

 

.