Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Vrdoljak o reformama: U trećoj smo, a trebamo u petu brzinu

Obrazovna reforma je već tu, prva faza porezne reforme je primijenjena s dobrim rezultatom. Sada ide druga faza porezne. Sve to ima svoju dinamiku, koja nije pretjerano brza, kaže Vrdoljak

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
37 komentara

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak u Dnevniku Nove TV govorio je o reformama i odnosima u vladajućoj koaliciji. 

Na pitanje hoće li se rasteretiti plaće ili smanjiti PDV rekao je kako je HNS svoj stav oko toga već nekoliko puta izrekao.

- Moramo  dodatno rasteretiti plaće da bismo povećali njihov neto iznos i dali potporu daljnjoj potrošnji. Može se razgovarati o snižavanju PDV-a. Pitanje je koji je kapacitet proračuna – da li horizontalno za 1 posto ili vertikalno u pojedinim sektorima – o tome će raspravljati koalicijski partneri. Izaći ćemo s najboljim mogućem rješenjem - kazao je. 

Upitan o kritikama Vladi koje posljednje vrijeme upućuje i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Vrdoljak je rekao kako 'jednim dijelom' te kritike imaju temelja, ali istaknuo kako je Vlada dovela obrazovnu reformu 'pred učionice'. 

- Vlada sada ima rast od 2,5 posto u prvom kvartalu. Cilj je da imamo 2,8 posto. Postoji rast BDP-a, a vlada je povećala i kreditni rejting... Ima niz dobrih rezultata, ali nikad nema savršenog svijeta. Kada smo dobili poruku Europske komisije da ozbiljno krenemo s reformama, osobno sam rekao da to treba shvatiti ozbiljno. Obrazovna reforma je već tu, prva faza porezne reforme je primijenjena s dobrim rezultatom. Sada ide druga faza porezne. Sve to ima svoju dinamiku, koja nije pretjerano brza. Trebamo ići u petu brzinu. U trećoj smo... - kaže. 

U vezi afere Borg Vrdoljak je rekao kako 'trebaju svjedočiti svi oni koji mogu'. 

O referendumskim inicijativama koje su predale potpise Vrdoljak kaže kako je to 'populizam opasnih namjera'.

- Ove inicijative su vrlo opasne i temelje se na populizmu kojeg je povela Željka Markić pa dobila podršku Živog zida. Ide se protiv manjina i to je kao da je želim skupiti koji politički poen pa idem skupiti potpise protiv zastupnika dijaspore, pa sutra protiv Vatikanskih ugovora... Dobit ćemo podjele u društvu, a život nam se nije poboljšao. Želim pričati o obrazovanju, plaćama, snižavanju poreza na plaćama… Kao što smo čuli i premijera, Odbor za ustav treba pitanja poslati na ocjenu ustavnosti. Osobno mislim da se Hrvatska previše bavi ovim temama, a ne onim sadržajnim. Ista ta inicijativa je podnijela ustavnu tužbe protiv uvođenja informatike u škole. To dovoljno govori o njihovim opasnim namjerama i populizmu kojim se žele ukinuti ne samo prava manjina nego i prava žena ili djece koji su zlostavljani - rekao je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message