Obavijesti

News

Komentari 10

Vlada uvodi branitelje u Ustav kroz amandmane

Vlada uvodi branitelje u Ustav kroz amandmane
4

Na prijedlog koordinacije braniteljskih udruga u Ustav se unosi formulacija o pobjedi branitelja u pravednom i legitimnom Domovinskom ratu...

VIDEO

Amandmanima Vlada uređuje funkcioniranje Ureda predsjednika, s obzirom da deset godina nije donesen zakon kojim bi se reguliralo to pitanje. Tako će se u Ustavu propisati da ustrojstvo i djelokrug rada ureda uređuje predsjednik svojom odlukom. Propisat će se i da Ured predsjednika i stručne službe Vlade surađuju u obavljanju poslova od zajedničkog interesa, te da se sredstva za rad Ureda predsjednika osiguravaju u proračunu. Premijerka Kosor izvijestila da je ovo pitanje usuglasila s predsjednikom Ivom Josipovićem na subotnjim redovitim konzultacijama. Iz nacrta izmjene Ustava briše se odredba da predsjednik Vrhovnog suda jednom godišnje treba izvjestiti Sabor o radu sudbene vlasti.
- Na ovaj način želimo dati punu potporu neovisnost sudbene vlasti, a navedena formulacija mogla bi otvarati nove potpuno nepotrebne dvojbe - kazala je Kosor.
Amandmanom se propisuje i da europski uhidbeni nalog na snagu stupa danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Za slučajeve organiziranog kriminala i korupcije, danom donošenja Ustava, a temeljem međunarodnih ugovora moći će se predati počinitelji tih kaznenih dijela. Na prijedlog koordinacije braniteljskih udruga u izvorišne osnove Ustava unosi se formulacija o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Ugradit će se i odredba da posebnu skrb država posvećuje zaštiti hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja.
- To je u skladu s činjenicom da je zahvaljujući junaštvu branitelja obranjena i oslobođena Hrvatska - kazala je premijerka Kosor. Amandmanom će se 'invalidne osobe' preformulirati u osobe s invaliditetom.
Izmijenjen je i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Takozvane male manjine kojih u ukupnom stanovništvu ima do 1,5 posto dobit će dodatno biračko pravo na temelju kojeg će birati pet svojih saborskih zastupnika, dok će predstavnici srpske nacionalne manjine i dalje imati samo opće biračko pravo, ali i zajamčena tri zastupnička mjesta u Saboru. Zakonom je propisamo i da će funkciju koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine ubuduće vršiti Srpsko narodno vijeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.