News

Komentari 4

Von der Leyen: 'Zapad Balkana je apsolutni prioritet za Uniju'

Von der Leyen: 'Zapad Balkana je apsolutni prioritet za Uniju'

Iskazano je zadovoljstvo Zagrebačkim samitom te usvojenom deklaracijom koja je "od povijesne važnosti“, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenili su na videokonferenciji u petak da je deklaracija usvojena na zagrebačkom samitu EU-a i zapadnog Balkana povijesno važna, priopćilo je Radmanovo ministarstvo. 

Iskazano je zadovoljstvo Zagrebačkim samitom te usvojenom deklaracijom koja je "od povijesne važnosti“, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Skup je održan u srijedu, a EU je s njega poslala snažnu poruku zemljama zapadnog Balkana o nedvosmislenoj europskoj perspektivi. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na samitu je poručila da je zapadni Balkan "apsolutni prioritet za EU“. 

Grlić Radman se osvrnuo i na ovotjednu videokonferenciju Ujedinjenih naroda o 57. izvješću visokog predstavnika o provedbi mirovnog sporazuma za BiH, na kojoj je Hrvatska pozvala na promjenu izbornog zakona, istaknula potporu europskom putu BiH te naglasila važnost legitimne zastupljenosti Hrvata u institucijama te države.

Sugovornici su razmijenili i mišljenja o poduzetim mjerama i aktivnostima u borbi protiv pandemije koronavirusa, s naglaskom na humanitarnu pomoć koju je Hrvatska prošli tjedan uputila Bosni i Hercegovini, zaključuje se u priopćenju.

Najčitaniji članci