Obavijesti

News

Komentari 2

Ne prestaje padati kiša: Rijeka Una se izlila na više lokacija...

Ne prestaje padati kiša: Rijeka Una se izlila na više lokacija...
4

Proglasili smo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila uslijed obilnih padalina, kažu Armin Halitović

VIDEO

Najbrži rastući vodotok u Bosni i Hercegovini je rijeka Una. Zbog obilnih padalina koje ne prestaju 24 sata Una je od sinoć do jutra porasla za jedan metar. U Bosanskoj Krupi u stalnom zasjedanju je Općinski štab Civilne zaštite koji je proglasio stanje prirodne nesreće. Osim izlijevanja manjih vodotoka kiše su prouzročile i više klizišta zbog koji su u prekidu neke od putnih komunikacija. Kiša ne prestaje satima na pojedinim mjestima bilježi se i 100 litara padalina na četvorni metar.

Voda se izlila na više lokacija, ali je trenutno najteža situacija u Svetinji i Kajtezima gdje je poplavljeno nekoliko kuća, ali i poljoprivredna gazdinstva.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jučer u 12 sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. U ponedjeljak u 8.00 sati je iznosio 193 cm, u 16.00 sati 238 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Šteta je evidentna, ali je još uvijek stanje pod kontrolom. Najvažnije je, kako se moglo čuti na sjednici, da nisu ugroženi životi ljudi.

- Od ranih jutarnji sati smo na terenu, obišli smo sve i upoznali se sa stanjem. S obzirom na to i na apele građana, bilo da se radi o javnoj ili privatnoj infrastrukturi, na Štabu CZ smo se jednoglasno odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila uslijed obilnih padalina. Očekujemo još klizišta u narednim danima i moramo biti spremni da odgovorimo na sve te zahtjeve – rekao Armin Halitović, komandant Štaba CZ.

U Bosanskoj Krupi sve raspoložive snage su u pripravnosti, i tako će biti sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog poduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasna društava su na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama.

Ništa bolja situacija nije niti na području Žepča i Zavidovića u srednjoj Bosni. Kiša koja je u ponedjeljak počela intenzivnije padati tijekom popodneva u ponedjeljak donijela je velike probleme u prometu i tamošnjem stanovništvu. Vozači se upozoravaju na odrone, kamenje i zemljane nanose na cesti Zavidovići – Banovići.

Poplavljene su ceste u više prigradskih naselja, promet je otežan na dijelu regionalne ceste Žepče - Zavidovići zbog izlijevanja potoka i nanosa na prometnice u Bistrici.

Žepački podvožnjak na ulazu u grad još je zatvoren, a promet se odvija zaobilaznim pravcima. Članovi GSS-a Žepče izvukli su jedan automobil koji je ostao zarobljen u vodi ispod podvožnjaka. Promet se otežano odvija i na glavnoj prometnici M – 17 prema Zenici i u smjeru Doboja. Pred mještanima tog dijela, kao i mnogih poručja u Bosni i Hercegovini je teška noć, jer padaline ne prestaju, a kako se prognozira neće ni tijekom sutrašnjeg dana, sve do srijede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.