Obavijesti

News

Komentari 319

Odlazi klaun Trump: Zbog njega sad demokraciju moraju braniti bodljikavom žicom i vojskom

Odlazi klaun Trump: Zbog njega sad demokraciju moraju braniti bodljikavom žicom i vojskom

Više od 25.000 pripadnika nacionalne garde koji će paziti na sigurnost tijekom inauguracije Joea Bidena dovoljno govori o Trumpovu nasljeđu. Manje vojnika imaju stacionirano na Bliskom istoku

VIDEO

Odjenuo je tamnosmeđe odijelo, na noge je obuo svilene čarape i cipele sa srebrnim kopčama, a preko ramena je zabacio tamnocrveni ogrtač. Stavio je ruku na Bibliju i izrecitirao svih 35 riječi predsjedničke zakletve. Okupljena gomila klicala je i njemu u čast ispaljeni su plotuni iz 13 topova. Dan je završio i prekrasnim vatrometom na Manhattanu. 

Tako je izgledala inauguracija Georgea Washingtona 30. travnja 1789., samo šest godina nakon američkog rata za neovisnost. Nikakvog incidenta nije bilo u New Yorku, koji je tad bio glavni grad SAD-a. A 232 godine kasnije i nekih 300 kilometara južnije, u Washingtonu, Joe Bidena čuvat će više od 25.000 pripadnika nacionalne garde, FBI, policija i - bodljikava žica.

Capitol police officers patrol near the U.S. Capitol building ahead of U.S. President-elect Joe Biden

Pobjegli

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je nasljeđe Donalda Trumpa, demokracija koja se čuva puškama. 

Donald i Melania neće biti na inauguraciji. Iz Bijele kuće izaći će na glavna vrata, ali neće dočekati Bidenove. Melania će prekinuti i stogodišnju tradiciju... 

Još aktualna prva dama trebala bi novu prvu damu, Jill Biden, odvesti u razgledavanje Bijele kuće. Vjerojatno misli da je to ionako američka stvar, pa da se to valjda nje ne tiče. Objavila je videoporuku i - doviđenja.

Na tom tragu je i njezin suprug, još aktualni predsjednik. On bi Bidenu trebao ostaviti pismo na stolu u Ovalnom uredu. I to je tradicija. Ali, eto, s Trumpovima mnoge tradicije padaju u vodu. 

Donald i Melania su spavali odvojeno

Bidenove neće dočekati Trumpovi, koji će vjerojatno tad biti na Floridi, no Joe i Jill dobit će dobrodošlicu. Na vratima će ih pozdraviti izvjesni Timothy Harleth, glavni poslužitelj.

Donald ga je u Bijelu kuću doveo iz vlastitog hotela u Washingtonu. To će vjerojatno biti i Harlethov posljednji dan u Bijeloj kući, a valjda će ga Trump vratiti na staro radno mjesto. 

Čim Donald i Melania odu, počinje veliko čišćenje. U nekoliko sati vojska osoblja dezinficirat će svih šest katova i svaku od 132 sobe, svaki prekidač na dizalu i kvaku na vratima. 

Trump je opasan simptom puno šireg problema u Americi
Trump je opasan simptom puno šireg problema u Americi

Jill Biden odmah će se useliti u Bijelu kuću. Ono što Melania nije učinila. Ona je nekoliko mjeseci živjela u njujorškom penthausu odbijajući pridružiti se Donaldu. Nije joj se žurilo, a svoj dolazak je uvjetovala, kako su pisali američki mediji, novim predbračnim ugovorom, kojim je željela doživotno financijski osigurati Barrona, svojeg i Donaldova sina.

Trump je potpisao i Melania se uselila. Ali ne u istu sobu, svatko je imao svoju. Tu i tamo ipak su dogovarali susrete... Da se nađu kod nekog na pola sata. Nikad nisu imali tipičan brak, pa je tako bilo i dok su stolovali u Washingtonu.

Tajne službe još od Harryja Trumana, koji je u Bijeloj kući bio od 1945. do 1953., koriste šifre za predsjednike i njihove obitelji. Trump je dobio šifru “Mogul” a Melania “Muza”. A tajne službe imale su posebnu šifru i kad su se Donald i Melania znali naći na onih pola sata: Muza i Mogul raspravljaju o bosanskom problemu. Eto, za Amerikance je “bosanski problem” - seks.

FILE PHOTO: Defining photos from the Trump presidency

Jill i Joe Biden imaju ipak malo konzervativniji život, premda je novog predsjednika nekoliko žena optužilo za “fizički kontakt zbog kojeg su se osjećale neugodno”, kao što su neželjeni zagrljaji, poljupci...

Njih dvoje u Bijeloj će kući biti u zajedničkoj sobi, a sigurno će i oni dobiti kodna imena. Neka su zauzeta, poput “Renesansa”, koji je dobila Michelle Obama, i “Otpadnik”, to je bio Barack Obame.

Trump će biti prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji je odbio nazočiti prisezi svojeg nasljednika. Radio je u Bijeloj kući do posljednje sekunde svojeg mandata. Trumpovo nasljeđe, ono što ostavlja iza sebe, govori sve o njegove četiri godine u Washingtonu.

Šifra za seks Melanije i Trumpa: 'Čekajte, Muza i Mogul upravo pričaju o bosanskom problemu'
Šifra za seks Melanije i Trumpa: 'Čekajte, Muza i Mogul upravo pričaju o bosanskom problemu'

Zid u Americi

Htio je Ameriku ponovno učiniti velikom, a učinio ju je podijeljenom i nasilnom.

Više od 25.000 pripadnika nacionalne garde koji će paziti na sigurnost tijekom inauguracije Joea Bidena dovoljno govori o Trumpovu nasljeđu. Manje vojnika imaju stacionirano na Bliskom istoku.

Obećao je graditi zid na granici s Meksikom, a najveći je izgradio upravo u Americi. Prema anketi CBS-a, za 54 posto Amerikanaca najveća prijetnja su drugi Amerikanci.

A da u srijedu u podne u Washingtonu ne dođe do novog vala nasilja, postavljena je i bodljikava žica. Takvo nešto mogli smo dosad gledati samo u holivudskim blockbusterima, a no zbog Trumpa i Amerikanci svoju demokraciju moraju čuvati bodljikavom žicom te tisućama ljudi u uniformi i s puškama u rukama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 319
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.