Obavijesti

News

Komentari 108

Vlada usvojila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu

Vlada usvojila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu
1

Nakon što je prije dva tjedna Vlada donijela 63 mjere pomoći gospodarstvu koje su se odnosile na odgodu, na današnjoj sjednici usvojila je nove mjere koje idu ka otpisu poreznih davanja

VIDEO

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio drugi paket mjera za gospodarstvo, tzv travanjski paket za pogođene korona virusom, Vlada ih je u četvrtak na sjednici i usvojila.

GLEDAJTE UŽIVO:

Na početku je zahvalio svima koji proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje ove zaraze. 

- Zahvaljujem liječnicma, medicinskim sestrama, medicinskom osoblju, vojnicima, policiji, inspektroima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe normalan život. Mi smo suočeni s pandemijom koje se nitko ne može sjetiti, a kamo li se pozvati na iskustvo.
I ta dilema ima vrlo jednostavam odabir - ili biramo život sugrađana ili se odreći dosadašnjeg načina života. Mi smo kao odgovorna vlada odabrali život - rekao je Plenković. 

Pozvao je građane na odgovornost i samodisciplinu, strpljivost te na povjerenje prema svim sastavnicama vlasti i struci. 

- Naše odluke ne temelje se na političkom volunterizmu, nego na temelju onih koji su svoje živote posvetili borbi protiv zaraznih bolest - rekao je. 

Što se tiče pomoći gospodarstvu, naglasio je kako država u ovom trenutku povlači poteze kojima jasno kaže da će u ovakvoj krizi stati iza radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najbrži mogući način

- Odlučili smo mjere osnažiti. Prvi prijedlozi omogućit će očuvanje radnih mjesta i da naše kompanije dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima pred nama. Vlada će raditi i na tome kako, jednom kada ovo završi, pokrenuti gospodarstvo i poslovanje. To je idući korak u kojem moramo biti jako dobro priprljemeni da svi brzo stavimo na noge - rekao je i pozvao sve na solidarnost.

- Mi svi skupa, bez obzira na javni ili privatni sektor, moramo teret ove krize iznijeti solidarno - poručio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je od ukupno 7680 testiranih, prema jučerašnjem izvješću u Hrvatskoj 963 zaraženih. 

- U odnosu na potres, porast broja zaraženih ostao je linearan što govori o visokom stupnju pridržavanja mjera i u najtežim trenucima - rekao je dodavši kako u ovom vremenu trajanju pandemije, potres predstavlja dodatni okidač za anksiozna i depresivna stanja stoga su otvorili telefonske linije za psihološku pomoć.

Podsjetio je na sve mjere koje su Vlada i Stožer donijeli do sada u borbi protiv širenja korona virusa.

Trenutno, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, radi oko 70.000 osoba zdravstvenog sustava, koje uključuje i zdravstveno i nezdravstveno osoblje. Na dnevnoj bazi angažirano je i, dodao je, oko 7000 policijskih službenika u cijeloj Hrvatskoj.

- Ostanite doma - poručio je.

Zagreb: U NSK održana sjednica Vlade

Povećanje iznosa koji država isplaćuje po radniku na 4000 kuna

Govoreći o novim mjerama koje se predlažu, premijer Plenković dan ranije naveo je kako se potpora od 3250 kuna po očuvanom radnom mjestu za ožujak podiže na 4000 kuna neto za travanj i svibanj.

- Ujedno će država preuzeti teret doprinosa, dakle davanja na tih 4000 kuna. To je otprilike 1460 kuna po zaposlenom. Dakle, ukupno 5460 kuna. Ta mjera, kada se zbroje travanj i svibanj s onim što smo već dali za ožujak, sve skupa je 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta - istaknuo je dodavši da se mjera može koristiti pod uvjetom da poslodavci zadržavaju radnike.

To nije plaća, naglasio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Mi se nadamo da će brojni poduzetnici koji to mogu isplaćivati i veću plaću u odnosu na ovih 4000 kuna. Ovih 4000 kuna su ciljano vezani za zadnji krug porezne reforme, a to je povećanje osnovnog osobnog odbitka upravo na tih 4000 kuna - rekao je. 

Za mjesec ožujak do sada se za ovu mjeru u iznosu 3250 kuna prijavilo 66.000 poduzetnika za 400.000 radnika, a isplate će ići do Uskrsa.

Djelomično ili u cijelosti oslobađanje od porezne obveze

Druga mjera usmjerena je na poduzeća kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koja će biti djelomično ili u cijelosti oslobođena od porezne obveze za travanj, svibanj i lipanj.

- Riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak te doprinosima. Način koji smo zamislili jest da slijedi logiku prvog kruga mjera, a to je da tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto kao i do sada imaju pravo na odgodu i obročnu otplatu do 24  mjeseca bez kamata, dakle poreza na dobit, poreza na dohodak te doprinose - pojasnio je premijer dan ranije na konferenciji za novinare.

Tvrtke koje ostvaruju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, dodao je, oslobađaju se potpuno od porezne obveze - poreza na dobit, dohodak i doprinose. Takvih s prihodima do 7,5 milijuna kuna je 93 posto. 

- One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna, dakle onih sedam posto velikih, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj. Ista je logika za one od 20 do 50 posto, dakle odgoda, obročna, beskamatna otplata, a od 50 do 100 platit će proporcionalno. Ako su imali pad prihod 75 posto, onda će od ukupnih 100 posto obveze platiti 25 posto - istaknuo je Plenković. 

Ministar Marić naveo je kako je za mjeru porezne odgode zahtjev podnijelo 62.086 poreznih obveznika, a obrađeno je 59 posto.   

Treća mjera je plaćanje poreza na dodanu vrijednost na način da se može se odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi. I to se odnosi na sva poduzeća, bez obzira na godišnje prihode koje ostvaruju. Rok za predaju godišnjih financijski izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se obveza plaćanja naknade Fini za njihovu objavu.

- Ta mjera je bila na snazi i prije stupanja na snagu COVID-19 krize.  Od 153.217 obveznika PDV-a, njih 60.014 je iskoristilo mogućnost da izračunavaju obvezu PDV-a na bazi svih naplaćenih i plaćenih računa. Preostali broj njih, obračunava PDV po izdanim računima - istaknuo je ministar financija. 

Fokus idućeg kruga mjera na građanima

Isto se odnosi i na plaćanje PDV-a pri uvozu. A i za donacije se propisuje oslobađanje od PDV-a za isporuku donirane opreme.

- Iz svih ovih mjera, kriterija, uvjeta, načina na koji postupamo, msilim da je poprilično jasno kako smo viskoku razinu povjerenja povjerili našim poduzetnicima. Tražimo da na isti način i odgovore, povjerenje je ključni preduvjet za ostvarenje solidarnosti - rekao je ministar Marić. 

Građanima je poručio kako će u idućim krugovima donošenja novih mjera fokus bti usmjeren prema njima. 

Pomoć poljoprivrednicima, malim mljekarima

Mjere pomoći idu i ka poljoprivrednicima, ali i sektoru turizma.

- Želimo usmjeriti proces nabave u korist domaće poljoprivredne proizvodnje kada je riječ o javnim naručiteljima i svi oni moraju naručivati najmanje 60 posto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su proizvedeni ili prerađeni u Hrvatskoj - istaknuo je premijer.

Privremenom mjerom izvanredne pomoći, nadalje, ići će se prema malim mljekarima, kojih u Hrvatskoj ima 28, pa će se otkupiti svi tržišni viškovi i ustupiti posrednicima u lancu doniranja krane. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako će se poljoprivrednicima omogućiti odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, a nakon te odgode dugoročnija otplata na tri godine.

- Isto tako, u ovim teškim vremenima kad im je potrebno osigurati likvidnost, omogućit će im se izbjegavanje poravnavanja za izravna plaćanja na način da će im se isplaćivati puno izravno plaćanje, a dug usmjeriti na otplatu u dužem vremenu - poručila je. 

Što se turizma tiče, izmjenom niza zakona pomoći će se hotelijerima, iznajmljivačima i agencijama na način da sve poteškoće koje trenutno imaju lakše prebrode za vrijeme ove krize.

Pomaže se i sektoru biljne i stočarske proizvodnje. 

- Devet mjera odnosi se na voće, povrće, govedarstvo, kozarstvo, ovčasrtvo, svinjogojstvo, reprodukcijski materijal i cvjećarstvo. Program se odnosi na mala poljoprivredna gospodarstva, tzv mikro poduzetnike koji zapošljavaju do 10 poljoprivrednika te će im u ovom vremenu pomoći u osiguranju likvidnosti - istaknula je Vučković. 

Vaučeri za raskid ugovora o putovanju

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako se financijski i administrativno rasterećuje poduzetnike, privatne iznajmljivače i OPG-ove te se osigurava dio likvidnosti turističkih zajednica. 

- Što se tiče turističkih zajednica, u svrhu osiguranja likvidnosti, propisuje se mogućnost zaduživanja turističkih zajednica u dogovoru s lokalnim zajednicima i osnivačima - istaknuo je. 

Obzirom da prihoda od turističke pristojbe nema, dodao je, daje se mogućnost Vladi da uredi visinu pristojbe i rokove uplate.

- Bilo bi apsurdno da se plaćaju, a konzumacije istih nema - rekao je. 

Vodili su računa, dodao je ministar Cappelli, i o turističkim agencijama pa se uvodi moratorij na raskid ugovora za određeno putovanje u trajanju od 180 dana do završetka ovih posebnih okolnosti te uvođenje vaučera. 

- Umjesto povrata novaca, agencije nude vaučer kojim se može otići na neko drugo putovanje ili nakon 180 dana, ako onaj koji nije htio koristiti zamjensko putovanje, moći će dobiti povrat novca koji je uplatio za određeno putovanje - pojasnio je. 

Produljuje se rok za rekategorizaciju hotela i kampova i obiteljskih apartmana, kao i za legalizaciju objekata. Što se tiče plaćanja koncesije na turističko zemljište, uređuje se iznos varijabilnog dijela od jedne kune, a prolongira se plaćanje fiksnog dijela s 31. kolovoza na 31. studeni.

Zajmovi za ruralni razvoj i obrtna sredstva

Ministar gospodarstva Darko Horvat predstavio je izmjene programa "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" te "COVID-19 zajam za obrtna sredstva". 

- Što se tiče mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, riječ je o osiguravanju povoljnih kamatnih stopa, koje se s 0,5 i jedan postotni bod kamate smanjuju na 0,1 do 0,25. Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj uvode se s kamatnom stopom od 0,5 posto - rekao je. 

U poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, dodao je, izravno će se odobravati zajmovi koji su namijenjeni ulaganjima u nematerijalnu i materijalnu imovinu te u obrtni kapital do maksimalnog iznosa do 100 posto. Otplata zajma vršit će se u kvartalnim ratama, a rok važenje programa produžuje se za godinu dana, do 31. prosinca 2021. 

Što se tiče COVID-19 zajma za obrtna sredstva, istaknuo je kako se ovim programom osigurava dodatna likvdinost mikro, malim, ali ovog puta i srednjim poduzećima na čije je poslovanje korona vorus imao negativan utjecaj.

- Korisnik mora dokazati da je korona virus imao negativan utjecaj na poslovanje u vidu pada prihoda u minimalnom iznosu od 20 posto u prvom kvartalu ili predviđeni pad prihoda u narednim kvartalima 2020. Zajam daje HAMAG Bicro i ne može se koristiti ta refinanciranje postojećih kreditnih obveza niti plaćanje obveza nastalih prije 2020. Iznosi zajmovi su do 750.000 kuna s kamatnom stopom od 0,25 posto, počekom od 12 mjeseci i maksimalnom rokom otplate od pet godina - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Kupujmo naše, domaće, pomozimo našim OPG-ovima i hrvatskom gospodarstvu
OGLAS

Kupujmo naše, domaće, pomozimo našim OPG-ovima i hrvatskom gospodarstvu

Svojim svakodnevnim odlukama o kupnji možemo pomoći gospodarstvu, jer je pravo vrijeme za rast domaće proizvodnje. Domaće proizvode OPG-ova pronaći ćete u skoro svim prodavaonicama u Hrvatskoj

Badel 1862: Uvijek predvodimo domaću proizvodnju i dajemo podršku malim gospodarstvima
OGLAS

Badel 1862: Uvijek predvodimo domaću proizvodnju i dajemo podršku malim gospodarstvima

Otkup se vrši direktno od malih proizvođača ili od malih proizvođača udruženih u zadruge. Suradnja s malim proizvođačima je važna i za šire gospodarstvo, jer malim proizvođačima trebaju pouzdani partneri
Jamnica Botanica donosi čistu prirodu u vaš dom u spoju sočnog voća i aromatičnog bilja
OGLAS

Jamnica Botanica donosi čistu prirodu u vaš dom u spoju sočnog voća i aromatičnog bilja

Jamnica Botanica dolazi u dva okusa: limun menta i naranča pelin. Aromatičan spoj limuna i mente donosi lepršave citrusne arome koje su skladno upotpunjene notama mente. Nema dodanih šećera ni aditiva