Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Vodostaj Une i dalje raste, na rijeci Sunji izvanredno stanje

U ponedjeljak na početku dana vodostaj Une bio je 191 centimetar, ali ubrzo je vodostaj počeo rasti i više od 10 centimetara po satu. Tako se do 17 sati vodostaj popeo za čak metar i pol te je iznosio 354 centimetra.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
16 komentara

Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice nastavlja rasti, a u isto vrijeme nastavljaju se i pripreme protiv visokog vodostaja i bujica.

U ponedjeljak na početku dana vodostaj Une bio je 191 centimetar, ali ubrzo je vodostaj počeo rasti i više od 10 centimetara po satu. Tako se do 17 sati vodostaj popeo za čak metar i pol te je iznosio 354 centimetra.

Hrvatska Kostajnica: Radnici Vodoprivrede postavljaju barijere kako bi spriječili prodirnje Une | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako je najavljeno ranije, Hrvatske vode sa stručnim timom počele su s postavljanjem box barijera na nižim dijelovima grada, a gradske službe dostavljaju pomoć stanovnicima sela koja inače budu odsječena za visokog vodostaja rijeke.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL 13.05.2019., Hrvatska Kostajnica - Zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une za koji se ocekuje da ce premasiti 500cm radnici Vodoprivrede zapoceli su s pripremnim radnjam za postavjanje box barijere. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako su objavili iz DHMZ-a maksimum se očekuje tijekom večeri te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje obrane od poplava.

- Prema najavama očekuje se vodostaj od 490 centimetara i proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava, koje vrijede kada vodostaj u Kostajnici pređe 450 centimetara. Na 470 centimetara mi imamo poplavu u nižim dijelovima grada. Najviši vodostaj se očekuje za nekih 24 sata, no ako ovako rijeka nastavi rasti bit će loša situacija - rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan za Večernji list.

una | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Podsjetimo, prošle godine Hrvatsku Kostajnicu su pogodile velike poplave zbog naglog topljenja snijega. Zbog poplava i prodora podzemnih voda aktivirala su se i klizišta u kojima se urušilo šest kuća.

Vodostaj Une je tada dosegnuo razinu izvanrednog stanja kojeg Hrvatske vode proglase kada se Una 'popne' više od 450 centimetara

Hrvatska Kostajnica: Radnici Vodoprivrede postavljaju barijere kako bi spriječili prodirnje Une | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Za sada su u Hrvatskoj Kostajnici na snazi tek redovne mjere, ali je izvanredno stanje proglašeno za rijeku Sunju. Tamo je također vodostaj samo danas porastao za više od metar i pol te iznosi 254 centimetra.

POPLAVA KOD BOSANSKE KRUPE Ne prestaje padati kiša: Rijeka Una se izlila na više lokacija...

Una prijeti i u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je također najbrži rastući vodotok. Voda se izlila na više lokacija, ali je trenutno najteža situacija u Svetinji i Kajtezima gdje je poplavljeno nekoliko kuća, ali i poljoprivredna gazdinstva.

Foto: Franjo Lepan 24sata

- Od ranih jutarnji sati smo na terenu, obišli smo sve i upoznali se sa stanjem. S obzirom na to i na apele građana, bilo da se radi o javnoj ili privatnoj infrastrukturi, na Štabu CZ smo se jednoglasno odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila uslijed obilnih padalina. Očekujemo još klizišta u narednim danima i moramo biti spremni da odgovorimo na sve te zahtjeve – rekao Armin Halitović, komandant Štaba CZ

U Bosanskoj Krupi sve raspoložive snage su u pripravnosti, i tako će biti sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog poduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasna društava su na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama.

Pripremno stanje očekuje se i u Karlovcu 

Prošle godine visoki vodostaji Save prijetili su i Jasenovcu, a rijeka je tada dosegnula i svoj rekordni vodostaj od 928 centimetara.

Za sada u Jasenovcu nije dramatično, ali vodostaj raste između sedam i osam centimetara iz sata u sat. Za sada je na snazi tek pripremno stanje.

U naglom porastu su i vodostaji na slivu Kupe i to u gornjim dijelovima sliva (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Glina). U Karlovcu na Kupi i Korani vodostaji će dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava, vrh vodenog vala očekuje se sutra, javlja DHMZ.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message