Obavijesti

News

Komentari 6

"Vratite nam naše igralište 
i maknite vaše automobile..."

"Vratite nam naše igralište 
i maknite vaše automobile..."
2

NE MARE ZA DJECU: Učenici osječke škole ni ove godine nemaju igralište. Sveučilište ga je ogradilo i napravilo parking. 
Očajni su jer im nitko ne želi pomoći

VIDEO

Želimo da malim prvašićima, našim malim, sretnim, zaigranim anđelima objasnite zašto su na igralištu predviđenom za njihovo igranje parkirani automobili? Možete usput i nama roditeljima pojasniti kako je moguće da se naše igralište koristi za parkiranje automobila znanstvenika Sveučilišta u Osijeku s kojim, kako stalno ističete, odlično surađujete.

Dio je to otvorenog pisma koje su nezadovoljni roditelji nedavno poslali osječkom gradonačelniku Ivici Vrkiću. Roditelji učenika Osnovne škole “Franje Krežme” iz Osijeka traže od Vrkića da konačno riješi problem školskog igrališta. Naime, učenici više od godinu dana ne mogu koristiti školsko dvorište jer im ga je oduzeo Filozofski fakultet i Sveučilište. Školsko dvorište, koje već 30 godina služi kao igralište za tjelesni za učenike OŠ “Franje Krežme”, ali i kao sportsko igralište za sve učenike koji na njega dođu, katastarski pripada Sveučilištu i zgradi Filozofskog fakulteta koje, do nedavno, nije pokazivalo interes za tim prostorom. Iznenada su ga zatrebali, i to za parking mjesta. Veći dio igrališta ogradili su žicom i profesori su unutar dvorišta počeli parkirati svoje automobile, a djeca su ostala bez dvorišta, sigurnog mjesta za igru.

- To je naše igralište, jer su škole i sveučilišta u konačnici imovina nas roditelja, naše djece, učenika škole, građana Osijeka i Lijepe naše. Mi roditelji smo jasno rekli što o svemu mislimo. Provjedovali smo, potpisivali peticije, nas nekoliko tisuća. Održavali su se okrugli stolovi, konferencije za novinare, prošlo je godinu dana i sve je zaboravljeno. Mi, gradonačelniče, nećemo odustati od tog igrališta i za vaš nikakav angažman oko tog problema odužit ćemo Vam se ubrzo, na lokalnim izborima - napisali su roditelji u otvorenom pismu.

Jadranka Jurić, ravnateljica OŠ “Franje Krežme”, kaže kako je Grad Osijek osnivač škole i da se nadaju nekom dobrom rješenju.

- Naša škola jedina je u centru grada koja je imala svoje školsko dvorište na kojemu su se učenici, ali i druga djeca dolazili igrati i baviti sportom svakoga dana, sve do 22 sata, do kada rade reflektori. Igralište je bilo u potpunosti iskoristivo i funkcionalno te je bio siguran prostor za djecu. Činjenica je da je čestica na kojoj se nalazi fakultet, naša škola i to dvorište zaštićena povijesna čestica koja pripada državi. U njoj je navedeno da je 900 kvadrata dvorišta za sport i rekreaciju, no oni su 700 kvadrata odredili za parking, a nama dali 200 kvadrata s kojima ne možemo ništa. Ne gleda se interes 320 učenika i cijele zajednice, nego interes 40-ak vlasnika automobila koji svakoga dana tu parkiraju svoje automobile iako uokolo fakulteta ima iznimno veliki broj slobodnih parking mjesta - objašnjava nam Jadranka Jurić.

Gradonačelnik Vrkić obećao je pomoći i posredovati, no na kraju je samo dao ovu izjavu: “Pa ni druge škole u centru grada nemaju školsko dvorište, zašto biste imali vi?”. Time je razočarao roditelje. Ravnateljica Jukić kaže da će se škola i nadalje boriti za igralište.

Pisala je i tehničkome ministru Predragu Šustaru. Odgovor zasad nije dobila. Prošle godine poslala je i dopis dekanici Filozofskog fakulteta Loretani Farkaš, u kojem zahtijeva reviziju postupka imovinskopravne podjele prostora između OŠ “Franje Krežme” i Filozofskog fakulteta. Rješenje nisu ponudili ni u Sveučilištu, gdje ne odustaju od svojeg parkirališta. Kao alternativu su ponudili gradnju kaveznog igrališta za djecu koje bi se nalazilo na 200 kvadrata slobodnog prostora u dvorištu, no ni tu se nije ništa pokrenulo. Prošle godine učenici su i prosvjedovali. Dekanica Filozofskog fakulteta Farkaš tad je za Radio Osijek izjavila kako je iznenađena prosvjedima.

- Ne vidim nikakav problem jer je fakultet vlasnik zemljišta, a sve što radimo, radimo s našim susjedima iz OŠ ‘Franje Krežme’ - rekla je dekanica.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.