Obavijesti

News

Komentari 34

Vozite oprezno: Pada snijeg, a jak vjetar zatvorio i autocestu

Vozite oprezno: Pada snijeg, a jak vjetar zatvorio i autocestu
5

Za sav promet je u 8.30 sati bila zatvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a zatvorena je i državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački

VIDEO

Kao što su najavili meteorolozi, na Jadranu je danas moguća bura s orkanskim udarima, a vjetar je već ujutro toliko jak da je na mjestima potpuno zatvorio promet autocestom. Uz to, u Gorskom kotaru, Baranji i istočnoj Slavoniji pada i slab snijeg, koji dodatno otežava prome, javlja HAK u nedjelju.

Za sav promet je u 8.30 sati bila zatvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a zatvorena je i državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te se vozi preko Gračaca, Obrovca i Karina.

Pripremite se na zimu: Snijeg u ponedjeljak pada i u nizinama
Pripremite se na zimu: Snijeg u ponedjeljak pada i u nizinama

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene (DC8);
  • Paški most.

Slab snijeg pada u Gorskom kotaru, Baranji i istočnoj Slavoniji, a povremeno pada i na dionicama autocesta: A3 Bregana-Lipovac između Slavonskog Broda i Lipovca, A5 Osijek-Sredanci te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Tijekom dana će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno, sa slabim oborinama na granici kiše i snijega, uglavnom u gorskoj i istočnoj Hrvatskoj, a navečer i u drugim krajevima. Na Jadranu će tijekom jutra biti pretežno sunčano, a kasnije uz porast naoblake je moguća i kiša na krajnjem jugu. Puhat će umjerena i jaka bura, a podno Velebita s olujnim, ujutro ponegdje i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu od 10 do 15 °C, javlja DHMZ.

Vakula: Pripremite kape i šalove - studeni zimu "zove"!

Za sljedeće dane svakako pripremite kapute, kape, šalove i rukavice, a mnogima na kopnu dobro će doći i metlice, strugalice, nekima čak i ralice!

Da nije bilo jake, na udare i olujne bure, jamačno bi i tijekom subote bilo kupača u moru pokraj Cavtata, temperature čak 20 °C, i to s pogledom na zasnježene vrhove Sniježnice. U Lijepoj našoj - tako maloj, a tako raznolikoj - i sljedećih ćemo dana imati raznovrsne vremenske (ne)prilike, ali ne više onako iznimno tople, kao u ponegdje čak rekordno toploj prvoj polovini studenoga, pa i u ovome tjednu, kada su se ponegdje, primjerice u Splitu i Dubrovniku, dogodili najkasniji u godini tako topli dani. Dapače, do srijede ćemo imati gotovo pa zimsku situaciju - buru, jugo, kišu, snijeg, poledicu...

Snježni pokrivač

Vjerojatno se zna jer se prognozira već danima, ali za svaki slučaj, da ne bi bilo iznenađenih kao u prošli četvrtak u New Yorku i okolici - prvi "pravi" zimski uvjeti samo što nisu - ne samo zbog hladnoće i bure nego i zbog snijega, koji će mjestimice, unatoč relativno toplom tlu, već do ponedjeljka ujutro te još češće i više tijekom utorka stvarati snježni pokrivač - u gorskoj Hrvatskoj sigurno - često i veći od 10 cm, štoviše, ponegdje vjerojatno i veći od 30 cm - a tanjeg snježnog pokrivača vrlo će vjerojatno biti i u nekim nizinama, posebice središnje Hrvatske. Za okolicu Zagreba, primjerice, snijeg na tlu vjerojatniji je nego u njegovom središtu.

Ponegdje moguća i ledena kiša

Osim snijega, nevolje bi tijekom utorka ponegdje mogla stvarati i ledena kiša, osobito u Gorskome kotaru i Lici! Stoga, gorskim područjem nikako ne putujte bez zimske opreme, a ne zaboravite je imati i na drugim zimskim dionicama javnih cesta.

Putovanje gorjem u utorak najbolje odgoditi?!

Ili još najbolje, ako možete - ipak je u pitanju prva "ozbiljnija" snježna situacija nakon ljeta - putovanje kroz gorsku Hrvatsku u utorak odgodite! Vrlo je velika vjerojatnost za jako nepovoljne vremenske uvjete i spominjanje 'odsječenih' dijelova Hrvatske: na sjevernom Jadranu puhat će jaka i olujna bura, ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima, a prema jugu će biti samo malo slabijeg juga, koje bi, uz često obilniju kišu, moglo prouzročiti poplavljenost nekih riva.

Od srijede povoljnije...

Srećom, već od srijede se stanje znatno stabilizira i smiruje, temperatura ponovno raste pa će ponegdje opet biti i iznadprosječno toplo, osobito na Jadranu, ali naravno - ne kao u prvoj polovini studenoga. Prognoze za prosinac i dalje nisu odviše pouzdane, ali sve je vjerojatnije da u većini Hrvatske neće biti dugotrajnijeg razdoblja s temperaturom zraka znatnije nižom od prosječne.

Dan sjećanja...

A uoči prve "zimskije situacije" nakon ljeta, u nedjelju će vrijeme za većinu još biti znatno povoljnije nego početkom novoga tjedna, iako relativno vjetrovito i hladno, i pritom ponegdje uglavnom oblačno, kao primjerice u Vukovaru, gdje se uz temperaturu ujutro oko 0 °C, poslijepodne najviše do 5 °C ne smije sasvim isključiti mogućnost susnježice, a mjestimice i pretežno sunčano, kao primjerice u Škabrnji, gdje će ujutro biti oko 5 °C, poslijepodne do 10 °C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.