Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada usvojila zaključke u cilju unaprjeđenja obrazovanja i informiranja o holokaustu

Vlada usvojila zaključke u cilju unaprjeđenja obrazovanja i informiranja o holokaustu

Radna definicija izraz je svijesti da se treba usprotiviti poricanju Holokausta, iskrivljavanju činjenica o njemu i da ih treba osuditi na nacionalnoj i međunarodnoj razini, pojasnio je Plenković zaključke

VIDEO

Hrvatska je, kao što znamo, od ove godine predsjedateljica Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust, a idućeg tjedna obilježit ćemo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Smisao ovih zaključaka je da se zadužuju sva tijela države uprave da u svom radu koriste ove definicije u cilju unaprjeđenja obrazovanja, istraživanja i informiranja o Holokaustu te sustavnog poticanja sjećanja na genocid nad Romima i Holokaust, naglasio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade na kojoj su prihvatili zaključke Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust i usvojili pravno neobvezujuće radne definicije antisemitizma,  poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu te antiromskog rasizma i diskriminacije. 

- Radna definicija izraz je svijesti da se treba usprotiviti poricanju Holokausta, iskrivljavanju činjenica o njemu, da ih treba osuditi na nacionalnoj i međunarodnoj razini te da ih je potrebno preispitati na globalnoj razini - dodao je.

Sramota u Varaždinu! Sprejem je na spomeniku holokaustu nacrtao svastiku. Ima 24 godine
Sramota u Varaždinu! Sprejem je na spomeniku holokaustu nacrtao svastiku. Ima 24 godine

Prema usvojenim definicijama, antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazivati kao mržnja prema njima, poricanje holokausta diskurs je i propaganda koja niječe povijesnu zbilju i opseg istrebljenja Židova od strane nacista i njihovih suradnika tijekom Drugog svjetskog rata, poznatog kao Holokaust ili Šoa, iskrivljavanje istine o Holokaustu odnosi se, između ostalog na, namjerno nastojanje da se opravda ili na najmanju moguću mjeru svede utjecaj Holokausta ili njegovih glavnih sudionika, uključujući suradnike i saveznike nacističke Njemačke, grubo umanjivanje broja žrtava Holokausta koje je proturječno pouzdanim izvorima, pokušaje okrivljavanja Židova za izazivanje vlastitoga genocida, izjave koje Holokaust prikazuju kao pozitivan povijesni događaj ili zamagljivanja odgovornosti za uspostavu koncentracijskih logora i logora smrti koje je osmislila i kojima je upravljala nacistička Njemačka svaljivanjem krivnje na druge nacionalne ili etničke skupine. 

Antiromski rasizam očituje se kroz upotrebu pojedinih izraza i djela, kao i kroz institucionalne politike i prakse marginalizacije, isključenja, fizičko nasilje, obezvrjeđivanje romskih kultura i stilova života te korištenje govora mržnje usmjerenog prema Romima kao i prema drugim pojedincima i skupinama koji su tijekom nacističke ere, kao i danas, percipirani, stigmatizirani ili progonjeni kao "Cigani."

Vlada je usvojila i odluku o uspostavi strukture za pripremu i provedbu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

- Osnovat ćemo nacionalno koordinacijsko tijelo koje će donositi ključne odluke i smjernice za pripremu predsjedanja, a koordinatori i predsjedajući ovog tijela bit će potpredsjednik Vlade Davor Božinović, supredsjedateljice će biti posebna savjetnica u mom kabinetu Sara Lustig zajedno s državnom tajnicom u MUP-u Terezijom Gras. Uspostavit ćemo i tajništvo koje će davati potporu predsjedanju u idućih nešto više od godinu dana - rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH