Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 21.08.2017. u 13:48

Vratio se Davor Bernardić sa svojom 'politikom kiselog zelja'

Kad je propao Agrokor Bernardić je pomogao domaćim proizvođačima tako što se slikao s glavicom kiselog zelja. Danas, u jeku afere s ministrom Tolušićem, on im pomaže s prijedlogom o smanjenju PDV-a.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
92 komentara

Ovo bi se gotovo moglo nazvati "politikom kiselog zelja".

Kao što je naslikavanjem s hrvatskim proizvodima na društvenim mrežama u trenutku propasti Agrokora htio dati svoj obol spašavanju domaće proizvodnje, Davor Bernarić je ovoga vikenda pao u napast da to ponovno učini.

Pa je napravio još veći nered. A sebi i stranci nanio još veću štetu. 

Taman kad se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić našao na meti saborskog odbora, a i dijela javnosti koja traži ostavku i odgovornost zbog izazivanja trgovinskog rata sa susjedima oko uvoza voća i povrća, predsjednik SDP izašao je s još nebuloznijim prijedlogom.

"Nismo mi bedasti"

"Želimo napraviti ono što sve razumne zemlje rade - smanjiti PDV na domaće poljoprivredne proizvode", kazao je ovog vikenda. "Što bi Italija ili Austrija bile pametnije od nas?  Nismo mi tako bedasti da ne znamo smanjiti PDV na domaće poljoprivredne proizvode i pozivam Vladu da to napravi".

Osim što Vlada to ne može to napraviti, a da ne prekrši pravila Europske unije.

PDV se može, kao u Italiji i Austriji, spustiti na sve poljoprivredne proizvode, ali ne samo na one domaće. U Uniji se sve ono što dolazi iz zemalja članica tretira kao "domaća" proizvodnja. Nema diskriminacije i nema protekcije. Isto vrijedi i za hrvatske proizvode u zemljama Europske unije.

I tako, umjesto da se mediji još malo bave Tolušićem, sada se bave Bernardićem. Koji je još jednom pokazao tragičnu neinformiranost i neupućenost pomiješanu s populizmom i demagogijom.

Veći spasitelj od Tolušića

Kao što se demagoški naslikavao s glavicom kiselog zelja, sada demagoški poziva na zaštitu domaće proizvodnje, ne shvaćajući da to predstavlja kršenje preuzetih pravila članice Europske unije.

Bernardić je poželio biti veći spasitelj od Tolušića.

Ministar je udario namete kojima je htio spasiti domaću poljoprivredu, o čemu je upravo SDP u petak na saborskom odboru vodio žestoku raspravu, a sada šef oporbe izlazi s prijedlogom protekcionističkih mjera prema domaćim proizvodima. Kako bi se debelo osramotio. Opet.

Sjećate se kako je Emil S. Zlikovsky u crtiću o Ptici trkačici spustio zavjesu da ne bi gledao kako prema njemu ide jureći vlak? E tako SDP i njegovi pristalice spuste zavjesu kad god Bernardić krene davati izjavu. Kako ne bi svjedočili još jednom njegovu karambolu.

I karambolu čitave stranke.

Ideja SDP-a?

Sad se ne zna koji je veći problem. Ako je Bernardiću samom pala na pamet ideja o smanjivanju PDV-a za domaće proizvode, onda imamo lidera oporbe i potencijalnog premijera koji nema blagog pojma o čemu govori.

Ako je, pak, Bernardićeva izjava rezultat konzultacija unutar SDP-a, ishod nekakvog programskog vijećanja o idejama kojima će SDP pomoći domaćoj proizvodnji i tako pridobiti simpatije i spasiti rejting, onda imamo situaciju da je Bero samo produkt puno gore stranke.

Tko zna, možda SDP priprema izlazak iz Europske unije? Neki svoj Croxit? Jer, samo se tako bi mogli funkcionirati ovi protekcionistički prijedlozi šefa SDP-a. 

Stranke koja je prije samo dvije godine odrađivala četvrtu godinu mandata na vlasti tijekom čega nikome iz SDP-a nije palo na pamet izaći u javnost s ovakvim prijedlogom. Taj posao odrađivao je sam premijer Milanović ratovanjem s Europskom komisijom oko lexa Perković i blokiranjem granice sa Srbijom zbog izbjeglica. On je bio Tolušić i Bernardić u jednom.

Sada su, pak, u SDP-u na scenu stupile nove snage i sada vidimo rezultat. Uvijek može gore.

I kao što se Gordan Maras ovih dana na Novoj TV pohvalio da nikad nije lovio komade na izgled nego na spiku, Davor Bernardić odlučio je na spiku loviti birače.

Možda je bolje da se vrati na poziranje s kiselim zeljem.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message