News

Komentari 43

Vojni analitičar Barić: 'Ruske snage nisu dobro koordinirane, oni su sada u utrci s vremenom'

Vojni analitičar Barić: 'Ruske snage nisu dobro koordinirane, oni su sada u utrci s vremenom'

Dosad su prema procjenama iskoristili 90-95 posto snaga koje su pripremili za operaciju. Prošla su dva tjedna, osvojili su samo jedan veći grad. Nisu osigurali komunikacijske linije, rekao je Barić

Prošla su skoro dva tjedna od početka ruske invazije na Ukrajinu, a napredovanje ruske vosjke i trenutačno stanje na frontu za N1 objasnio je profesor Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti.

- Pogledajmo karte, često se misli da Rusi crveno i narančasto kontroliraju. Postoji razlika izmađu kontrole, kad zaista imate nešto osigurano, i samo prisutnosti, ovdje ste, ali niste osigurali komunikaciju, imate samo kolone koje napreduju… Pogledajte elektranu kod Zaporižja. Ako je vjerovati ukrajinskim medijima ruske snage su se povukle iz mjesta pored nuklearke jer nisu znale kako osigurati okuapciju. Pogledajte Herson. Kada gledate sve ovo, to uopće nije osiguran teritorij. Očito je da su ukrajinski napadi na njihovu komunikaciju uspješni. Nije to jedna kolona, to je kaos od nekoliko kolona. Plus, tu su ukrajinski napadi, Ukrajinci su veoma dobri u zasjedama. Imate oštećena, pokvarena vozila koja se ne miču s ceste. Imate vozila koja ne da su oštećena nego ruska snaga nije znala izvući iz ruševina. To pokazuje što se radi kada ste navrat-nanos sve improvizirali - rekao je Barić.

- Gledajući cjelokupno južno bojište, Odesa nije glavno težište. Glavno težište će, čini se, biti prema Zaporižju i Dnjipru. Što se tiče Odese, kod Mikolajiva se neće ulaziti u grad. Ideja je da se grad zaobiđe. Postoje spekulacije da bi Rusi svoje pomorske desantne snage mogli upotrijebiti baš tu na ušću rijeke. Odesa će biti samo okružena i podvrgnuta tretmanu koji su imali Herson, Mariupolj, Kijev… Ruske snage nemaju više dovoljno ljudi za urbanu borbu tu - objasnio je Barić.

Prokomentirao je i snimku koja prikazuje kako ruski vojnici odustaju nakon što je vojno vozilo upalo u blato.

- Ovo ni nije prava rasputica. Prava rasputica je blato do koljena. Ima još jedan problem s napuštanjem vozila – mnoga su jako loše održavana – gume, ovjesi… Kad se nađu u blatu, napuštaju se. Vozila protivnici čak ni ne uništavaju. To prikazuje ogroman problem s logistikom - rekao je Barić.

U Prvom i Drugom svjetskom ratu Rusi su dosta koristili oklopne vlakove.

- Sada ima smisla ako znate da nema suprotnih snaga u blizini. S druge strane to pokazuje da žele na svaki način uspostaviti komunikacijske linije i to je razloga zašto se Mariupolj toliko dere… Padne li Mariupolj imate izravnu komunikacijsku liniju do Hersona, a posebno do Melitopolja, koji će biti važan za drugu fazu operacije - rekao je Barić.

Ukrajinci brane Mariupolj u koji Rusi pokušavaju dovući svježe snage.

- Pitanje je koliko će biti uspješni. Dosad su prema procjenama iskoristili 90-95 posto snaga koje su pripremili za operaciju. Prošla su dva tjedna, osvojili su samo jedan veći grad. Nisu osigurali komunikacijske linije. Koordinacija napada nije dobra – imamo dva kraka, južni i prema Harkivu. Snage nisu dobro koordinirane i oni su u utrci s vremenom - objasnio je Barić.

- Ruske snage trebale bi skrenuti prema jugu. Vidi se da Rusi očito razmišljaju o užem okruženju. Pitanje je imaju li dovoljne snage,kako su koordinirane i pripremljenje. Dva visoka časnika su poginula, a nije uobičajena situacija da se šalju časnici - dodao je.

Stižu informacije i kako se bjeloruska vojska uključila u vojne operacije.

- Čemu služi bjeloruska vojska? Na papiru je to velika vojska. Ali, bjeloruska vojska je slabo uvježbana sa zastarjelim naoružanjem. Njena namjena nije ni ofanzivno djelovanje. Primarna namjena bjeloruske vojske je da u slučaju sukoba NATO-a i Rusije posluži kao logistička baza - rekao je Barić.

Dodaje kako je u Bjelorusiji došlo do raznih sabotaža i kako su časnici otvoreno rekli da se ne žele boriti u Ukrajini.

Najčitaniji članci