Obavijesti

News

Komentari 41

Vojska gradi nasip u Rajevu Selu na mjestu gdje je puknuo

Vojska gradi nasip u Rajevu Selu na mjestu gdje je puknuo
9

Iako volonteri objavljuju na društvenim mrežama kako je na poplavljenim područjima proglašena karantena, DUZS kaže kako su samo poduzeli preventivne mjere

VIDEO

Vojska je u petak navečer počela graditi prednasip u Rajevu Selu, na mjestu gdje je puknuo. Ukrcali su jumbo vreće s pijeskom na kamione. Gradi se svojevrsno 'pero' koje bi služilo da vodu koja teče Savom proslijedi dalje, a da opet ne spriječi vraćanje vode iz poplavljenih područja u njeno korito.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Siniša Jurković rekao je za RTL Danas kako je obrana ugroženih područja gradnjom nasipa vrlo teška. 

- Radi se u vrlo kontaminiranih uvjetima. Mi se uvježbavamo za ovakve situacije, no, ovakvu situaciju još nismo imali - rekao je. 

Tijek jučerašnjih događaja pročitajte ovdje.

Državni ured za zaštitu i spašavanje podsjetio je još jednom da nije proglašena karantena iako volonteri pišu drugačije po društvenim mrežama. Poduzete su preventivne mjere zbog opasnosti od širenja zaraze. 

Udruga Pobjede objavila je kako su, uz pomoć HGSS-a i vojske, u tjedan dana spasili preko 400 pasa i mačaka. 

Spašavanje životinja i dalje se nastavlja, ali zbog opasnosti i rana koje su se počele pojavljivati kod spasioca i volontera, kao i činjenice da se nalaze u jako zagađenoj vodi, a uplašene životinje ih ponekad i ugrizu, svi se moraju cijepiti protiv tetanusa i proći dezinfekciju. 

Božo Galić: NIsam vlasnik tvrtke koja je gradila nasip

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić tvrdi kako nije vlasnik jedne od tvrtki koje su gradile nasip kod Rajeva Sela niti je bio član Upravnog vijeća u toj tvrtki. To je, naime, izjavio ministar Tihomir Jakovina. 

- Netočna je informacija kako sam vlasnik navedene tvrtke, a niti bilo koje druge tvrtke, kao i kako sam bio član Upravnog vijeća u tom navedenom razdoblju. Vukovarsko-srijemska županija jeste dioničar s oko 20 posto u tvrtki Vodoprivreda Vinkovci d.d.. Također, prema mojim saznanjima tvrtka Vodoprivreda u to vrijeme nije obavljala navedene poslove na toj dionici. Uz svu tešku situaciju koja je pogodila ovo područje, ne razumijem kako se ministar Jakovina usuđuje prozivati neistinama. Na ovaj način, nije naštetio samo meni osobno, nego i dodatno otežao već tešku situaciju i stvorio nepotrebnu  pomutnju u javnosti. Kao resorni ministar, nije se udostojao sastati sa županijskim Stožerom za zaštitu i spašavanje, stožerom Grada Županje, niti Stožerima općina na pogođenim područjima, u što boljem rješavanju ove teške situacije koja je stravično pogodila ovu županiju, što je nedopustivo - pojašnjava župan Božo Galić.

Traže se volonteri za rad u veterinarskoj službi

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je poziv svim veterinarima, veterinarskim tehničarima, studetima veterinarske medicine i ostalim zainteresiranim volonterima za rad u veterinarskoj službi koji žele volonterski sudjelovati u radu Novog županijskog kriznog stožera Vukovarsko–srijemske županije naročito kao pomoć u radu veterinarska službe na poplavljenom području, da se jave u krizni stožer Vukovarsko-srijemske županije, veterinarskom inspektoru na niže navedeni kontakt, koji će ovisno o stručnoj spremi volontera i potrebama na terenu, organizirati rad.

Kontakt: Novi županijski krizni stožer Vukovarsko-srijemske županije 

Nada Ćaleta, dr.vet.med., viši veterinarski inspektor Ministarstva poljoprivrede, mobitel: 099/815-6373, e-mail: nada.caleta@mps.hr

dr.sc. Mijo Fury, dr.med.vet. mobitel: 098/217-103, e-mail: vet.stan.zupanja2@gmail.com

Priopćili su i kako su osigurali dovoljno hrane za ishranu životinja sa poplavljenih područja za idućih nekoliko dana. Slijedećeg tjedna Ministarstvo će sklopiti dodatne ugovore sa proizvođačima stočne hrane za daljnju isporuku stočne hrane do okončanja trenutnog stanja. 

>>> Ekskluzivno: Transkripti poziva iz pakla. Otkrijte što se stvarno dogodilo u Slavoniji samo uz Express koji je u prodaji od petka 23. svibnja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa