News

Komentari 78

Vrane napadaju: Obrušile su se na muškarca i ženu u Zagrebu

Vrane su u ovo doba godine posebno zaštitnički nastrojene jer im ptići uče letjeti. Uglavnom će samo preletjeti ljudima iznad glave u znak upozorenja, ali ako vas raskrvare obavezno idite po injekciju tetanusa

Svibanj i lipanj mjeseci su kada su vrane posebno osjetljive jer štite svoje mlade pa u tom razdoblju nerijetko napadnu i ljude. Ptići vrana ovih dana uče letjeti i pritom ispadaju iz svojih gnijezda što je sasvim normalna pojava. Njihovi roditelji su zato zaštitnički nastrojeni i uglavnom će samo, u znak upozorenja, preletjeti iznad glava ljudi, ali ponekad se dogode i napadi. 

Upravo su iznad glave jedne Zagrepčanke ovoga tjedna preletjele dvije vrane, a video je objavljen na Facebook stranici Antene Zagreb.

Vrana se obrušila i na jednog umirovljenika koji je ipak nešto lošije prošao. Željko Kukec (84) morao se baciti na pod i pokriti glavu rukama da se spasi od vrane koja ga je napala na izlasku iz pekarnice na zagrebačkim Vrbanima. Kukec smatra da su ga vrane zapamtile i napale jer ih je znao strašiti kad bi se pojavile na njegovom prozoru, piše Jutarnji list. 

- Prvo me zgrabila za vrat i odletjela na obližnju ogradu. Kada sam se okrenuo prema njoj, opet je krenula na mene. Grebala po ramenima, vratu, kljucala po glavi. Pokušao sam je udariti, ali sam se poskliznuo i pao na leđa. Ostao sam ležati i tek tad je ta vražja ptica otišla - ispričao je 84-godišnjak. 

Napadi su se događali i prijašnjih godina tako je kći jedne Zagrepčanke nakon napada vrane morala primiti cjepivo protiv tetanusa. Jednoj starijoj ženi se vrana obrušila na glavu i raskrvarila ju. 

Vrane već godinama stvaraju probleme i stanovnicima 1. Vrbana u Zagrebu. Legu se odmah pokraj Osnovne škole Vrbani, gdje je i veliki dječji park. Tamo se preko dana igra i nekoliko stotina djece. Prije nekoliko godina su napale djevojčicu i raskrvarile joj glavu. 

Napadaju kućne ljubimce i druge ptice

Nije neobično da vrane napadaju i kućne ljubimce koje njihovi vlasnici šeću tijekom dana. Stanari pretpostavljaju da im smeta buka koja nastane ujutro i popodne kada djeca idu iz škole i vrtića. Tada polude, počnu se spuštati s drveća i zalijetati u prolaznike, pogotovo ako imaju hranu. 

Napadaju i druge ptice, poput goluba kojeg je njih nekoliko raščetvorilo i pojelo prije nekoliko dana. U šetnji pokraj njihovog staništa, stariji su stanari oprezni i stalno gledaju iznad sebe da ih ne napadnu. Istovremeno djeca bezbrižno prolaze jedući sladolede i peciva, nesvjesna opasnosti iz zraka

 

Najčitaniji članci