Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
5 komentara

"Vozači kamiona odsad mogu koristiti kućnu izolaciju..."

Precizirao je da se vozači moraju javiti liječniku ako primijete simptome zaraze, dok oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju i nadalje mogu koristiti karantene stožera

Zagreb: Nove preporuke Stožera za borbu protiv korona virusa
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
5 komentara

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović potpisao je odluku da vozači teretnih vozila u međunarodnom transportu odsad mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu.

''Još na početku smo dali preporuku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom prometu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije'', rekao je Božinović u četvrtak na konferenciji za novinare Stožera.

VIDEO: UŽIVO ISPRED KLINIKE Zagrepčanin (74) druga žrtva korona virusa u Hrvatskoj...

Precizirao je da se vozači moraju javiti liječniku ako primijete simptome zaraze, dok oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju i nadalje mogu koristiti karantene stožera.

Božinović je dodao da su vozači čiji je boravak između dviju vožnji kraći od 24 sata dužni to vrijeme provesti u kabinama svojih vozila.

Odluka o karanteni i izolaciji za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta 

Hrvatski Stožer civilne zaštite donio je u četvrtak Odluku koja se tiče postupanja i primjenu karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije koronavirus, a po kojoj odsad mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu.

Hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu, nakon utovara ili istovara robe, mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji. 

Od ranog jutra kontrolira se promet na prilazima Splitu U ODNOSU NA SRIJEDU Split: Imamo petero novih koji su zaraženi korona virusom

Primijete li vozači simptome bolesti, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine, navodi se u Odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske..

Ako ti vozači nisu u mogućnosti, nakon utovara i istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni/ samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od nadležnih županijskih stožera civilne zaštite.

U slučaju da je boravak u karanteni/ samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnog vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.

Ako vozači teretnih vozila međunarodnog transporta nisu u mogućnosti, iz objektivnih razloga, koristiti opisani smještaj iz ove Odluke, mogu boraviti u prostoru karantene u organizaciji županijskih stožera Civilne zaštite.

Donacija Milijuni hrvatskim bolnicama za borbu s koronavirusom

U slučaju da je boravak u karanteni kraći od 24 sata, vozači teretnih vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu karantene. Odredbe iz ove točke odnose se i na vozače koji voze za strane prijevoznike, ističe se u Odluci.

Prilikom boravka u kućnoj izolaciji ili u karanteni/ samoizolaciji koju je organizirao poslodavac ili u karanteni koju su organizirali županijski stožeri Civilne zaštite, vozači su se dužni pridržavati mjera propisanih u samoizolaciji.  Stožeri civilne zaštite, Ravnateljstvo policije i Državni inspektorat dužni su za provedbu i nadzor ove Odluke.

https://www.koronavirus.hr/odluka-o-postupanju-i-primjeni-karantene-i-kucne-izolacije-za-vozace-teretnih-vozila/318

Stupanjem na snagu ove Odluke, koju je potpisao načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prestaju važiti sve ranije dane upute o karanteni za vozače.
Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama, stoji u Odluci.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message