Obavijesti

News

Komentari 6

Von der Leyen promjenu na čelu SAD-a nazvala je 'novom zorom'

Von der Leyen promjenu na čelu SAD-a  nazvala je  'novom zorom'

Predsjednik EU vijeća Charles Michel predložio je Joeu Bidenu novi temeljni ugovor u odnosima EU-a i SAD-a, a promjenu na čelu SAD-a Ursula von der Leyen nazvala je 'novom zorom' u međusobnim odnosima

VIDEO

"Današnji dan je više od tranzicije. Danas je prilika za obnovu naših transatlantskih odnosa, koji su uvelike patili u protekle četiri godine. Tijekom tih godina svijet je postao složeniji, nestabilniji i nepredvidljviji", izjavio je Charles Michel na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u okviru raspravu o budućim odnosima između EU-a i SAD-a. Rasprava je organizirana na dan kada Joe Biden polaže prisegu kao 46. američki predsjednik.

"Prvi dan njegova mandata, svečano predlažem novom predsjedniku da izgradimo novi temeljni paket za jaču Europu, jaču Ameriku i jači svijet", rekao je Michel.

Michel je Bidena pozvao na izvanredni sastanak na vrhu zemalja članica EU-a, koji bi se trebao održati paralelno sa samitom NATO-a.

'Europa ponovo ima prijatelja u Bijeloj kući'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Europskog vijeća je rekao da dvije strane pred sobom imaju pet prioriteta: jačanje multilateralne suradnje, borbu protiv pandemije covida-19, klimatske promjene, ekonomski oporavak koji uključuje digitalnu transformaciju i udruživanje snaga za sigurnost i mir.

"Europa ponovno ima prijatelja u Bijeloj kući nakon četiri duge godine", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nazvavši Bidenov dolazak novom zorom u SAD-u i ističući da je EU spreman za novi početak.

Gdje će biti Trump dok traje inauguracija Joea Bidena?
Gdje će biti Trump dok traje inauguracija Joea Bidena?

Von der Leyen je rekla da će ponovno pridruživanje SAD-a, Pariškom ugovoru o zaštiti klime, što je najavio Biden, predstavljati "snažan početak" novih transatlantskih odnosa.
Predsjednica Komisija je ukazala na potrebu reguliranja internetskih divova na globalnoj razini, ističući da "Silicijska dolina ne može donositi zakone" i da "nove tehnologije ne mogu određivati kako ćemo živjeti".
Ona je upozorila i da nakon odlaska Donalda Trumpa, neće nestati njegovi pristaše koji su ga podržavali.

Četiri godine Trumpove vladavine teško su uzdrmale povjerenje Europljana u Sjedinjene Države.
To pokazuju rezultati istraživanja koje je u 11 europskih zemalja provelo Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), paneuropski think tank koji se bavi istraživanjem europske vanjske i sigurnosne politike.

Prema tom istraživanju, Europljani su umireni izborom Joea Bidena za novog američkog predsjednika, ali nisu uvjereni u to da on može zaustaviti pad Sjedinjenih Država na globalnoj pozornici. Istraživanje provedeno u studenom i prosincu prošle godine u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Europljani smatraju da će Kina preuzeti od SAD-a ulogu vodeće supersile

Iako Europljani u većini pozdravljaju izbor Joea Bidena, većina anktetiranih (51 posto) ne dijeli mišljenje da će SAD pod Bidenom uspjeti prevladati svoje unutarnje podjele i ulagati u rješavanje međunarodnih pitanja, poput klimatskih promjena, mira na Bliskom istoku, odnosima s Kinom i europske sigurnosti.

"Kada je George W. Bush bio predsjednik, Europljani su bili podijeljeni po pitanju kako bi Amerika trebala koristiti svoju moć. Ulaskom Bidena u Bijelu kuću oni su podijeljeni po pitanju ima li Amerika uopće moć", kaže u svom komentaru istraživanja Mark Leonard, utemeljitelj i direktor ECFR-a. George W. Bush bio je predsjednik SAD-a od 2001. do 2009.

Odlazi klaun Trump: Zbog njega sad demokraciju moraju braniti bodljikavom žicom i vojskom
Odlazi klaun Trump: Zbog njega sad demokraciju moraju braniti bodljikavom žicom i vojskom

Velika većina Europljana smatra da će Kina preuzeti od SAD-a ulogu vodeće supersile u sljedećem desetljeću. To mišljenje dijeli čak 79 posto Španjolaca, 72 posto Talijana i Portugalaca, 62 posto Francuza.

Jako mali broj Europljana vjeruje da bi Sjedinjene Države intervenirale za njih u slučaju vojne krize. Samo 10 posto anketiranih smatra SAD vjerodostojnim partnerom koji će uvijek štititi Europu, a najmanje 60 posto njih u svakoj od zemalja u kojoj je provedene istraživanje, 67 posto u prosjeku, smatra da njihova zemlja ne može ovisiti o američkoj potpori u slučaju veće krize.
Dvije trećine anketiranih ističe važnost da Europa ulaže u svoje obrambene sposobnosti, umjesto da se prvenstveno oslanja na SAD.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...