Obavijesti

News

Komentari 317

Vlada RH o Žalac: 'Svakome se može dogoditi ovakva nesreća'

Vlada RH o Žalac: 'Svakome se može dogoditi ovakva nesreća'
2

U naletu automobila kojim je upravljala ministrica Gabrijela Žalac u Vinkovcima teško je ozlijeđena djevojčica (10). Ministrica je vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom

VIDEO

Policija je izvijestila da je djevojčica neoprezno pretrčavala cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, kad je autom na nju naletjela ministrica Žalac. Policija je potvrdila da ministrica u trenutku nesreće nije bila pod utjecajem alkohola, ali je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom. Kako sad stvari stoje, neće snositi političku odgovornost.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:13

Ministrici je izrečena novčana kazna u iznosu od 1000 kuna, odnosno 500 kuna ako kaznu plati odmah. U javnosti se postavilo pitanje treba li ministrica zbog svega dati ostavku, tj. snositi političku odgovornost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovakva nesreća može se dogoditi svakome. Kaznu je odmah podmirila i to nema veze s nesrećom - moglo se čuti iz Banskih dvora. Doznajemo da se premijer čuo s ministricom, a svi kolege u Vladi potreseni su nesrećom.

Nakon nesreće djevojčica je prevezena u vinkovačku bolnicu. Zadobila je teže ozljede, ali je izvan životne opasnosti. Riječ je o prijelomu desne potkoljenice, odnosno lomu lisne i goljenične kosti, potvrdili su u vinkovačkoj bolnici. Tijekom dana prevezena je o KBC Osijek, gdje je operirana. Djevojčica se dobro oporavlja.  

RTL javlja da je ministrica djevojčicu u bolnici posjetila oko 19.30 sati. Izjave novinarima nije davala. 

Policija: Ministrica je vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom
Policija: Ministrica je vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom

- Prolazio sam ulicom i vidio ministricu okruženu policijom, Tamo je bio i njezin suprug. Ušla je uplakana u policijski kombi. Plakala je dok je davala iskaz - ispričao nam je čitatelj.

Nakon nesreće priopćenjem su se oglasili iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU zbog, kako su naveli, šoka za obje obitelji. Iz oporbe za sada ne žele komentirati ovaj slučaj. O eventualnoj političkoj odgovornosti ministrice, kažu, može se razgovarati i propitivati tek kad budu poznate sve okolnosti slučaja. No zastupnici s kojima smo razgovarali čudili su se kako to da ministrica ima nevažeću vozačku dozvolu.

Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako se puno toga od afera do drugih stvari sakupilo u mandatu ove Vlade, na koje je premijer Andrej Plenković odmahnuo rukom. No ni on nije decidirano odgovorio treba li ministrica snositi političku odgovornost.

- Smatram da svaki političar mora voditi računa i biti primjer ljudima koje predstavlja, a posebice mladima - načelno je odgovorio Zekanović.

Ministrica naletjela na curicu: 'Plakala je dok je davala iskaz'
Ministrica naletjela na curicu: 'Plakala je dok je davala iskaz'

Osim ministrice Žalac, još nekoliko hrvatskih političara sudjelovalo je u prometnim nesrećama. Daleko najgora prometna nesreća bila je ona Radimira Čačića koji je u siječnju 2010. godine na autocesti M7 u Mađarskoj svojim Chryslerom udario u Škodu. U toj nesreći su poginule dvije osobe. Čačić je tad obnašao dužnost predsjednika HNS-a. Kasnije, dok je još trajao kazneni progon, postao je i prvi potpredsjednik vlade. Osudili su ga na dvije godine zatvora, a Čačić je 2013. dao ostavku na sve funkcije i otišao na odsluženje kazne.

Još jedna od “poznatijih” prometnih nesreća hrvatskih političara je ona Milana Bandića iz 2002. U Zagrebu je tad pijan udario svojim Range Roverom u Opel Vectru i nastavio voziti dalje. Vozač Opela ga je presreo, a policija je smjestila Bandića u vozilo kako bi dao iskaz. Međutim, Bandić je izašao, sjeo u svoj auto te potom opet odjurio. Uhvatili su ga nakon jurnjave preko pola grada te ga priveli u stanicu. Pokušao je čak i podmititi policajca, izvijestio je tad Večernji.

Prije dvije godine u prometnoj nesreći sudjelovao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. On je svojim automobilom udario u tramvaj kojemu je oduzeo prednost. Brkić je tad završio u bolnici jer mu je pozlilo u automobilu.

Nesmotrena je bila i Vesna Pusić 2005., kad je na autocesti Zagreb - Rijeka izletjela s ceste zbog neprilagođene brzine. Pusić nije imala ozljede opasne po život. Prometnu nesreću skrivio je i bivši glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić. On je 2017. udario u motociklista, a godinu ranije pijan je za volanom uhvaćen i predsjednik te stranke Davor Bernardić.

'Napravljen je niz prekršaja'

Prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić je rekao za N1 Televiziju da je napravljen niz prometnih prekršaja.

- Vozač je dužan poštovati temelji članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama - članak 51, stavak 1. Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi s osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, te stanju vozila i tereta kako bi se moglo pravodobno u svakoj situaciji zaustaviti. Ovdje je vozačica prekršila, u tom najvažnijem članku, niz odredbi; nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila, jer to vozilo, primjerice, nema autonomno kočenje - kaže Marušić i dodaje:

- Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima. Ovdje je napravljeno, rekao bih, niz ozbiljnih i teških prekršaja. Ovakve se stvari ne smiju događati.
Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je rekao:

- To je loša poruka, ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekršaja. Apeliram na sve da to ne rade - zaključuje prometni stručnjak. 

'Ministrica treba odmah podnijeti ostavku'

Bivši SDP-ovac, sada predsjednik Demokrata, Mirando Mrsić među prvima je reagirao na nesreću. Napisao je da ministrica mora odmah podnijeti ostavku.

- Netko tko je ministar u Vladi ne može kršiti propise vlastite zemlje. Ministrica Gabrijela Žalac treba odmah podnijeti ostavku. To je jedini ispravan način preuzimanja odgovornosti za svoje postupke - priopćili su iz Demokrata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 317
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a