News

Komentari 4

'Vlasti zanemaruju prilagodbu klimatskim promjenama'

'Vlasti zanemaruju prilagodbu klimatskim promjenama'

Moramo promijeniti smjer jer će krenuti spirala novih katastrofa i razmjeri štete bit će još veći. Pokrivanje štete prvo će poskupjeti, a potom će jednostavno postati neodrživo - rekao je stručnjak...

Vlasti moraju preispitati odnos prema klimatskim promjenama i sustavno raditi na ublažavanju njihovih posljedica, upozorili su osiguravatelji nakon razornih poplava u Europi koje su prema trenutno dostupnim podacima odnijele 188 ljudskih života.

- Prilagodba posljedicama klimatskih promjena na mnogim se mjestima zanemaruje - upozorio je direktor njemačkog udruženja osiguravajućih kuća (GDV) Joerg Asmussen.

Zgrade se i dalje grade na poplavnim ravnicama, protok vode blokira se bez ikakvih intervencija, a ulaganja u preventivne mjere zapinju na općinskoj razini.

- Moramo promijeniti smjer jer će krenuti spirala novih katastrofa i razmjeri štete bit će još veći. Pokrivanje štete prvo će poskupjeti, a potom će jednostavno postati neodrživo - rekao je Asmussen.

Sve je jasnije da će ova godina biti među najgorima u novijoj povijesti kada su u pitanju gubici, dodao je direktor GDV-a.

Njemački šef francuske osiguravajuće skupine Axa Alexander Vollert istaknuo je pak da su šteta na imovini i njezini razmjeri jedinstveni u europskoj povijesti.

- Ovdje ne govorimo o poplavama, već o velikim olujnim udarima - rekao je Vollert.

Prema članu uprave Allianza Jochenu Haugu, još je prerano za procjene o razmjerima štete. Skupina trenutno okuplja stručnjake iz cijele Njemačke kako bi na licu mjesta i u što kraćem roku pomogli klijentima na poplavama poharanim područjima.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci