Obavijesti

News

Komentari 9

Vlada skida imunitet Aladroviću i ide u izmjene Zakona kojima će se taj institut ukinuti za sve

Vlada skida imunitet Aladroviću i ide u izmjene Zakona kojima će se taj institut ukinuti za sve

Nakon što je DORH zatražio skidanje imuniteta ministru Aladroviću, premijer je danas najavio je kako već ovaj tjedan idu u izmjene Zakona kojima će se omogućiti pokretanje postupaka bez odobrenja Vlade

VIDEO

Premijer Andrej Plenković najavio je ukidanje imuniteta ministru rada Josipu Aladroviću te kako će ovaj tjedan u javno savjetovanje uputiti izmjene Zakona o Vladi čime će ispuniti svoje predizborno obećanje o institutu imuniteta ministara. 

- Tim ćemo izmjenama propisati da se za koruptivna kaznena djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti protiv člana Vlade postupak može voditi i bez odobrenja Vlade - istaknuo je, a nakon što je DORH zatražio skidanje imuniteta ministru Aladroviću.

Evo kolike će biti nove cijene goriva. Plenković: 'Smanjujemo maržu i snižavamo trošarine'
Evo kolike će biti nove cijene goriva. Plenković: 'Smanjujemo maržu i snižavamo trošarine'

- Dakle, izbrisat ćemo ovu odredbu iz Zakona jer je po mom političkom, dubokom uvjerenju apsolutno nepotrebna i redundantna. Ako se može dogoditi situacija da se ministra uhiti za kaznena djela za koje je zapriječena kazna veća od pet godina, onda djeluje smiješno, nepotrebno i kao nekakav relikt prošlosti odredba da moramo djelovati na temelju zahtjeva DORH-a i USKOK-a da skidamo imunitet za djela koja su manja od ovih koja su se dogodila prije nekoliko dana - poručio je naglasivši kako Vlada ovime potvrđuje da poštuje neovisnost i samostalnost pravosudnih tijela. 

- Omogućujemo ovom odlukom USKOK-u da u ovom predmetu poduzima kazneno procesne radnje. No, podsjećam da je istraga tek dio kaznenog postupka, koja može, ali i ne mora rezultirati postupkom pred sudom. To se odnosi i na predmet bivšeg ministra Horvata, na potpredsjednika Miloševića, ministra Aladrovića za koje, kao i za sve druge građane, vrijedi presumpcija nevinosti. Ne ulazim u daljnji tijek postupka, ali ako se u ovim predmetima bude odlučivalo na sudu, njihovu krivnju će trebati dokazati, a teret dokaza je na DORH-u, odnosno na USKOK-u - rekao je naglasivši kako su po prvi puta imali akciju koja je rezultirala pokretanjem istraga protiv tri člana Vlade. 

- Takva akcija je, pretpostavljam, iz kuta USKOK-a utemeljena na zakonu, no neupitno je da je ona imala političke konotacije i utjecala na rad, a i percepciju rada Vlade, a i stabilnost funkcioniranja svih institucija i u, recimo to tako, uobičajenim okolnostima, a vjerojatno još više u ovakvim prilično neuobičajenim okolnostima - rekao je ponovno naglasivši kako pretpostavlja da je pokretanje postupaka utemeljeno na čvrstim dokazima, da će biti brz, a ministrima omogućena sva procesna prava koja se jamče i drugima. 

- Pozivam DORH i USKOK da riješe problem curenja informacija, koji je postao praksa. Ta praksa, posebno u fazi izvida, otvara prostor za razgovor, pa i ocjene za motivima za dijeljenje takvih informacija, što nije dobro niti za tijela kaznenog postupka niti za daljnji tijek postupka - poručio pa naglasio kako će eventualnu krivnju ovih kolega utvrđivati nitko drugi nego sud.

- Ako slučajno to sud ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade, to će biti jako loše i za opću percepciju i za tijela kaznenog progona, a i za pravosuđe u cjelini. No, ako se pokaže da kaznene odgovornosti ima, želim jasno naglasiti da koruptivno ponašanje i obnašanje dužnosti koji nije zakonit nije prihvatljivo - poručio je.

Kao što Vlada ima odgovornost brinuti o tome koliki će biti udar rasta cijena na građane, nabavci cjepiva, dostatnosti hrane u dućanima, tako i sva ostala tijela moraju voditi računa o ukupnim državnim interesima, naglasio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.